NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Προχωρούν οι διαδικασίες για το ψηφιακό ευρώ - Σε φάση διερεύνησης

Προχωρούν οι διαδικασίες για το ψηφιακό ευρώ - Σε φάση διερεύνησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης ενός project γύρω από το ψηφιακό ευρώ.

«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας για ένα ψηφιακό ευρώ. Εκείνη την εποχή, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ανάλυση, ζητήσαμε συμβολή από πολίτες και επαγγελματίες και πραγματοποιήσαμε ορισμένα πειράματα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όλα αυτά μας οδήγησαν να αποφασίσουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα και να ξεκινήσουμε το digital euro project», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

«Η δουλειά μας στοχεύει να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, τα χρήματα από κεντρική τράπεζα».

Η φάση της διερεύνησης θα διαρκέσει 24 μήνες και στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή. Ένα ψηφιακό ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα να βοηθά στην πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική.

Αυτό δεν προδικάζει μελλοντική απόφαση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστά.

«Θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και θα τους ενημερώνουμε τακτικά για τα ευρήματά μας. Θα συμμετάσχουν επίσης πολίτες, έμποροι και η βιομηχανία πληρωμών», λέει το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta.

Η φάση της διερεύνησης θα εξετάσει τις περιπτώσεις χρήσης που πρέπει να παρέχει ένα ψηφιακό ευρώ ως ζήτημα προτεραιότητας για την επίτευξη των στόχων του: μια χωρίς ρίσκο, προσιτή και αποτελεσματική μορφή χρημάτων ψηφιακής κεντρικής τράπεζας.

Το έργο θα ρίξει, επίσης, φως στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που ενδέχεται να χρειαστούν. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθ 'όλη τη φάση έρευνας του έργου. Θα εντατικοποιηθεί επίσης η τεχνική εργασία για το ψηφιακό ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, η συγκεκριμένη φάση θα αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο ενός ψηφιακού ευρώ στην αγορά, προσδιορίζοντας τις επιλογές σχεδιασμού για την εξασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και την αποφυγή κινδύνων για τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, τους μεσάζοντες και τη συνολική οικονομία. Θα καθορίσει επίσης ένα επιχειρηματικό μοντέλο για εποπτευόμενους μεσάζοντες στο ψηφιακό οικοσύστημα του ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr