NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και την ψηφιακή αυτονομία της ΕΕ

Ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και την ψηφιακή αυτονομία της ΕΕ

​Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει φως στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) και το υλικό ανοιχτού κώδικα (OSH) στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η έκθεση, με τίτλο «Ο αντίκτυπος του λογισμικού και του υλικού ανοιχτού κώδικα στην τεχνολογική ανεξαρτησία, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην οικονομία της ΕΕ», πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΚ από την Fraunhofer ISI και την OpenForum Europe.

Επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ επένδυσαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2018, με αποτέλεσμα το οικονομικό όφελος της ΕΕ να κυμαίνεται μεταξύ 65 και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι σημαντικό ότι η έκθεση προέβλεψε ότι μια αύξηση 10% των συνεισφορών σε έργα OSS θα δημιουργούσε επιπλέον 0,4% έως 0,6% ΑΕΠ και θα οδηγούσε σε επιπλέον 600 νέες τεχνολογικές startups σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή θεσμική ικανότητα γύρω από το OSS είναι «δυσανάλογα μικρότερη» από την κλίμακα αξίας που δημιουργεί, σύμφωνα με την έκθεση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, προσφέρεται μια σειρά συστάσεων δημόσιας πολιτικής που αποσκοπούν να βοηθήσουν στην άνθηση τόσο των τομέων του OSS όσο και του OSH, συμπεριλαμβανομένης της ενεργού συμμετοχής σε μια «μετάβαση προς μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική και επενδυτική κουλτούρα της ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΚ δίκτυο γραφείων προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα (OSPOs) θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και θα επιταχύνει την «κατανάλωση, δημιουργία και εφαρμογή ανοικτών τεχνολογιών».

Η έκθεση συνιστά επίσης στην ΕΕ να αναπτύξει μια «βιομηχανική πολιτική ανοιχτού κώδικα» και να την συμπεριλάβει στα κύρια πλαίσια πολιτικής της, όπως έκανε με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr