NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ισπανοί μηχανικοί ανέπτυξαν σύστημα που εξάγει πόσιμο νερό από τον αέρα

Ισπανοί μηχανικοί ανέπτυξαν σύστημα που εξάγει πόσιμο νερό από τον αέρα

Μια ισπανική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα για την εξαγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα, με στόχο την παροχή νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία.

«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Enrique Veiga, ο 82χρονος μηχανικός που εφηύρε το μηχάνημα κατά τη διάρκεια μιας σκληρής ξηρασίας στη νότια Ισπανία τη δεκαετία του 1990. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μέρη όπως προσφυγικά στρατόπεδα, που δεν έχουν πόσιμο νερό».

Οι συσκευές που κατασκευάζει η εταιρεία του, η Aquaer, παραδίδουν ήδη καθαρό, ασφαλές νερό στις κοινότητες της Ναμίμπια και σε ένα λιβανέζικο στρατόπεδο προσφύγων.

«Στα χωριά που επισκεφτήκαμε στη Ναμίμπια, έμειναν έκπληκτοι, δεν καταλάβαιναν, ρωτούσαν από πού προήλθε το νερό», είπε.

Τα μηχανήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να ψύξουν τον αέρα μέχρι να συμπυκνωθεί σε νερό, αξιοποιώντας το ίδιο αποτέλεσμα που προκαλείται στις μονάδες κλιματισμού.

Ενώ άλλες γεννήτριες νερού που βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία απαιτούν υψηλή υγρασία περιβάλλοντος και χαμηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, τα μηχανήματα του Veiga λειτουργούν σε θερμοκρασίες έως 40 βαθμών Κελσίου και μπορούν να χειριστούν υγρασία 10% και 15%.

Ένα μικρό μηχάνημα μπορεί να παράγει 50-75 λίτρα την ημέρα και να μεταφερθεί εύκολα, αλλά οι μεγαλύτερες εκδόσεις μπορούν να παράγουν έως και 5.000 λίτρα την ημέρα.

«Η ιδέα μας δεν είναι μόνο να φτιάξουμε μια συσκευή που να είναι αποτελεσματική, αλλά και να την κάνουμε χρήσιμη για άτομα που πρέπει να περπατήσουν χιλιόμετρα για να φέρουν νερό ή να φτιάξουν πηγάδια», εξήγησε ο Veiga μιλώντας στο Reuters.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr