NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο στην Ε.Ε.

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο στην Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκοψε την ανοδική του πορεία μετά από ένα εξάμηνο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, και διαμορφώθηκε στις 116,6 και στις 117,8 μονάδες αντίστοιχα, από 118,0 και 119,0 μονάδες κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακών προβλημάτων σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο, καθώς στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώθηκε μικρή ενίσχυσή τους. Στην Βιομηχανία οι προσδοκίες υποχώρησαν μετά από μια σχετικά μεγάλη περίοδο ανόδου (-0,6 μονάδες), ενώ στις Υπηρεσίες παρά την υποχώρηση (-3,5) οι προσδοκίες διατηρήθηκαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Στο Λιανικό εμπόριο, μετά τη μικρή εξασθένιση του Ιουλίου, ο δείκτης υποχώρησε περαιτέρω (-3,2), ενώ στις Κατασκευές οι υψηλές προσδοκίες για την απασχόληση σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης οδήγησαν σε περισσότερο αισιόδοξες προσδοκίες συνολικά (+3,0).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά (+0,4), με όλους τους παράγοντες πλην της πρόθεσης για μείζονες αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά. Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά στην Ισπανία και την Γερμανία (+0,5), ενώ αντίθετα υποχώρησε ήπια στην Πολωνία (-1,1) και την Ολλανδία (-2,4). Μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση στην Ιταλία (-3,2) και την Γαλλία (-4,3).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr