NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της αγοράς: Δώστε στους ανθρώπους μία μάσκα για να πούνε την αλήθεια

Περισκόπιο της αγοράς: Δώστε στους ανθρώπους μία μάσκα για να πούνε την αλήθεια

«Ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευσθεί επίσημα» είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898.

Τα ειλικρινή λόγια δεν είναι ωραία

Τα ωραιότερα λόγια ακούστηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις που έχει κάνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τα τελευταία χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής από τους πολιτικούς της χώρας μας. Ήταν καλεσμένοι να μιλήσουν για ζητήματα που βλέπαμε ότι την επαύριον, θα μας έκαιγαν, αν δεν παίρναμε τα μέτρα μας.

Ταξίδι με την μηχανή του χρόνου

Ας ταξιδέψουμε τώρα νοητικά στο παρελθόν, φτάνοντας μέχρι το Costa Navarino και μετά, ας πλεύσουμε πρόσω ολοταχώς προς την Ύδρα, το θρυλικό νησί των αντασφαλιστών.

Πολύς ήχος, πολλά βουητά, λόγια πολλά ακούστηκαν τότε και όχι μόνο μία χρονιά για σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, για την ασφάλιση κατοικίας, όπου το κράτος θα συνεργάζονταν με την ιδιωτική ασφάλιση και θα δημιουργούσε κοινοπρακτικά σχήματα. Κοστολογήσαμε τις ζημιές, μιλήσαμε σοβαρά, ανεβάσαμε στο βήμα του συνεδρίου ξένους μεγάλους αντασφαλιστές από την Munich Re, την Swiss Re. Αναγνωρίσαμε τον τεράστιο όγκο των ζημιών από τα φυσικά φαινόμενα, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Κατεβάσαμε μοντέλα πρόβλεψης, παραδείγματα.

Ας αποβιβαστούμε τώρα στην Αθήνα. Επιβάλλονταν, ακούσαμε, η φορολογική πολιτική να είναι δίκαιη και ανταποδοτική. Θα ήταν ανήκουστο να συνεχίσει ο Έλληνας να φορολογείται άδικα. Ένα από τα πολλά είδη άδικης φορολόγησης θα ήταν να συνεχιστεί το τροπάρι, οι Έλληνες να φορολογούνται έμμεσα για αποζημιώσεις που δίνει το κράτος έναντι φυσικών καταστροφών. Μετρήσαμε τα σπίτια στο Μάτι που κάηκαν και είπαμε ότι η ασφάλιση σώζει.

Τι μελάνι έχει πέσει από τα γραφεία Τύπου των πολιτικών μας για να γραφτούν ατελείωτα δελτία τύπου με υποσχέσεις. Ίδια επικαιρότητα δέκα χρόνια περίπου. Σήμερα τόσον καιρό μετά τίποτα δεν έγινε. Συνέβη όμως μία πυρκαγιά στην Εύβοια και πολλές άλλες μαζί που έκαναν στάχτη περιουσίες. Λίγες, ωστόσο, σε σχέση με την βιβλική καταστροφή, οι ασφαλισμένες ζημιές. Ανασφάλιστα τα σπίτια στην πλειονότητά τους, ανασφάλιστες οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες. Επαρκή κεφάλαια κίνησης δεν θα υπάρξουν.

Όποιος εύκολα υπόσχεται, εύκολα ξεχνά

Το κράτος ξεκίνησε να δίνει αποζημιώσεις. Ξέχασε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αν συμμετείχε τώρα δεν θα επιβαρύνονταν ο ήδη επιβαρυμένος προϋπολογισμός του κράτους. Οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να απολαύσουν ελαφρύνσεις.

Όταν έχεις εξαλείψει το αδύνατο, τι μένει; η αλήθεια

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση ακινήτων από φυσικές καταστροφές είναι αλήθεια ότι χρειάζεται. Η ασφάλιση πιστώσεων των επιχειρήσεων είναι αλήθεια ότι χρειάζεται.

Φοβάμαι πολύ όμως όταν ακούω μόνο ότι η ασφάλιση κατοικίας είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους μας. Εδώ κάτι με γυρνά πίσω σε σκελετούς που έχουν μείνει στην ντουλάπα και παραμονεύουν τα βήματά μου.

Επικίνδυνο να λέμε πράγματα που δεν έχουμε κάνει και οι άλλοι θυμούνται

Δύο ψηφιακές πλατφόρμες ακούσαμε ότι βγαίνουν στην αγορά η myAuto και η AuditCar. Θα εντοπίζουν τους παραβάτες οδηγούς που κινούνται ανασφάλιστοι, δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και δεν περνούν τους ελέγχους ΚΤΕΟ.

Πήρε καιρό για να ακουστεί και πάλι το σενάριο με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων. Πριν τον κορωνοϊο η επανάληψη του σεναρίου ήταν τρεις φορές το χρόνο, το ίδιο σενάριο για δέκα χρόνια και. Οι μηχανισμοί είναι έτοιμοι εδώ και χρόνια κάποια στιγμή δούλεψαν, μετά σκούριασαν.

Παρενέβησαν των εντολών, παρενέβησαν των νόμων. Ποιοι είναι αυτοί άραγε που δεν παρεμβαίνουν των λόγων τους; Λέτε να μας βγουν μπροστά μας, να βλέπουμε και να μην πιστεύουμε;

Λέτε να βγουν αληθινές οι δύο πλατφόρμες που θα υλοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.) και θα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα οχήματα σχετικές με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) και την ασφάλιση. Ο έλεγχος για παραβάσεις θα εκτελείται online και σε πραγματικό χρόνο.

Μπερδεύτηκα και πάλι. Έτοιμο δεν ήταν αυτό; Τον έλεγχο για τις παραβάσεις το ίδιο το κράτος, τον σταμάτησε δύο χρόνια περίπου πριν. Για να δούμε θα πείσει ο νέος μηχανισμός τους ασφαλιστές ότι θα γίνει δουλειά και ότι θα τσακώσουν τα 600 περίπου ανασφάλιστα οχήματα.

Βρήκαν την άκρη οι ασφαλιστές, μια και μιλάμε για αυτούς. Ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης θα τρέξει με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θα συνεχίσει να πράττει και ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύντομα θα έχει συνάντηση και με την ΤτΕ.

Μετά τους ασφαλιστές, τι να πούμε τώρα για τις ασφαλιστικές λίγο πριν την εκπνοή του μήνα Αυγούστου. Πώς θα καταλάβει ο απλός πολίτης το έργο των ασφαλιστικών και πώς θα πείσουν για το έργο τους, όταν επί δέκα ημέρες δεν έκαναν τίποτα άλλο από να στέλνουν δελτία τύπου που να λένε πόσο καλές είναι που έστησαν μηχανισμούς άμεσης αποζημίωσης και γραμμές επί 24ώρου βάσεως για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων που επλήγησαν από τις φωτιές; Αυτή δεν είναι η δουλειά της κάθε μίας ασφαλιστικής; Εδώ έβγαινε το ένα δελτίο μετά το άλλο με το ίδιο περιεχόμενο σαν ο ένας να ήθελε να αντιγράψει τον άλλον.

Φωνάζουν τόσο δυνατά που δεν μπορούμε να ακούσουμε λέξη από όσα λένε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr