NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Μελέτη - ορόσημο: Η νόσος Αλτσχάιμερ ενδέχεται να ξεκινά στο ήπαρ

Μελέτη - ορόσημο: Η νόσος Αλτσχάιμερ ενδέχεται να ξεκινά στο ήπαρ
16_09_2021 | 11:20 16_09_2021 | 11:21
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Διεθνή

Μια σημαντική νέα μελέτη παρουσιάζει ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι οι τοξικές πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να παράγονται στο συκώτι και να ταξιδεύουν μέσω του αίματος, πριν φτάσουν στον εγκέφαλο και προκαλέσουν βλάβη στους νευρώνες.

Το επίτευγμα σε αυτή τη νέα έρευνα είναι η ανάπτυξη ενός νέου ζωικού μοντέλου της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές παρήγαγαν ανθρώπινες αμυλοειδείς πρωτεΐνες στο ήπαρ του ποντικιού και αυτό επέτρεψε νέες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Ο John Mamo, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, λέει ότι αυτή η νέα μελέτη προσφέρει σαφή στοιχεία για μια «οδό από το αίμα στον εγκέφαλο». Χρησιμοποιώντας το μοντέλο, η μελέτη δείχνει πώς το αμυλοειδές που παράγεται στο ήπαρ μπορεί να μετακινηθεί στον εγκέφαλο και να προκαλέσει βλάβη που οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στο Αλτσχάιμερ.

«Όπως είχαμε προβλέψει, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μοντέλα υπέστησαν φλεγμονή στον εγκέφαλο, επιτάχυναν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την απώλεια μνήμης», λέει ο Mamo. «Αυτή η πορεία από το αίμα στον εγκέφαλο είναι σημαντική γιατί αν μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης - αμυλοειδούς στο αίμα και να αποτρέψουμε τη διαρροή τους στον εγκέφαλο, δημιουργούμε πιθανές νέες θεραπείες για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης».

Ο Mamo προχωρά ήδη σε μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους που βασίζεται σε αυτή την υπόθεση. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ένα προϋπάρχον φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης, γνωστό ως προβουκόλη, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή αμυλοειδούς στο ήπαρ.

Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε φέτος και σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 300 άτομα με ήπια άνοια που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ. Ο κύριος στόχος θα είναι να διερευνηθεί εάν οι ημερήσιες δόσεις προβουκόλης για δύο χρόνια οδηγούν σε κλινικά σημαντική επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.

Εάν όμως αυτή η υπόθεση επικυρωθεί περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να προκύψουν μια σειρά άλλων αποτελεσμάτων. Ο κίνδυνος ασθένειας θα μπορεί να εκτιμηθεί σε νεαρή ηλικία ενώ, επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν υποθετικά να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος και να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει Αλτσχάιμερ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr