NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Φραγκογιάννης: Σε τρεις πυλώνες η νέα εξωστρεφής οικονομική διπλωματία

Φραγκογιάννης: Σε τρεις πυλώνες η νέα εξωστρεφής οικονομική διπλωματία

​Το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας της χώρας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής περιέγραψαν μέσα από τις ομιλίες τους το σχέδιο αυτό παρουσία των πρέσβεων όλων των ξένων χωρών που υπηρετούν στην χώρα μας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σημείωσε στην ομιλία του ότι είναι περήφανος που στο Υπουργείο Εξωτερικών “δημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε, γιατί επιδιώκουμε μια εξωστρεφή χώρα, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας” ενώ υπογράμμισε “Η δουλειά αυτή που πραγματοποιούμε περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού οράματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα Ελλάδα και αποτελεί το δικό μου μεγάλο προσωπικό στοίχημα”.

Η μεγάλη λοιπόν εικόνα της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Σημαντικότατη αύξηση εξαγωγών,
  2. Αύξηση Ξένων Επενδύσεων και Προωθητικών Δράσεων και
  3. Θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες εβδομάδες, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε έναν νέο Οργανισμό με σύγχρονα προϊόντα απαραίτητα για τον Έλληνα εξαγωγέα.

“Πιστεύω ότι πάνω απ’ όλα όμως η Εξωστρέφεια είναι και τρόπος σκέψης” επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης στην ομιλία του συμπληρώνοντας: “Είναι να ανοίγεις τα φτερά σου, σε νέους τόπους με νέους τρόπους, σε νέες αγορές με νέες συνήθειες, σε άλλους πολιτισμούς, και νέες συνθήκες, στο νέο, το άγνωστο, το προκλητικό, το διαφορετικό, το μελλοντικό. Είναι να βάζεις τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να ξεπερνάς τον εαυτό σου, τις δυνατότητες σου, να γίνεσαι καλύτερος, μεγαλύτερος, και τελικά πιο χρήσιμος σε εσένα και την κοινωνία. Εξωστρέφεια, είναι να βγαίνεις έξω από τα όρια της χώρας, αλλά και από τα όρια που το ίδιο το μυαλό μας έχει επιβάλει”. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών που έκανε μια ενδελεχή παρουσίαση της μεταρρύθμισης και των αποτελεσμάτων της δουλειάς που έχει γίνει, κατέληξε: “Η Ελλάδα βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά. Κοιτάζει, όμως, και μακριά. Μια μικρή χώρα με αντιστρόφως ανάλογα μεγάλο βλέμμα σε όλη την οικουμένη”

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Ι. Σμυρλής επισήμανε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί καρπό μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης που ανοίγει μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομική διπλωματία προς ενίσχυση και του διεθνούς γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.

Ο κ. Ι. Σμυρλής υπογράμμισε ότι για το 2021 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας προβλέπει 458 δράσεις, με δυνατότητα επικαιροποίησης και εμπλουτισμού τους κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, οι εν λόγω δράσεις αναπτύσσονται σε γεωγραφικές περιοχές, από τα Δυτικά Βαλκάνια, και την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Αναφερόμενος στον κλάδο των εξαγωγών, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε την ανοδική πορεία στους παραδοσιακούς τομείς των ελληνικών εξαγωγών.

Ειδικά για τις επενδύσεις σημείωσε ότι πλέον των παραδοσιακών κλάδων του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών, η χώρα προσέλκυσε επενδύσεις σε τομείς δυναμικά εξελισσόμενους, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Έρευνα και η Καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας και των Logistics. Ο κ. Ι. Σμυρλής μίλησε επίσης για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στο νευραλγικό πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων, αναφέροντας σχετικά ότι από τον Ιούλιο του 2019, έχουν εγκριθεί από την Κυβέρνηση στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ που οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία 3.335 νέων θέσεων εργασίας προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, ο κ. Ι. Σμυρλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, με τη χώρα μας να προσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr