NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ο Άρης είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά μόνο για τετραετείς αποστολές

Ο Άρης είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά μόνο για τετραετείς αποστολές
06_09_2021 | 15:13 06_09_2021 | 15:15
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων περιγράφει λεπτομερώς την απειλή της σωματιδιακής ακτινοβολίας στους μελλοντικούς αποίκους του Άρη.

Τα ευρήματα, τα οποία χρησιμεύουν ως οδηγός για μελλοντικές αποστολές, δείχνουν ότι περισσότερα από τέσσερα χρόνια στον Κόκκινο Πλανήτη θα ξεπερνούσαν την ασφαλή έκθεση του ανθρώπου σε ακτινοβολία.

Ένας από τους μεγάλους κινδύνους για τους μελλοντικούς εξερευνητές του Άρη έρχεται με τη μορφή σωματιδιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο, καθώς και από μακρινά αστέρια και γαλαξίες. Αν και οι άνθρωποι συνήθως προστατεύονται από τέτοια ακτινοβολία στη Γη, το ταξίδι στο διάστημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθιστά τους αστροναύτες ευάλωτους σε αυτήν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι μια αποστολή στον Άρη που θα κρατούσε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια θα εξέθετε τους αστροναύτες σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, η πλειοψηφία των οποίων θα προερχόταν από το ηλιακό μας σύστημα. Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, η ομάδα από το UCLA, το MIT, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Skolkovo της Μόσχας και το GFZ Potsdam, συνδύασαν γεωφυσικά μοντέλα σωματιδιακής ακτινοβολίας με μοντέλα των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στους ανθρώπους και στα διαστημόπλοια.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Space Weather, δίνει ακριβείς δείκτες για το πόσο θα πρέπει να διαρκέσει μια μελλοντική αποστολή στον Άρη. Με επαρκή θωράκιση στο διαστημόπλοιο που θα έχει προορισμό τον Άρη, μια ανθρώπινη αποστολή στον πλανήτη θα πρέπει να είναι μικρότερη από 4 χρόνια, για να κρατήσει τους αστροναύτες ασφαλείς.

Επιπλέον, η αποστολή θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Γη κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, την ώρα, δηλαδή, κατά την οποία η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο επικίνδυνα σωματίδια από μακρινούς γαλαξίες εκτρέπονται από την αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα.

Καθώς, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, μια διαστημική πτήση στον Άρη αναμένεται να διαρκέσει περίπου εννέα μήνες, θα ήταν δυνατό να σταλούν άνθρωποι στον Άρη και πίσω σε λιγότερο από δύο χρόνια, λέει ο Yuri Shprits, γεωφυσικός του UCLA και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ η διαστημική ακτινοβολία επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στο πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαστημόπλοιο και τον χρόνο εκτόξευσης και παρουσιάζει τεχνολογικές δυσκολίες για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη, μια τέτοια αποστολή είναι βιώσιμη», εξήγησε ο Shprits.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr