NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή «4 σε 1» φαρμάκου κατά της υπέρτασης

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή «4 σε 1» φαρμάκου κατά της υπέρτασης
08_09_2021 | 11:45 08_09_2021 | 11:48
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Υγεία

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής Φάσης 3, σχετικά με μια νέα θεραπεία της υπέρτασης, που συνδυάζει χαμηλές δόσεις τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων κατά της αρτηριακής πίεσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα στρατηγική είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε μεμονωμένη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για πολλούς ασθενείς, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές δοκιμές και λάθη, καθώς αυτοί και ο γιατρός τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Πολλές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της υπέρτασης έχουν ήδη μετατοπιστεί σε σύσταση για δύο φάρμακα, αντί για ένα.

Μια άλλη θεραπευτική επιλογή που διερευνάται είναι να προσφέρονται στους νέους ασθενείς θεραπείες πολλαπλών φαρμάκων, περιλαμβάνοντας συνδυαστικά χαμηλές δόσεις πολλών φαρμάκων υπέρτασης. Για παράδειγμα, μια μεγάλη δοκιμή εξέτασε μια θεραπεία «τριπλού συνδυασμού» και τη βρήκε σημαντικά πιο επιτυχημένη από τη συμβατική θεραπεία.

Η νέα αυστραλιανή έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δοκιμάζοντας ένα χάπι «4 σε 1», που συνδυάζει χαμηλές δόσεις αρκετών κοινών φαρμάκων. Η δοκιμή Φάσης 3 πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 600 άτομα, είτε με το πειραματικό χάπι, είτε με τυπική θεραπεία.

Σε 12 εβδομάδες, περίπου το 80 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με το «4 σε 1» φάρμακο είχαν το πρόβλημα της υψηλής αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, σε αντίθεση με περίπου το 60 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν παραδοσιακή θεραπεία.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, αυτές οι βελτιώσεις διατηρήθηκαν στο σημείο ελέγχου των 12 μηνών. Και δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, είτε σε βραχυπρόθεσμες είτε σε μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις.

Η Emily Atkins, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ που εργάζεται στη μελέτη, λέει ότι αυτές οι βελτιώσεις είναι σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκείνοι στην ομάδα ελέγχου θα λάμβαναν ήδη καλύτερη φροντίδα από τον μέσο όρο.

«Σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα ειδικής φροντίδας και πλήρη πρόσβαση σε μια σειρά από υπάρχοντα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση - όπως τα κέντρα σε αυτήν τη δοκιμή - η βελτιωμένη μείωση της αρτηριακής πίεσης με αυτήν τη στρατηγική αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά περίπου 20 τοις εκατό», σημειώνει η Atkins. «Σε περιβάλλοντα με μικρή ή καθόλου υπάρχουσα θεραπεία υπέρτασης, τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα».

Η Clara Chow, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, λέει ότι αυτή η δοκιμή μεγάλης κλίμακας επιβεβαιώνει ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, απλή και ασφαλής. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα μακροπρόθεσμα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Οι ερευνητές πιέζουν ώστε αυτό το νέο είδος θεραπείας να γίνει το μελλοντικό πρότυπο για τη θεραπεία νέων ασθενών με υπέρταση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr