NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο χρήμα

Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο χρήμα
07_09_2021 | 12:22 07_09_2021 | 12:23
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Από σήμερα, το Bitcoin είναι επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με το αμερικανικό δολάριο, αφού η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έγινε η πρώτη που υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα.

Τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της χώρας Nayid Bukele έγραψε στο Twitter ότι η χώρα πρόκειται να «γράψει ιστορία» με την κίνηση, αφού προηγουμένως επιβεβαίωσε ότι είχε αγοράσει 400 Bitcoins, ισοδύναμα με περίπου 20,9 εκατ. δολάρια σε σημερινές τιμές.

Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η κίνηση θα καταστήσει φθηνότερη και ευκολότερη για τους μετανάστες την αποστολή χρημάτων στο Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που είναι σημαντικό, δεδομένου ότι αυτά τα εμβάσματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 24% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπάρχουν, επίσης, ελπίδες ότι η κίνηση θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Strike, μιας ψηφιακής χρηματοοικονομικής εταιρείας που βοήθησε στην υλικοτεχνική υποστήριξη του νέου νόμου, δήλωσε στο CNN ότι πάνω από το 70 τοις εκατό του «ενεργού πληθυσμού» της χώρας δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Υπάρχουν όμως φόβοι ότι η υιοθέτηση ενός ασταθούς νομίσματος θα μπορούσε να βλάψει τους κατοίκους της χώρας και να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Το Bitcoin σημείωσε ιστορικό υψηλό άνω των 60.000 δολαρίων τον Απρίλιο, πριν χάσει σχεδόν τη μισή του αξία το καλοκαίρι. Ο νόμος συνέβαλε στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του χρέους του Ελ Σαλβαδόρ, και το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει για δυνητικά αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις.

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν φόρους σε Bitcoin και τα καταστήματα θα μπορούν να εμφανίζουν τιμές στο ψηφιακό νόμισμα. Τα χρήματα που ανταλλάσσονται δεν θα υπόκεινται επίσης σε φόρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr