NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Μια νέα μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή στις καλλιέργειες

Μια νέα μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή στις καλλιέργειες

Ο χειρισμός του RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) μπορεί να επιτρέψει στα φυτά να αποδώσουν δραματικά αυξημένες καλλιέργειες, καθώς και σε αύξηση της ανοχής τους στην ξηρασία, όπως ανακοίνωσε μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Guizhou.

Στις αρχικές δοκιμές, η προσθήκη ενός γονιδίου σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FTO, τόσο σε καλλιέργειες ρυζιού όσο και σε πατάτας, αύξησε την απόδοση κατά 50%. Τα φυτά μεγάλωσαν σημαντικά, παρήγαγαν μακρύτερες ρίζες και απέδωσαν καλύτερα στην καταπόνηση της ξηρασίας. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα φυτά είχαν αυξήσει το ρυθμό φωτοσύνθεσης.

«Η αλλαγή είναι πραγματικά δραματική», δήλωσε ο καθηγητής Chuan He από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος, μαζί με τον καθηγητή Guifang Jia του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ηγήθηκαν της έρευνας. «Επιπλέον, λειτούργησε με σχεδόν κάθε τύπο φυτού που το δοκιμάσαμε μέχρι τώρα και είναι μια πολύ απλή τροποποίηση».

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης, ειδικά ενόψει της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιέσεων στα συστήματα καλλιέργειας παγκοσμίως.

«Βασιζόμαστε στα φυτά για πολλά, πολλά πράγματα -από ξύλο, τρόφιμα και φάρμακα, μέχρι λουλούδια και λάδι- και αυτό ενδεχομένως προσφέρει έναν τρόπο αύξησης του αποθέματος που μπορούμε να πάρουμε από τα περισσότερα φυτά» σημείωσαν οι επιστήμονες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr