NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Αρκούν τα Αγγλικά; Οι νέοι στην Ελλάδα δεν μαθαίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα

Αρκούν τα Αγγλικά; Οι νέοι στην Ελλάδα δεν μαθαίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα

​Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εργαλείο στη σημερινή εποχή και ότι τέτοιες δεξιότητες απαιτούνται και ενθαρρύνονται σε πολλούς χώρους εργασίας. Στην Ελλάδα, πάντως, το θέμα της πολυγλωσσίας φαίνεται πως έχει μείνει αρκετά πίσω.

Και αυτό γιατί πρόσφατη έρευνα της Eurostat έφερε στην επιφάνεια ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον (αν και αρνητικό) στοιχείο: η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι νέοι μαθαίνουν δύο οι περισσότερες ξένες γλώσσες.

Με απλά λόγια, αν λάβουμε υπόψιν πως οι περισσότεροι μαθαίνουν Αγγλικά (κάτι που θα δούμε παρακάτω, αν και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη στατιστική για να μας το πει αυτό), είναι λίγα τα παιδιά που μαθαίνουν και μια δεύτερη γλώσσα. Για την ακρίβεια, στην ανώτερη δευτεροβάθμια (λύκειο), μόλις το 1% των μαθητών μάθαινε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες το 2019.

Έτσι, το 2019 στην ΕΕ, το 59% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης (επίπεδο ISCED 34) σπούδαζε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας σπούδαζαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Η Εσθονία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Φινλανδία είχαν επίσης μεγάλο ποσοστό μαθητών που μελετούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Στον αντίποδα, η χώρα μας, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, Χαμηλό ποσοστό μαθητών καταγράφηκε επίσης στην Πορτογαλία (6%), την Ιρλανδία (12%), την Ιταλία (25%) και την Ισπανία (27%), ενώ σε λίγο καλύτερες θέσεις βρίσκονται η Κύπρος, η Λιθουανία, η Δανία και η Γερμανία. Με αυτές, συμπληρώνεται η λίστα εκείνων που βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετική έρευνα επί του θέματος έχει πραγματοποιήσει και η ΕΛΣΤΑΤ, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να είναι από το 2018. Σύμφωνα με αυτήν, το 69,2% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι γνώριζαν κάποια ξένη γλώσσα, εκτός της μητρικής τους, με δύο ομάδες όπου το ποσοστό ατόμων με γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας ήταν ανώτερο του 90%: τα άτομα 18 - 24 ετών και τα άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ξένη γλώσσα που αναφερόταν συχνότερα ήταν η Αγγλική. Οι 10 πρώτες, κατά συχνότητα αναφοράς, ξένες γλώσσες εκτός της μητρικής, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, ήταν οι ακόλουθες: Αγγλικά (67,4%), Ελληνικά (9,7%), Γαλλικά (8,6%), Γερμανικά (7,4%), Ιταλικά (3,3%), Ισπανικά (1,5%), Ρωσικά (1,2%), Τουρκικά (0,4%), Κινεζικά ()0,2%), Ρουμάνικα (0,2%),

Στην έρευνα της Eurostat, όσον αφορά στις ξένες γλώσσες στις οποίες εκπαιδεύονται οι Ευρωπαίοι, με ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 96,4% τα Αγγλικά βρίσκονται στην πρώτη θέση. Ακολουθούν τα Ισπανικά με 26,4%, τα Γαλλικά με 21,8%, τα Γερμανικά με 20,3%, τα ιταλικά με 3,4% και τα Ρωσικά με 2,6%.

Τα Ρωσικά είναι η γλώσσα που προέρχεται εκτός ΕΕ και που μαθαίνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Οι χώρες που ξεχωρίζουν στη σχετική λίστα είναι η Εσθονία με 68% και η Λετονία με 57%, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία με 30% και τη Βουλγαρία 24%.

Για σύγκριση, αξίζει να δούμε τι συμβαίνει στα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, με δεδομένα που προέρχονται από το 2016. Εκεί, ένα 50,2% μάθαινε Ισπανικά, ενώ ακολουθούσαν τα Γαλλικά με 12,4%, η Νοηματική Αμερικανική Γλώσσα με 7,6%, τα Γερμανικά με 5,7%, τα Ιαπωνικά με 4,9%, τα Ιταλικά με 4% και τα Κινεζικά με 3,7%. Ένα ποσοστό που έφτανε το 0,9% μάθαινε Αρχαία Ελληνικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr