NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
05_08_2021 | 11:22 05_08_2021 | 11:25
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Ένα τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η συσκευή παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ατόμου και χορηγεί αυτόματα ινσουλίνη όταν αυτό χρειάζεται - και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ελπιδοφόρα.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να παρακολουθούν οι ίδιοι τα επίπεδα και να χορηγούν χειροκίνητα ινσουλίνη ανάλογα με τις ανάγκες. Το τεχνητό πάγκρεας έχει σχεδιαστεί για να αυτοματοποιεί αυτή τη διαδικασία.

Αποτελεί μια μικρή, φορέσιμη συσκευή που μπορεί να περιέχει αισθητήρα γλυκόζης, αντλία ινσουλίνης και αλγόριθμους λογισμικού που λειτουργούν σε smartphone. Ο αισθητήρας τοποθετείται κάτω από το δέρμα του χρήστη, όπου παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του και, όταν είναι πολύ χαμηλά, παρέχει μια δόση ινσουλίνης. Ο στόχος είναι ότι όλα αυτά μπορούν να λάβουν χώρα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι ή ακόμη και να το γνωρίζει.

Το 2016 ο FDA ενέκρινε αυτές τις συσκευές τεχνητού παγκρέατος και αμέσως μετά δοκιμάστηκαν σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Αλλά τώρα, ερευνητές από το Κέιμπριτζ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης πραγματοποίησαν μια δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Η δοκιμή που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2020, περιελάβανε 26 ασθενείς, με 13 να χρησιμοποιούν αρχικά το τεχνητό πάγκρεας και στη συνέχεια να μεταπηδούν σε μια τυπική θεραπεία με ινσουλίνη, ενώ οι άλλοι μισοί να κάνουν το αντίθετο. Για πάνω από 20 ημέρες, οι επιστήμονες παρακολούθησαν πόσο χρόνο πέρασαν οι ασθενείς στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους που αποτελούσε τον στόχο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι, ενώ χρησιμοποιούσαν το τεχνητό πάγκρεας, οι ασθενείς περνούσαν κατά μέσο όρο το 53 τοις εκατό του χρόνου στην περιοχή-στόχο, από 38 τοις εκατό όσο ήταν στην τυπική θεραπεία, δηλαδή περίπου 3,5 ώρες την ημέρα. Τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν γενικά χαμηλότερα.

Ακόμα καλύτερα, το τεχνητό πάγκρεας απέδωσε καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Χάρη στους προσαρμοζόμενους αλγόριθμους, ο χρόνος των ασθενών στο εύρος - στόχο αυξήθηκε από περίπου 36% την πρώτη ημέρα σε πάνω από 60% την 20η. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης ότι ξόδευαν λιγότερο χρόνο στη διαχείριση της κατάστασής τους και ότι ανησυχούσαν λιγότερο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Με τέτοια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ομάδα υψηλού κινδύνου με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική ανεπάρκεια, οι επιστήμονες λένε ότι η συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί καλά για τον ευρύτερο πληθυσμό των διαβητικών ασθενών, χωρίς νεφρική ανεπάρκεια. Οι δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε αυτήν την ομάδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr