NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Υψηλή ανάκαμψη 7% βλέπει η EBRD το 2021 για την Ελλάδα

Υψηλή ανάκαμψη 7% βλέπει η EBRD το 2021 για την Ελλάδα
Φωτογραφία: EBRD/Dermot Doorly

​Με τον τίτλο «γλυκόπικρη ανάκαμψη» η έκθεση της Ευρωπαικής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (EBRD) αναφέρεται στην πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών τόσο μέσα στο 2021 όσο και για το 2022.

Η EBRD εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2021 στα κράτη μέλη της θα αυξηθεί κατά 5,5% έναντι 4,2% που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο 2021, αντανακλώντας την καλύτερη πορεία των οικονομιών στο α’ εξάμηνο. Οι δείκτες καταγράφουν καλύτερη πορεία και στο γ’ τρίμηνο 2021.

Για το 2022, η ανάκαμψη των οικονομιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8%, που είναι όμως χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με την ανάπτυξη που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο του 2021, καθώς αντανακλά την καθυστέρηση στην ανάπτυξη κρατών όπως η Τουρκία. H EBRD συσχετίζει άμεσα την ανάκαμψη του 2022 με τις εξελίξεις με την πανδημία, που επηρεάζει έντονα αναπτυξιακούς κλάδους όπως ο τουρισμός.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υψηλές τιμές ενέργειας, στις δυσκολίες στα δίκτυα διανομής και στην έμμεση υποτίμηση των νομισμάτων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού. Η ανεργία μεταξύ Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2020 αυξήθηκε κατά 1,4% ενώ εκτοξεύθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ελλάδα: Υψηλή ανάκαμψη 7% για το 2021 αλλά με ‘αστερίσκους’ για το 2022

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από τις πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για το 2022, η EBRD προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% καθώς η ανάκαμψη θα επιταχύνεται και θα προωθούνται σημαντικά έργα υποδομών. Ωστόσο, σημειώνει, παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει η έκθεση, ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα - ρεκόρ του 2019.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, η EBRD αναφέρει ότι παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το έλλειμμα πιθανόν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, τονίζει ο οίκος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr