NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Το λουκέτο στην City Insurance και ο γρίφος με τη I3CP

Το λουκέτο στην City Insurance και ο γρίφος με τη I3CP

Ο Επόπτης κλειδώνει το λουκέτο και η I3CP διαβεβαιώνει ότι θα βάλει χρήματα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Δύο μέτωπα ανοικτά είχε να κλείσει η ρουμανική ασφαλιστική City Insurance μετά την επιδρομή του Ρουμάνου Επόπτη την περασμένη εβδομάδα. Το ένα ήταν δώσει εξηγήσεις στον Επόπτη γιατί δεν εμφάνισε την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και το άλλο να διασφαλίσει ότι το ολλανδικό επενδυτικό σχήμα I3CP θα βάλει εγκαίρως τα κεφάλαια που είχε συμφωνήσει τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της City Insurance και η ρευστότητα στα ταμεία της.

Το epixeiro.gr προσπάθησε σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την εταιρεία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την I3CP χωρίς να καταφέρει να μιλήσει με τον αρμόδιο.

Σήμερα, ωστόσο, και μετά από σχετική απόφαση του Ρουμάνου Επόπτη, η ΤτΕ εξέδωσε έγγραφο, ενημερώνοντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της City Insurance, καθώς η ρουμανική Ασφαλιστική είχε στο χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτου της περί τους 180.000 μέχρι αρχές του καλοκαιριού και λειτουργούσε στην Ελλάδα υπό την μορφή ΕΠΥ.

Το χρονικό των εξελίξεων πριν το λουκέτο και προβολή της I3CP στην αγορά

Η Ρουμανική Εποπτική Αρχή (ASF), διαπιστώνοντας χάσμα κεφαλαίων, απαίτησε να μπουν κεφάλαια 150 εκατομμύριων ευρώ, μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, διαφορετικά είχε έτοιμο το κλειδί με το λουκέτο, ακολουθώντας κατά γράμμα το νόμο. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να καταβληθεί στο άρτιο από τους μετόχους για την κεφαλαιοποίηση της ασφαλιστικής.

Για την κάλυψη των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ύψος ποσού που απαιτείτο για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις SCR και MCR, είχαν εκδοθεί 738.000.000 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 λέϊ συνολικής αξίας 738.000.000 λέϊ –ποσό που ισοδυναμεί με 150.000.000 ευρώ, υπό τη συναλλαγματική ισοτιμία τότε 4,92 λέϊ / ευρώ. Η προθεσμία εγγραφής και πληρωμής μετοχών ήταν 25.08.2021.

Την περασμένη άνοιξη, υπό την σκιά των οικονομικών προβλημάτων, ο κύριος μέτοχος της City, η Vivendi International, πούλησε τις μετοχές στην I3CP Holdings της οποίας το ενεργητικό διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ.

H 3CP επιβεβαίωσε ότι στις 25 Αυγούστου 2021 ενέγραψε στο μετοχικό της κεφάλαιο της City Insurance όλες τις μετοχές που εκδόθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων («EGMS») της 21ης Ιουλίου 2021. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα τοποθετήσει τα κεφάλαια εντός του χρονικού περιθωρίου που όρισε ο Επόπτης και σύμφωνα με τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

Τότε, το εγγυητικό σχήμα Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), τοποθετήθηκε σαν προσωρινός διαχειριστής της Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Την περασμένη Παρασκευή, η ASF μπαίνοντας για έλεγχο, εξακρίβωσε ότι η City δεν πληρούσε τις εποπτικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει την λειτουργία της, τονίζοντας ότι η αφερεγγυότητα της επιδεινώνεται.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου λέει η I3CP

Την ίδια στιγμή, η I3CP βγήκε δημοσίως να διαβεβαιώσει με έγγραφη δήλωση ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 θα υποβάλλει σε σχέδιο χρηματοδότησης προς την Χρηματοπιστωτική Αρχή της Ρουμανίας, όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της City Insurance.

Η σημερινή ανακοίνωση της ΤτΕ μεταφρασμένη από την εποπτική Αρχή της Ρουμανίας

«Η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority (ASF) ενημέρωσε ότι ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. (Insurance-Reinsurance Company City Insurance S.A.), με έδρα στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E».

Στην Ελλάδα είναι ΕΠΥ

Στην Ελλάδα ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), στο χαρτοφυλάκιο της υπήρχαν περί τα 180.000 αυτοκίνητα το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποιοι μετά τις ανακοινώσεις αποχώρησαν κατά λήξη του συμβολαίου τους ή άλλαξαν εταιρεία διακόπτοντας το συμβόλαιο.

Να σημειωθεί ότι η City Insurance ήλεγχε το περίπου το 20% στην Ρουμανία με ετήσια ασφάλιστρα περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έλλειμμα κεφαλαίων υπολογίζονταν ότι προσέγγιζε τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr