NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής

Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής

Και όμως, ένας τομέας στον οποίο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι και θετικές για την Ελλάδα, είναι ο τομέας του τουρισμού, μία και οι αλλαγές αυτές θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο στην χώρα. Ωστόσο η συχνότερη εμφάνιση και παραμονή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα δημιουργήσει αρνητική άποψη για τη χώρα σε πολλά εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα τονίζει έρευνα της διαΝΕΟσις

Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κρήτη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα έχουν πολύ περισσότερες θερμές ημέρες κάθε καλοκαίρι. Περισσότερες "τροπικές νύχτες" , νύχτες στις οποίες η θερμοκρασία του αέρα δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς θα έχει όλη η επικράτεια, αλλά κυρίως τα δυτικά παράλια, τα Ιόνια Νησιά, η Δυτική Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία. Αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, σε αυτή τη λίστα προστίθενται και η Κρήτη, η Εύβοια, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη (στα παράλια) και άλλες περιοχές.

Αφαιρούν βράχους σε χιονοδρομικά κέντρα

Οι καύσωνες με απουσία ανέμων και διάρκεια τουλάχιστον τριών συνεχόμενων ημερών θα είναι πολύ περισσότεροι παντού. Επιπλέον, η μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της -ήδη σύντομης- χιονοδρομικής περιόδου, καθιστώντας μη βιώσιμη τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα. Σε κάποια από αυτά έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες διαμόρφωσης του τοπίου, με την αφαίρεση βράχων για να λειτουργούν οι πίστες με λιγότερο χιόνι.

Άλλες επιπτώσεις μπορεί να είναι: η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αλλοίωση του τοπίου λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, η διατάραξη της βιοποικιλότητας, τα αυξημένα έξοδα των τουριστικών επιχειρήσεων για ψύξη.

Ερευνητές επέλεξαν 91 τουριστικές περιοχές, χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το αν είναι πολύ ανεπτυγμένες, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Χερσόνησος Ηρακλείου. Απλά ανεπτυγμένες, όπως είναι η Μονεμβασιά, το Ναύπλιο, η Σύρος. Αναπτυσσόμενες, όπως είναι η Κάρπαθος, η Αιδηψός, τα Κύθηρα, οι Παξοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αν ισχύσει το δυσμενές σενάριο, στις 52 από αυτές τις περιοχές η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα ξεπεράσει τους 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την περίοδο 1971-2000.

Τέσσερα κλειδιά

Ο σχεδιασμός νέου χωροταξικού που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ο σχεδιασμός ενεργειακών υποδομών για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα αντιπλημμυρικά έργα και η εκπόνηση σχεδίων για την προσαρμογή των πολιτιστικών πόρων τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούν κλειδιά για την επιμέρους λύση του προβλήματος.

Να σημειωθεί το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1960, ενώ η παγκόσμια επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να παρακολουθεί το φαινόμενο λειτουργεί από το 1988. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως και πλήρως κατανοητό το τι θα σημαίνει η γρήγορη υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr