NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

EIT Community Booster: Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ για τις 20 καλύτερες επιχειρήσεις

EIT Community Booster: Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ για τις 20 καλύτερες επιχειρήσεις

Το EIT Community Booster αναζητά ευρωπαϊκές νεοφυείς (startups) και εδραιωμένες (scaleups) επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύσσουν λύσεις που προωθούν τον μετασχηματισμό στα πλαίσια του New European Bauhaus, με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Με αποστολή τη δημιουργία μιας αειφόρου Ευρώπης, χωρίς αποκλεισμούς, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology - EIT) και πέντε από τις Κοινότητες Γνώσης & Καινοτομίας που το EIT διαθέτει, εκκινούν μια κοινή πρωτοβουλία για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και ομάδων που προωθούν τον μετασχηματισμό του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (New European Bauhaus).

Η πρωτοβουλία που ονομάζεται EIT Community Booster, συντονίζεται από το EIT Digital και περιλαμβάνει τους τομείς EIT Climate-KIC, EIT Food, EIT Manufacturing και EIT Urban Mobility. Μαζί αναζητούν τις πιο καινοτόμες startups και scaleups που προωθούν αειφόρες αλλαγές για τις πόλεις, τις βιομηχανίες, το κλίμα, τα τρόφιμα, την ευζωία και τη συνολική ποιότητα ζωής, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και να τις βοηθήσουν ώστε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Είκοσι επιλεγμένες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και θα λάβουν αναπτυξιακή υποστήριξη αξίας 50.000 ευρώ. Η υποστήριξη θα παρέχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων και υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αυτές να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους σε ανώτερο επίπεδο.

Σχεδιασμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το New European Bauhaus "μετατρέπει" την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) σε μια απτή, θετική εμπειρία στην οποία όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συμμετάσχουν και να προοδεύσουν από κοινού. Με βάση αυτό, το EIT Community Booster στοχεύει να εντοπίσει και να υποστηρίξει τις startups και scaleups που ικανοποιούν τις τρεις βασικές διαστάσεις του New European Bauhaus:

  1. αειφορία, από τους κλιματικούς στόχους, ως την κυκλική οικονομία, τη μηδενική ρύπανση και τη βιοποικιλότητα
  2. αισθητική, που εξασφαλίζει ποιοτικές εμπειρίες και στυλ, εκτός από την λειτουργικότητα
  3. κοινωνική ένταξη, από την αξιοποίηση της διαφορετικότητας, έως την διασφάλιση της προσβασιμότητας και της προσιτότητας.

Η προσέγγιση της Πρωτοβουλίας είναι πολυεπίπεδη, ξεκινώντας από διεθνές και καταλήγοντας σε τοπικό επίπεδο, συμμετοχική και διεπιστημονική.

Η Gioia Ghezzi, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EIT υπογράμμισε: «Το EIT Community συμβάλλει σε όλες τις πτυχές του New European Bauhaus και διαθέτει το οικοσύστημα για να ανακαλύψει συναρπαστικές ιδέες και startups από όλη την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε και να αναβαθμίσουμε τις δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν να προσεγγίσουμε εκ νέου τον αειφόρο τρόπο ζωής και να κάνουμε τους χώρους διαβίωσης πιο όμορφους και προσιτούς!»

Αξιοποιώντας το τεράστιο δίκτυο και την τεχνογνωσία του πιο ελπιδοφόρου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, του EIT Community, η νέα πρωτοβουλία συνδυάζει τα καλύτερα προγράμματα ανάπτυξης επιχειρήσεων που προσφέρονται από τα EIT Digital, EIT Climate-KIC, EIT Food, EIT Manufacturing και EIT Urban Mobility.

Ξεκινώντας από την πρωτόλεια επιχειρηματική καθοδήγηση και φτάνοντας έως την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την υποστήριξη της διεθνούς ανάπτυξης, καθένα από τα ακόλουθα πέντε προγράμματα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών για να βοηθήσει επιχειρήσεις διαφορετικών επιπέδων ωριμότητας να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να αντλήσουν χρηματοδότηση και να εξαπλωθούν διεθνώς. Ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντος και εξειδίκευσης, οι επιχειρηματίες καλούνται να υποβάλλουν αίτηση σε ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα στο πλαίσιο του EIT Community Booster και στις ειδικές δράσεις τους που αφορούν στο New European Bauhaus:

  • EIT Digital Accelerator: για scaleups που αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και προϊόντων σε επιχειρηματικούς κλάδους, πόλεις και κοινότητες, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία, την κοινωνική ένταξη και την αισθητική, ώστε να προωθήσουν ένα πράσινο, ασφαλές και αειφόρο μέλλον.
  • The Clean Cities ClimAccelerator: για startups που αναπτύσσουν καινοτόμα έργα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κινητικότητα, τους χώρους πρασίνου και τις μετασκευές, συμβάλλοντας σε πιο βιώσιμες, υγιείς και καθαρές πόλεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις εμπειρίες των πολιτών.
  • EIT Food Accelerator Network: για startups αγρο-διατροφικών προϊόντων τα οποία επηρεάζουν οποιοδήποτε τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεωργικής παραγωγής ή τροφίμων, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός πιο υγιούς, πιο αξιόπιστου και πιο αειφόρου συστήματος τροφίμων για τις τοπικές και παγκόσμιες κοινότητες.
  • EIT Manufacturing Accelerator: για startups που συμβάλλουν στην πράσινη και κοινωνικά βιώσιμη παραγωγή και την νεωτερική σκέψη στο βιομηχανικό οικοσύστημα.
  • EIT Urban Mobility Accelerator: για startups που αναπτύσσουν αειφόρες εναλλακτικές λύσεις για δομημένα περιβάλλοντα (hardscapes) αστικών χώρων, για τη βιοποικιλότητα, για τη βελτίωση των δημόσιων χώρων και την προσβασιμότητα, για τη βελτίωση της ευζωίας των πολιτών ή/και τη διασφάλιση της καθολικής κινητικότητας για όλους, ως βασικού παράγοντα κοινωνικής ένταξης.

Πώς να υποβάλλετε αίτηση

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Δεκεμβρίου 2021, 23:59 CET. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάθε πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλογής και τα βραβεία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr