NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τριβές κυβέρνησης - τραπεζών για τα νέα δάνεια της πανδημίας και τη μελλοντική ρευστότητα

Τριβές κυβέρνησης - τραπεζών για τα νέα δάνεια της πανδημίας και τη μελλοντική ρευστότητα

Υπαναχωρούν οι τραπεζίτες στην προηγούμενη δέσμευσή τους απέναντι στην κυβέρνηση για άμεση χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως για ρύθμιση παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων προς όφελος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αιτία της αλλαγής στάσης είναι η μετεξέλιξη της πανδημίας και η άνοδος του πληθωρισμού που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στις επιχειρήσεις, αλλά και στις τράπεζες. Αυτό είναι το μήνυμα που πέρασαν οι τραπεζίτες στην Τράπεζα της Ελλάδας η οποία στην παρούσα φάση λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

«Μπορεί να υπήρχαν δεσμεύσεις αλλά οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει με πολύ κόπο την δική τους κεφαλαιακή στήριξη. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα διαμορφωμένα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που μπορεί να συμβεί είτε λόγω πανδημίας είτε λόγω πληθωρισμού και δημοσιονομικής πολιτικής θα ακυρώσουν τα προηγούμενα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης», είναι το μήνυμα που περνούν οι τραπεζίτες σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης των οικονομικών υπουργείων με στόχο να αυξήσουν την ρευστότητα στην αγορά και να ρυθμίσουν τα νέα δάνεια της πανδημίας. Και οι 4 συστημικές τράπεζες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2022 ή έστω το 2023 οι δείκτες NPL’s και NPE’s να είναι μονοψήφιοι.

Από την πλευρά τους τα οικονομικά υπουργεία εμμέσως πλην σαφώς τονίζουν ότι το Κράτος και γενικότερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά στήριξαν με μεγάλο κόστος στην εξυγίανση των τραπεζών και σήμερα που υπάρχει διοχετευόμενη ρευστότητα από την ΕΚΤ προς το τραπεζικό σύστημα και χαμηλά επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να τα αξιοποιήσει για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και τα οικονομικά υπουργεία θυμίζουν τα θέματα της αναβαλλόμενης φορολογίας που ουσιαστικά βοήθησαν στην τραπεζική εξυγίανση σε δύσκολες περιόδους.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, θεωρούν ότι οι μικρές αυτές κόντρες μπορούν να λυθούν από την στιγμή που και οι δύο πλευρές καταλάβουν ότι είναι προς κοινό συμφέρον να διοχετευθεί ρευστότητα στην οικονομία. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα κληθεί να λειτουργήσει ως διαιτητής σε «ένα φιλικό ματς» με τους παίκτες να φεύγουν αγκαλιασμένους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr