NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Τα δικαστήρια αποφασίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εφευρέτης

Τα δικαστήρια αποφασίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εφευρέτης
03_08_2021 | 10:52 03_08_2021 | 17:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Διεθνή

Σε μια απόφαση - ορόσημο, αυστραλιανό δικαστήριο αποφάσισε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορούν να αναγνωριστούν νομικά ως εφευρέτες σε αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό, αλλά αμφισβητεί μια θεμελιώδη υπόθεση στο νόμο: ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να είναι εφευρέτες.

Την Παρασκευή, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας κατέληξε στην ιστορική διαπίστωση ότι «ο εφευρέτης μπορεί να είναι μη άνθρωπος».

Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Νότια Αφρική έγινε η πρώτη χώρα που αψήφησε το status quo και απέδωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αναγνωρίζοντας το DABUS ως εφευρέτη.

Η συγκεκριμένη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα «τεχνητό νευρωνικό σύστημα» και η ανάπτυτξη της έχει πυροδοτήσει μια σειρά από συζητήσεις και δικαστικές μάχες σε όλο τον κόσμο.

Ο δημιουργός του DABUS, Stephen Thaler, και η νομική του ομάδα διεξάγουν μια παγκόσμια εκστρατεία για την αναγνώριση της μηχανής ως εφευρέτη, εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Υποστηρίζουν ότι το DABUS μπορεί να πραγματοποιήσει αυτόνομα το «εφευρετικό βήμα» που απαιτείται για να είναι επιλέξιμο για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ο Δρ Thaler λέει ότι είναι ενθουσιασμένος από τις αποφάσεις της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας, αλλά για αυτόν δεν αποτελούσε ποτέ μια νομική διαμάχη.

«Ήταν περισσότερο μια φιλοσοφική μάχη, να πειστεί η ανθρωπότητα ότι οι δημιουργικές νευρωνικές αρχιτεκτονικές μου είναι συναρπαστικά μοντέλα γνώσης, δημιουργικότητας, αίσθησης και συνείδησης», λέει.

Αποτελώντας συντομογραφία για το «device for the autonomous bootstrapping of unified sentience», το DABUS είναι ουσιαστικά ένα σύστημα που έχει προγραμματιστεί να εφεύρει μόνο του.

Από τεχνικής απόψεως, είναι ένα «σμήνος» δικτυών που παράγουν συνεχώς «διαδικασίες σκέψης» και «μνήμες», που με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν νέες και εφευρετικές εξόδους.

Το 2019, δύο αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας με το ονομασία DABUS ως εφευρέτη κατατέθηκαν σε περισσότερες από δώδεκα χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr