NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

«Επαναστατική» εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους καρκίνου

«Επαναστατική» εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους καρκίνου

Μια νέα πρωτοποριακή εξέταση αίματος που, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι σε θέση να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου μόνο με ένα απλό δείγμα αίματος, αναμένεται σύντομα να γίνει ευρέως διαθέσιμη, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ανίχνευση και η διάγνωση του καρκίνου.

Το τεστ αίματος Galleri, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας GRAIL με έδρα την Καλιφόρνια, αναμένεται να ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Μόλις το αίμα σταλεί στο εργαστήριο, ο ασθενής θα μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα εντός 10 ημερών.

Το τεστ αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε πολλές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η μεγαλύτερη δοκιμή του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και συνεχίζεται ακόμη, με 140.000 συμμετέχοντες.

Η απλή εξέταση αίματος αναζητά τα πιο πρώιμα σημάδια καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παγκρέατος ή του στομάχου.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ανεπαίσθητες αλλαγές που προκαλούνται από τον καρκίνο, καθώς αναφέρεται πως εντοπίζει χημικές αλλαγές σε θραύσματα γενετικού κώδικα που διαρρέουν από όγκους στην κυκλοφορία του αίματος, όταν μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη εμφανή συμπτώματα.

«Σήμερα, πολλοί καρκίνοι εντοπίζονται πολύ αργά, οδηγώντας σε κακή έκβαση», δήλωσε η ογκολόγος της Mayo Clinic, Δρ Minetta Liu. «Η ικανότητα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου είναι κρίσιμη για την επιτυχή θεραπεία».

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Οι τρέχουσες συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου –τουλάχιστον στις ΗΠΑ– ελέγχουν μόνο πέντε τύπους καρκίνου και μπορούν να κάνουν έλεγχο μόνο για έναν από αυτούς τη φορά.

Η Mayo Clinic, η οποία διεξήγαγε τη δοκιμή του τεστ στις ΗΠΑ, είπε ότι το τεστ ήταν αποτελεσματικό για 50 τύπους καρκίνου –πάνω από 45 από τους οποίους δεν έχουν συνιστώμενες εξετάσεις για έγκαιρη ανίχνευση– με ψευδώς θετικό ποσοστό λιγότερο από 1%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr