NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Μετατροπή πλαστικών σε θρεπτική τροφή - Υπό ανάπτυξη η «γεννήτρια τροφίμων»

Μετατροπή πλαστικών σε θρεπτική τροφή - Υπό ανάπτυξη η «γεννήτρια τροφίμων»

Οι ελλείψεις τροφίμων επιδεινώνονται σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η κρίση ρύπανσης από τα πλαστικά εντείνεται. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε μία λύση και για τα δύο αυτά προβλήματα; Ένας επιστήμονας του Μίτσιγκαν πιστεύει ότι μπορεί και να υπάρχει.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε μικρόβια για να πάρουμε πλαστικό και άλλο μη βρώσιμο φυτικό υλικό και να το μετατρέψουμε σε κάτι που είναι θρεπτικό» δήλωσε ο Steve Techtmann, περιβαλλοντικός μικροβιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Michigan Technological University.

Η ιδέα είναι να μετατραπούν τα συστατικά του πλαστικού σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως λίπη και σάκχαρα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτό το πλαστικό και να το μετατρέψουμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε.

Ο Techtmann και ο συνάδελφός του Ting Lu, από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, κέρδισαν το βραβείο Future Insight του 2021. Το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου ευρώ θα τους επιτρέψει να εμβαθύνουν στην έρευνά τους.

Η διαδικασία λειτουργεί χρησιμοποιώντας μικρόβια για να διασπάσει εντελώς το πλαστικό. «Στο τέλος, το μόνο που μένει είναι μικροβιακά κύτταρα» εξήγησε ο Techtmann. «Και αυτά τα κύτταρα αποτελούνται από πολλά ίδια συστατικά με το φαγητό που τρώμε: πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα και βιταμίνες». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα προκύπτοντα κύτταρα, αφού στεγνώσουν, είναι μια σκόνη που μοιάζει με μαύρη ζάχαρη.

Η διαδικασία μετατροπής διαρκεί περίπου μία ημέρα. «Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, επειδή το πλαστικό στο περιβάλλον μπορεί να παραμείνει για χρόνια και έτσι το γεγονός ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πλαστικά είναι εξαιρετικό», είπε.

Αλλά βρισκόμαστε πιθανότατα αρκετά χρόνια μακριά πριν η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί. Ο Techtmann και οι συνάδελφοί του ερευνητές οραματίζονται ότι το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για προμήθεια τροφίμων έκτακτης ανάγκης, σε αντίθεση με ένα καταναλωτικό προϊόν που θα βρίσκεται στα ράφια των παντοπωλείων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr