NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι επιστήμονες έσπασαν ρεκόρ στον υπολογισμό του «π», αγγίζοντας το άπειρο

Οι επιστήμονες έσπασαν ρεκόρ στον υπολογισμό του «π», αγγίζοντας το άπειρο
17_08_2021 | 11:56 17_08_2021 | 11:57
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υπολόγισαν έναν νέο αριθμό-ρεκόρ ψηφίων της διάσημης μαθηματικής σταθεράς «π», αγγίζοντας τα 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή.

«Ο υπολογισμός διήρκεσε 108 ημέρες και εννέα ώρες» χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή, ανέφερε το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubuenden σε σχετική ανακοίνωση.

Οι προσπάθειές του ήταν «σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορες από το ρεκόρ που έθεσε η Google χρησιμοποιώντας το cloud της το 2019 και 3,5 φορές πιο γρήγορες από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του 2020», σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, Οπτικοποίησης και Προσομοίωσης του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές περιμένουν το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες για να πιστοποιήσει το κατόρθωμά τους, μέχρι τότε αποκαλύπτοντας μόνο τα τελευταία δέκα ψηφία που υπολόγισαν για το πι: 7817924264. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού είχε πετύχει 50 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο αριθμός «π» είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου, ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίσος με 3,14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi

Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν να πιέζουν για τον περαιτέρω υπολογισμό της σταθεράς, χρησιμοποιώντας ακόμη ισχυρότερους υπολογιστές.

Η ελβετική ομάδα είπε ότι η εμπειρία που συγκέντρωσαν στον υπολογισμό του πι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους τομείς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr