NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιστορική συμφωνία των G20 για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Ιστορική συμφωνία των G20 για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

​Οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών του κόσμου ενέκριναν το σχέδιο για παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, στη συνάντηση τους στην Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η Ρώμη φιλοξένησε την πρώτη σύνοδο κορυφής του G20.

Η παγκόσμια κρίση υγείας, η οικονομική ανάκαμψη και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην κορυφή της φετινής ατζέντας, με τους αντιπροσώπους να συζητούν ειδικότερα πώς να μειωθούν οι ανισότητες που προκαλεί η πανδημία COVID-19 και η άνιση διάθεση των εμβολίων.

«Είναι σαφές ότι η πολυμερής προσέγγιση είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Από πολλές απόψεις είναι η μόνη δυνατή απάντηση. Από την πανδημία, στην κλιματική αλλαγή, στη δίκαιη φορολογία, δεν είναι απλώς μια επιλογή», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε την έγκριση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, ο οποίος ήταν αναμενόμενος, αφού οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την κίνηση τον Ιούλιο.

«Εδώ στο G20, οι ηγέτες που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ –σύμμαχοι και ανταγωνιστές– κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν έναν ισχυρό παγκόσμιο ελάχιστο φόρο», έγραψε ο Biden στο Twitter.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται την παραμονή της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, την COP26, η οποία ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη Γλασκώβη. Η Ιταλία και άλλοι ελπίζουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα θέσουν προθεσμία για να φτάσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη φιλοδοξία και περισσότερη δράση και αυτό θα είναι δυνατό μόνο με μια μαζική κινητοποίηση πολιτικής βούλησης, κάτι που απαιτεί εμπιστοσύνη μεταξύ των βασικών παραγόντων».

«Ο πιο σημαντικός στόχος αυτής της συνόδου κορυφής της G20 πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Guterres.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr