NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Οι αλήθειες, τα μυστικά και τα ψέματα της ασφαλιστικής αγοράς

Περισκόπιο: Οι αλήθειες, τα μυστικά και τα ψέματα της ασφαλιστικής αγοράς
Φωτογραφία: Η Συκοφαντία του Απελλή του Σάντρο Μποτιτσέλι

«Η εμπιστοσύνη του αφελούς ανθρώπου είναι το χρησιμότερο εργαλείο του ψεύτη». Άντε να βρεις ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται όταν έχει ξεσπάσει μάχη μεταξύ δύο παρατάξεων. Πολλώ δε μάλλον όταν οι στρατιές τους συχνά παρελαύνουν, σηκώνοντας τα ξίφη τους για να τους χειροκροτήσουμε. Και, αν μία από τις δύο παρατάξεις διεκδικεί αλλότρια εδάφη;

Αλήθεια: Αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργοδοτών εργαζομένων δια χειρός ΕΑΕΕ με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των ασφαλιστικών. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, τότε. Οι ασφαλιστικές μέλη της ΕΑΕΕ προσυπέγραψαν. Αξίζουν στην ΕΑΕΕ έπαινοι και σε όσους άλλους το στήριξαν. Αυτό έχω να πω. Αυτοί που δεν είναι όμως μέλη της ΕΑΕΕ και δεν έχουν εκπροσωπηθεί στη διαιτησία δεσμεύονται να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις; Δεν αναζητώ τα οφέλη ή τις ζημιές από την συμμετοχή τους. Γυρεύω να μάθω.

Μυστικό ή ψέμα; Αλλά μην πάρετε όρκο γιατί οι ψεύτες λατρεύουν τους όρκους. Όταν κάποιος πάει καλά στην αγορά αυτή, κάποιος άλλος δεν θα πηγαίνει. Όχι γιατί του φράζει το διάβα του, αλλά γιατί δεν το αντέχει, και προτιμά την κίνηση με όπισθεν παρά την έμπροσθεν.

Καίει το μαγκάλι από το καλοκαίρι. Δεν λέει να σταματήσει, εκπέμποντας ρύπους βλαβερούς για την αγορά. Είναι τα ίδια τα «καμένα», για αυτό. Πάλι το θέμα της Interlife Ασφαλιστικής. Πόσες φορές τα ίδια και τα ίδια. Μισθοί, συμβάσεις, κ.τ.λ. Για άλλη μία φορά μιλήσαμε, μετά από τις δημοσιεύσεις που έγιναν. Δεν υπάρχει κάτι μη σύννομο.

Για να τα βάλουμε στη σειρά τα πράγματα για κάθε τι που ακούμε: Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια, επειδή διαδίδεται και αναπαράγεται, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος, αν δεν την βλέπουμε ή δεν την ακούμε.

Είμαστε στα μέσα του Φθινοπώρου σε λίγο κλείνει ο χρόνος, ακόμα όμως δεν έχει κλείσει - ολοκληρωτικά η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεν είναι κρυμμένο μυστικό πως κάποιοι ελπίζουν ότι δεν θα τελεσφορήσει.

Μόνο, όμως οι εχθροί λένε την αλήθεια. Φίλοι και αγαπημένοι παγιδευμένοι στο «καθήκον». Τι να πάρουμε όμως σε τούτη την περίπτωση ως αλήθεια και τι ως ψέμα. Στο βωμό του καθήκοντος κάποιοι λένε ότι εμμένουν σε διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν και άλλοι όμως που διαπραγματεύονται πολύ υψηλά ιστάμενες θέσεις. Πακέτο, δύο σε ένα. Καλυτερεύουν περισσότερο οι συνθήκες, αν έχεις και συγγενείς που να μπορούν να βάλουν ένα χεράκι.

Επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Πριν τα Χριστούγεννα ξεκίνησε, ακούμε, το «ζύμωμα» για το νέο προεδρείο της ΕΑΕΕ. Θεωρώ ότι όσα ακούγονται είναι προκαταλήψεις. Οι προκαταλήψεις όμως μερικές φορές βγαίνουν από τα συντρίμμια παλιών αληθειών. Τι είναι τα ονόματα, ζάρια και όποιος φέρει εξάρες παίρνει την παρτίδα και ένα έπαθλο με το όνομα του;

Αλήθεια είναι ότι στο βωμό του καθήκοντος η Generali έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά από τον καιρό που πήρε την ΑΧΑ Ασφαλιστική. Αυτό ακούμε από παντού. Περιμένουμε εκπλήξεις.

Εκπλήξεις περιμένουμε και από την ΝΝ. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το deal έκπληξη του καλοκαιριού. Έχουμε και την περιέργεια να δούμε πώς θα ενσωματωθεί το κλειστό δίκτυο της MetLife στην ΝΝ Hellas. Λένε κάποιοι ότι, για ορισμένους, θα είναι επώδυνο. Οι λεπτομέρειες δεν ωφελούν. Θα δούμε αν διαψευστούν ή επιβεβαιωθούν.

Έγινε και η κίνηση που περιμέναμε, η Interamerican πήρε το εναπομείναν ποσοστό στην Insurancemarket. Πολύ δυνατό όνομα η Insurancemarket. Δεν το πέτυχε αυτό έτσι, με πολλή δουλειά και πολύ καλή στελέχωση. Καλά τα πάει όμως και η νεοεισελθείσα στην αγορά «αλεπού» . Η Pricefox έχει καταφέρει να πάρει αξιοπρεπές μερίδιο από την αγορά, για να λέμε την αλήθεια. Όλο και αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών που εκπροσωπεί. Και αν μπει και σε άλλο κλάδο που έχει εξαρχής δηλώσει ότι σκοπεύει;

Καλή η Interamerican, αλλά για να μην πούμε ψέματα την «χάνουμε» με τόση πληροφόρηση που στέλνει καθημερινά. Είναι ακριβώς το αντίθετο με την Allianz Ελλάδος, που είναι σαν να μην υπάρχει. Διαφέρουν οι Γερμανοί με τους Ολλανδούς στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε και άλλα πριν το κλείσιμο του χρόνου αλλά και για τις αρχές του επομένου. Περιμένουμε να δούμε την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Mapfre Assistencia από την Hellas Direct. Τότε το deal με την Interpartner και την Hellas Direct είχε ναυαγήσει. Περιμένουμε να ευοδωθεί το παρόν.

Στη γιορτή της ιδιωτικής ασφάλισης

Τι να πούμε τώρα για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, προσώπων και επιχειρήσεων; Μειώθηκαν οι καλύψεις, αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα. Αυτά τα διαφημιστικά της στιγμής σποτάκια με γκαφατζήδες κ.τ.λ. δεν βοηθάνε να κατανοήσουν το νόημα της ασφάλισης και την ανταποδοτικότητα. Περνάνε από μπροστά τους ως ένα αστείο θέαμα. Ο καιρός που θα βγει το καινούργιο έρχεται. Απομένουν λίγες ημέρες ακόμα. Για να δούμε τι θα δούμε.

Πολλά είπαμε για αλήθεια και για ψέματα, για μυστικά και φανερά. Υποστηρίζω αυτό που είπε ο Γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1898-1956: «Αυτός που δεν ξέρει την Αλήθεια είναι απλά άσχετος. Όμως, αυτός που ξέρει την Αλήθεια και τη διαψεύδει είναι ευτελής».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr