NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Εξήντα εκατ. ευρώ για ποδηλατόδρομο για τουριστικούς και κοινωνικούς σκοπούς

Εξήντα εκατ. ευρώ για ποδηλατόδρομο για τουριστικούς και κοινωνικούς σκοπούς

Από τον Ιούνιο του 2021 για μία χώρα έχουν δεσμευτεί 59 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 48 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση, με στόχο να καλυφθούν 800 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών. Η χώρα που εξασφάλισε τα κονδύλια είναι η Πολωνία για σκοπούς τουριστικούς και κοινωνικούς.

Το παράδειγμα της Πολωνίας

Σε πέντε χρόνια, μετά την έγκριση των σχεδίων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, η περιοχή της Δυτικής Πομερανίας, που ανήκει στην Πολωνία, δημιούργησε τη ραχοκοκαλιά ενός ολόκληρου περιφερειακού δικτύου ποδηλασίας με 800 χιλιόμετρων υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων 350 χιλιομέτρων νέων ποδηλατοδρόμων, εκ των οποίων κάποια μέρη έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία και κάποια άλλα να είναι υπό κατασκευή.

Η σοβαρότητα και η συγκρότηση το κλειδί για την αποταμίευση

Το πρώτο στάδιο συνίστατο στην κατάρτιση απογραφής υπάρχουσας κατάστασης των ποδηλατόδρομων. Των δασικών δρόμων (μη δημόσιων), που θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν σε ποδηλατικές διαδρομές. Η ομάδα επικοινώνησε με περίπου 140 ενδιαφερόμενους -συμπεριλαμβανομένων δήμων, κομητειών και οδικών και δασικών διοικήσεων- για να συλλέξει πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια επαληθεύτηκαν και συμπληρώθηκαν με επιτόπια εργασία. Κατά το στάδιο αυτό αποκαλύφθηκε ότι, υπήρχαν πολλές ποδηλατικές διαδρομές στην περιοχή, ωστόσο ήταν κατακερματισμένες και δεν υπήρχε συνοχή.

Όλα για την ενίσχυση του τουρισμού και του κοινωνικού ιστού

Με βάση τις κύριες πηγές κυκλοφορίας, όπως πόλεις, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, επιλέχθηκαν τέσσερις διάδρομοι προτεραιότητας για περαιτέρω ανάλυση και λεπτομερή ανάπτυξη. Η επιλογή έγινε βάσει του τουριστικού ενδιαφέροντος και την ανάγκη για την ενδυνάμωση του τουριστικού ιστού.

Εκτέλεση του έργου

Από τον Ιούνιο του 2021, τρεις υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης εργάστηκαν σε μια ειδική ομάδα ποδηλασίας. Επιπλέον, 24 άτομα από την περιφερειακή οδική διοίκηση ασχολούνται με την τεκμηρίωση, την κατασκευή, την υποβολή προσφορών, τα οικονομικά και τη διαχείριση έργων της ΕΕ -έχοντας ως μόνο αντικείμενο εργασίας τις επενδύσεις ποδηλασίας.

Κόστος και χρηματοδότηση

Έτσι από τον Ιούνιο του 2021, έχουν δεσμευτεί 59 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 48 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινοτική χρηματοδότηση (38 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό ΕΕ 2014-2020 και 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί προσωρινά από τον προϋπολογισμό 2021-2027). Το ποσό καλύπτει την υλοποίηση περίπου 800 χιλιομέτρων ποδηλατικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής 350 χιλιομέτρων ειδικών διαδρομών ποδηλάτου. Το πιο ακριβό κομμάτι ήταν η προσαρμογή μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μήκους 330 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Odra στα σύνορα Πολωνίας-Γερμανίας όπου το κόστος έφτασε στα 3 εκατ. ευρώ.

Το κόστος ολοκλήρωσης των υπόλοιπων 336 χιλιομέτρων (συμπεριλαμβανομένων 76 χιλιομέτρων αποκλειστικών διαδρομών κύκλου) εκτιμάται ότι έφτασε στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, ολόκληρο το δίκτυο διαδρομών κύκλου 1.135 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 426 χιλιομέτρων νέων ποδηλατοδρόμων, θα κοστίσει 73 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεισφορά της ΕΕ στην ολοκλήρωση του δικτύου αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

bridge_western_pomerania.jpg?mtime=20210728183456#asset:286619Πηγή: ECF (https://ecf.com/news-and-events/news/lessons-learned-regional-cycling-network-poland-west-pomerania)
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr