NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το λογισμικό προσλήψεων απορρίπτει λανθασμένα εκατομμύρια υποψηφίους

Το λογισμικό προσλήψεων απορρίπτει λανθασμένα εκατομμύρια υποψηφίους

Το αυτοματοποιημένο λογισμικό σάρωσης βιογραφικών συμβάλλει σε ένα «σπασμένο» σύστημα προσλήψεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Harvard Business School.

Αυτό το λογισμικό χρησιμοποιείται από τους εργοδότες για να φιλτράρει τις αιτήσεις, αλλά απορρίπτει λανθασμένα εκατομμύρια κατάλληλους υποψηφίους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, συνεισφέροντας, έτσι, στο να αποκόπτονται εργαζόμενοι από την αγορά εργασίας.

Οι συντάκτες της μελέτης εντοπίζουν έναν αριθμό παραγόντων που εμποδίζουν την απασχόληση, αλλά λένε ότι το λογισμικό είναι ένας από τους μεγαλύτερους. Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται από το 75 τοις εκατό των εργοδοτών στις ΗΠΑ (και από το 99 τοις εκατό των εταιρειών του Fortune 500) και υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην αύξηση των ψηφιακών αιτήσεων εργασίας από τη δεκαετία του ‘90 και μετά.

Οι ακριβείς μηχανισμοί για το πώς το αυτοματοποιημένο λογισμικό απορρίπτει εσφαλμένα τους υποψηφίους ποικίλλουν, αλλά γενικά πηγάζουν από τη χρήση υπερβολικά απλοϊκών κριτηρίων για τον διαχωρισμό «καλών» και «κακών» αιτούντων. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα απορρίπτουν αυτόματα υποψηφίους με κενά άνω των έξι μηνών στο βιογραφικό τους, χωρίς ποτέ να αναρωτηθούν για την αιτία.

Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα που ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Joseph Miller, σε μια συνέντευξη στη Wall Street Journal, περιλαμβάνουν νοσοκομεία που δέχονταν μόνο υποψήφιους με εμπειρία στον «προγραμματισμό υπολογιστών» στο βιογραφικό τους, όταν το μόνο που χρειάζονταν ήταν εργαζόμενοι για την εισαγωγή δεδομένων ασθενών.

Ή, μια εταιρεία που απέρριψε τους αιτούντες για θέση υπαλλήλου λιανικής, εάν δεν ανέφεραν το «floor-buffing» ως μία από τις δεξιότητές τους, ακόμη και όταν τα βιογραφικά των υποψηφίων πληρούσαν κάθε άλλο επιθυμητό κριτήριο.

Η υπερβολική εξάρτηση από λογισμικό στον κόσμο των προσλήψεων φαίνεται να έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Η ψηφιακή τεχνολογία έπρεπε να διευκολύνει τις εταιρείες να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους για δουλειά, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, συνέβαλε σε προβλήματα.

Όπως σημειώνει η έκθεση: «Η αυτοματοποίηση έχει διαπεράσει σχεδόν κάθε βήμα στη διαδικασία πρόσληψης. Η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας προσλήψεων είχε φτάσει τα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2025».

Σχεδόν εννέα στα 10 στελέχη που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι το αυτοματοποιημένο λογισμικό φίλτραρε από λάθος, ενώ μερικοί δήλωσαν ότι διερευνούσαν εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης υποψηφίων. Όμως, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα απαιτήσει «αναθεώρηση πολλών πτυχών του συστήματος πρόσληψης».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr