NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων φέρνει η νυχτερινή εργασία

Αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων φέρνει η νυχτερινή εργασία

Οι άνθρωποι που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή (AF), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Η μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νυχτερινής βάρδιας και της συγκεκριμένης πάθησης. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από 283.657 άτομα στη βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο και συχνότερα οι άνθρωποι εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος. Η νυχτερινή βάρδια συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά όχι με εγκεφαλικά ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Yingli Lu του Shanghai Ninth People Hospital και του Shanghai JiaoTong University School of Medicine, και τον καθηγητή Lu Qi, του Πανεπιστημίου Tulane School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, USA, διερεύνησαν εάν η γενετική προδιάθεση για κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παίξει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο.

Αξιολόγησαν τον γενικό γενετικό κίνδυνο με βάση 166 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την πάθηση, αλλά διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γενετικού κινδύνου δεν επηρέασαν τη σχέση μεταξύ της νυχτερινής βάρδιας και του κινδύνου, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό, μέσο, ή υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Ο καθηγητής Lu είπε: «Παρόλο που μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να δείξει αιτιώδη σχέση μεταξύ των νυχτερινών βαρδιών, της κολπικής μαρμαρυγής και των καρδιακών παθήσεων, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η νυχτερινή βάρδια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων.

Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής. Προτείνουν ότι η μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της διάρκειας των νυχτερινών βαρδιών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων».

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τις αναλύσεις τους για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η σωματική άσκηση, η διατροφή, ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, η διάρκεια του ύπνου και ο χρόνος.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες σε συνηθισμένη ή μόνιμη βάση είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με άτομα που εργάζονταν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 18% μετά από δέκα ή περισσότερα χρόνια για όσους είχαν διαρκείς νυχτερινές βάρδιες. Μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονταν κατά μέσο όρο από τρεις έως οκτώ νυχτερινές βάρδιες το μήνα για δέκα χρόνια ή περισσότερο, ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 22%.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που εργάζονται σήμερα νυχτερινές βάρδιες ή εργάζονται νυχτερινές βάρδιες για δέκα ή περισσότερα χρόνια ή εργάζονται εφ ’όρου ζωής τρεις έως οκτώ νυχτερινές βάρδιες το μήνα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξήθηκε κατά 22%, 37% και 35% αντίστοιχα σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται μέρα.

Ο καθηγητής Τσι πρόσθεσε, επίσης, ότι «διαπιστώσαμε πως οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπείς σε κολπική μαρμαρυγή από τους άνδρες, όταν εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες για περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά κατά 64% σε σύγκριση με εκείνες που εργάζονται μέρα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr