NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Guinness: Το βιβλίο, η μπύρα, οι διαφωνίες στις παμπ και μια δολοφονία

Guinness: Το βιβλίο, η μπύρα, οι διαφωνίες στις παμπ και μια δολοφονία
Φωτογραφία: Holy Guinness

Λένε ότι οι καλύτερες ιδέες έχουν ξεκινήσει από μια ανάγκη, ένα «κενό» στην αγορά. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία του βιβλίου Guinness, εκείνου που καταχωρεί τα παγκόσμια ρεκόρ για μια ευρεία λίστα θεμάτων. Και είναι μια ιστορία που μας πάει στα μέσα του περασμένου αιώνα, στην Ιρλανδία.

Η διαδρομή του Guinness, όπως ανακαλύπτουμε, σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της ομώνυμης μπύρας. Είναι Νοέμβριος του 1951 και ο Sir Hugh Beaver, managing director των Guinness Breweries, συμμετέχει σε ένα πάρτι με σκοποβολή, κάπου στην κομητεία Wexford. Είναι αυτή η δραστηριότητα που θα «δείξει» στον Beaver το πρόβλημα.

Εκείνη την εποχή, στις παμπ της περιοχής, οπού γινόταν και μεγάλη κατανάλωση μπύρας, ήταν συχνό το φαινόμενο των αντιπαραθέσεων γύρω από κάτι που έλεγε ένας θαμώνας και που δεν μπορούσε να αποδείξει. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε internet, τη λύση μπορούσε να δώσει, μετά από ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, ένα βιβλίο ή ένας ειδικός.

Μετά την σκοποβολή, ο Beaver θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Συζητώντας με φίλους του, θα εμπλακεί σε μια διαφωνία σχετικά με το ταχύτερο πουλί που μπορούσε να χτυπήσει κάποιος σε σκοποβολή, στην Ευρώπη. Ο Beaver, ενοχλημένος από την κακή του απόδοση και καθώς έπινε μπύρες με φίλους του, θα ισχυριστεί ότι αυτό που κυνηγούσε, το χρυσό βροχοπούλι, ήταν το πιο γρήγορο στον κόσμο.

Εκείνο το βράδυ, αν και είχε δίκιο, θα συνειδητοποιήσει ότι ήταν αδύνατο να αποδείξει αυτό που έλεγε. Κατάλαβε, τότε, ότι θα υπήρχαν πολλές παρόμοιες διαφωνίες κάθε βράδυ, στις παμπ σε όλη την Ιρλανδία και στο εξωτερικό. Αλλά δεν υπήρχε ένα κοινό βιβλίο σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσε να δώσει οριστικές απαντήσεις, σε κάθε παμπ. Και εκεί, θα δει την ευκαιρία.

Η ιδέα του θα γίνει πραγματικότητα όταν ένας υπάλληλος της Guinness, ο Christopher Chataway, θα του συστήσει τους πανεπιστημιακούς Norris και Ross McWhirter, οι οποίοι διατηρούσαν μια υπηρεσία διερεύνησης στοιχείων στο Λονδίνο. Τα δίδυμα αδέρφια, μετά από μια συνέντευξη το 1954 στην οποία τα στελέχη της Guinness θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, ξεκινούν την δημιουργία του.

Αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί στο «The Guinness Book of Records». Μετά την ίδρυση γραφείου στην Fleet Street, στο Λονδίνο, η πρώτη έκδοση των 198 σελίδων θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου 1955 και θα φτάσει στην κορυφή της βρετανικής λίστας με τα best seller. Το επόμενο έτος, θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και θα πουλήσει 70.000 αντίτυπα. Έκτοτε, έχουν διατεθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, σε 100 χώρες και 37 γλώσσες.

Τα αδέρφια McWhirter θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια την ανάπτυξη του βιβλίου. Όμως, στις 27 Νοεμβρίου του 1975 και σε ηλικία 50 ετών, ο Ross McWhirter θα δολοφονηθεί από μέλη του IRA. Λίγο καιρό πριν, είχε προσφέρει λύτρα για τη σύλληψη μελών του IRA, μετά από βομβιστικές επιθέσεις στην Αγγλία, γνωρίζοντας, όπως είχε πει, πως γίνεται, έτσι, και ο ίδιος στόχος.

Ο McWhirter θα πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση στο κεφάλι και το στήθος με ένα περίστροφο, έξω από το σπίτι του στο Bush Hill Park. Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Chase Farm, όπου και θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι Harry Duggan και Hugh Doherty θα συλληφθούν και θα κατηγορηθούν για την δολοφονία του McWhirter και 9 άλλων θυμάτων. Θα καταδικαστούν σε ισόβια αλλά θα αφαιρούν ελεύθεροι το 1999, βάσει της Συμφωνίας του Μπέλφαστ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr