NEWSFLASH...
The Unkeeper
ανάγνωση

The Unkeeper: Το ραδιόφωνο και... ο Δον Κιχώτης

The Unkeeper: Το ραδιόφωνο και... ο Δον Κιχώτης

Εμείς το γράφαμε και βάζαμε στοίχημα για το πότε θα φάει παραπόρτι, αλλά τόσο σύντομα δεν το περιμέναμε. Αποχώρησε, από τη Nova o Γιώργος Ζαρόγιαννης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα Marketing Director. Έμπειρο στέλεχος, εργάζεται στον κλάδο της διαφήμισης και επικοινωνίας από το 1997. Τι να πεις;

Κάλεσε πρώην εκδότης (αποτυχημένος) εφημεριδοπώληδες και αφού σχολίασε, έσταξε χολή για το NITRO (ένα δίκιο το είχε) και υποσχέθηκε σε όλους ότι μία νέα εποχή αρχίζει για το ίδιο με νέες εκδόσεις μέσα από υπάρχοντα εκδοτικό οίκο περιοδικών. Στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά.

Αλήθεια με τα οφειλόμενα του αγγελιοσήμου στους εφημεριδοπώληδες που βρισκόμαστε, θα λάβουν τα ποσά τους που έχουν περάσει τόσα χρόνια;

Η οίηση του ΑΝΤ1 ότι οι Άγριες Μέλισσες όποτε προβληθούν θα κάνουν περίπατο, τελικά πέσανε έξω και η σειρά που πριν 2 χρόνια σάρωνε, τώρα τρώει τη σκόνη ενός υποδεέστερου σήριαλ, του Σασμού.

Η Praktiker Helllas, ανέθεσε τον διαφημιστικό της λογαριασμό στη Cicero. Μυστήρια. Παράκληση να κρατήσουν το μουσικό κλείσιμο των σποτς, που ήταν μία ευχάριστη νότα.

Η πρώτη καμπάνια της Frank & Fame για την Coffee Island βρίσκεται στον «αέρα» λέει. Συγνώμη αλλά παγώσαμε. Ευχόμαστε να είναι το πρώτο δείγμα της συνεργασίας της καμπάνιας "Κάθε καφές και μια ιστορία", διαφορετικά χαιρέτα μας τον Βραζιλιάνο. Δε ξέρω, τι γίνεται εκεί στην F&F;

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση για 37η χρονιά, θα απονείμει στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 τα καθιερωμένα Δημοσιογραφικά Βραβεία σε δημοσιογράφους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές Δημοσιογραφικές επιτυχίες, σε εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, φωτορεπορτάζ και οι οποίοι διακρίθηκαν για το σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης θα απονείμει και Τιμητικές Διακρίσεις και Ειδικά Βραβεία σε Δημοσιογράφους και φορείς ΜΜΕ που διακρίθηκαν για το έργο τους. Τα Βραβεία θα απονεμηθούν για δημοσιογραφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εντός των ετών 2020-2021, καθώς πέρυσι λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας covid-19 δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων.

Το νέο web radio της ΕΡΤ, τo zeppelin radio θα το βρείτε και στη συχνότητα των 106,7. Παίζει non stop μουσικά κομμάτια εξαίρετα, κυρίως από τα 80's και τα 90's, αλλά και λίγο πιο παλιά. Δεν έχει λόγια, ούτε διαφημίσεις και μας θυμίζει ωραίες εποχές. Μπράβο ΕΡΤ.

Σχεδιαστής, γελοιογράφος, γραφίστας, εικονογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνογράφος, κινηματογραφιστής/σκηνοθέτης κινούμενων σχεδίων, σκιτσογράφος, ίσως από τους πιο αγαπητούς σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, ο δημοφιλής Αλέξης Κυριτσόπουλος εκθέτει μια νέα σειρά έργων του, πάνω από 70, στη Γκαλερί Σκουφά, εμπνευσμένα από τον Δον Κιχώτη έως 14 ΝΟΕ. Δεν είναι οι ίδιες οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη που κεντρίζουν τη φαντασία του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Είναι τα φαντάσματα, οι φόβοι και οι απειλές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο ήρωας.

«Ζωγραφίζω τον Δον Κιχώτη επειδή μ’ ενδιαφέρουν τα οράματά του. Προσπάθησα να ζωγραφίσω ό,τι φανταζόταν. Το μπέρδεμα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Να ακροβατήσω ανάμεσά τους, λέει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος. Κι όπως επισημαίνει ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος, Αλέκος Λεβίδης, στο κείμενο του, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Αλέξης επιλέγει από την αρχή να διηγηθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια του "μαγεμένου" ιππότη και όχι από αυτά του εξωτερικού παρατηρητή, συνειδητοποιώντας βέβαια ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια ριζική καινοτομία».

Η έκθεση «Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενο του ακαδημαϊκού Αλέκου Λεβίδη και συνομιλία του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τη δημοσιογράφο, Μαίρη Αδαμοπούλου. Στο ίδιο διάστημα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο «Δον Κιχώτη είσαι εδώ;» με έργα του ζωγράφου σχετικά με τα οράματα του Δον Κιχώτη από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Νέα εποχή για το ραδιόφωνο;

Γενναίες αποφάσεις για άρση των χρόνιων στρεβλώσεων, καθαρούς κανόνες για όλους για υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό στη ραδιοφωνία, οι θέσεις της ΕΙΙΡΑ στην Ομάδα Εργασίας για την άρση των στρεβλώσεων της ραδιοφωνίας, που διεξάγεται με ευρεία συμμετοχή, κυβερνητικών φορέων και ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, ιδιοκτητών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, εργαζομένων και εμπλεκομένων θεσμικών φορέων.

H ΕΙΙΡΑ προσήλθε στις εργασίες με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η ραδιοφωνία είναι ζήτημα δημοκρατίας, και όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου «η ευνομία και οι καθαροί κανόνες είναι το απαραίτητο θεσμικό υπόστρωμα για την οικονομική ευρωστία του κλάδου, ο ανταγωνισμός των μέσων θα πρέπει να διεξάγεται με όρους ποιοτικού περιεχομένου και άρτιας τεχνικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων εκπομπής», ενώ κατέθεσε αναλυτικές θέσεις για σειρά τεχνικών ζητημάτων.

Μέχρι σήμερα το ζήτημα των αδειών αντιμετωπίζεται με μεταβατικές διατάξεις οι οποίες νομιμοποιούν μεν τη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων Ρ/Σ, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν οριστικά αυτή τη δυσλειτουργία. Η ΕΙΙΡΑ επιμένει στην ανάγκη ρύθμισης του ραδιοφωνικού τοπίου με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της ορθολογικής και επιστημονικής διαχείρισης του φάσματος συχνοτήτων, και της εφαρμογής των κανόνων από όλους.

Νέος Χάρτης Συχνοτήτων

Ειδικότερα, οι θέσεις της ΕΙΙΡΑ εισηγούνται μεταρρυθμίσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, περιλαμβανομένου του νέου χάρτη συχνοτήτων, όπου προτείνεται η υιοθέτηση του όρου «περιοχή εξυπηρέτησης» (service area) για κάθε κέντρο εκπομπής και, αντίστοιχα, προτείνεται η κατάργηση της πρόβλεψης περί εμβέλειας των Ρ/Σ εντός των γεωγραφικών διοικητικών όριων, καθώς το σημερινό νομικό καθεστώς δεν λαμβάνει υπόψη τους νόμους της ηλεκτρομαγνητικής διάδοσης, δημιουργώντας έτσι το ζήτημα των αλληλοπαρεμβολών στα όρια των σημερινών νομών.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το παρελθόν και με τη συμμετοχή της ΕΙΙΡΑ στην Αττική, την περίοδο 2000-2002, υπήρξαν καθοριστικές παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι παρεμβολές στα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αποτέλεσμα σήμερα οι παρεμβολές «να προκαλούνται αποκλειστικά από μη νόμιμους σταθμούς».

Οι κανόνες στη ραδιοφωνία δεν είναι αλα-καρτ και το κρατικό ραδιόφωνο δεν εξαιρείται από την υποχρεωτική τήρηση της ευνομίας

Τα προγράμματα της ΕΡΑ εκπέμπουν σε περισσότερες από μια (1) συχνότητες, ακόμα και εντός της ίδιας γεωγραφικής περιοχής (π.χ. Αττική), σπαταλώντας χωρίς λόγο τον σπάνιο πόρο του φάσματος, και αποστερώντας τη δυνατότητα διάθεσης των συχνοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, η ΕΡΑ πρόσφατα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα στη συχνότητα 106,7ΜΗΖ, η οποία κατά το παρελθόν είχε δοθεί στο ραδιόφωνο της Βουλής με σχετικό ΦΕΚ, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη και σχεδιασμός, ενώ σήμερα η ΕΡΑ οικειοποιείται εκ νέου την εν λόγω συχνότητα, με τρόπο εκτός των κοινών κανόνων που αφορούν τους υπόλοιπους Ρ/Σ και φυσικά με τις αντίστοιχες επιπτώσεις επικινδυνότητας επί των ραδιοβοηθημάτων της ΥΠΑ.

Η θέση της ΕΙΙΡΑ είναι καθαρή: Οι κανόνες υπάρχουν για όλους, οι νόμοι εφαρμόζονται προς όλους, ο Χάρτης Συχνοτήτων (πρέπει να) περιλαμβάνει και την ΕΡΑ, ενώ οι επιλογές του Κράτους δια της ΕΡΑ δεν μπορούν παρά να ενισχύουν την ορθολογική κατανομή φάσματος.

Σύγχρηση συχνοτήτων για Ρ/Σ ειδικού σκοπού

Η ΕΙΙΡΑ προτείνει να προβλεφθεί ειδική κατηγορία αδειών – άδειες ειδικού σκοπού – οι οποίες θα χορηγούνται σε ΟΤΑ ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ, σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν συνταγματική κατοχύρωση (Εκκλησία) ή εταιρείες που ιδρύονται από αυτά, σε Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα, κλπ. Για κάθε Περιοχή Εξυπηρέτησης θα καθορίζονται οι συχνότητες που απονέμονται για αυτήν την κατηγορία αδειών, καθώς και τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής (π.χ. εύρος συχνοτήτων χαμηλότερης ισχύος). Για τους Ρ/Σ αυτής της κατηγορίας, που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η σύγχρηση συχνότητας, με όρους και προϋποθέσεις που θα προβλέψει η κείμενη νομοθεσία.

Κριτήρια αδειοδότησης

Η ΕΙΙΡΑ ανέλυσε τη θέση της για τα κριτήρια αδειοδότησης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση πλειοδοτικού διαγωνισμού αδειών, επισημαίνοντας το ρίσκο της περαιτέρω απορρύθμισης και την μειονεκτική διαγωνιστική θέση στην οποία θα οδηγούνταν η πλειοψηφία των Ρ/Σ της Αττικής ως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το ζήτημα του αριθμού αδειών σε ένα νομικό πρόσωπο, η ΕΙΙΡΑ διατύπωσε τη σταθερή σύμφωνη γνώμη της στη διάταξη που υπήρχε στον «νόμο Ρουσσόπουλου» του 2007 (ν. 3592/2007), όπου ορίζεται το ποσοστό 15% του συνόλου των προκηρυχθησομένων αδειών ως ανώτατο όριο ιδιοκτησίας. Τα κριτήρια για την αδειοδότηση, όπως παρουσιάστηκαν από την ΕΙΙΡΑ, με συγκεκριμένες παραμέτρους ως προς την αξιολόγηση κάθε ενός από αυτά, είναι κατά σειρά:

  • Οικονομική ευρωστία και διαφάνεια
  • Τεχνική επάρκεια
  • Ικανότητα αξιολογούμενου και πληρότητα προγράμματος

Η ΕΙΙΡΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις εργασίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον πλουραλισμό των θέσεων και την αντιπροσωπευτικότητα των εταίρων, καθώς συμμετείχαν οι: ΓΓ Επικοινωνίας & Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ), ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ΥΠΑ (πολιτική αεροπορία), ΕΡΑ (κρατικό ραδιόφωνο), ΠΕΙΡΑΣ (πανελλήνια ένωση ιδιοκτητών ΡΦ) και ΕΤΕΡ (τεχνικοί ραδιοφώνου).

Δύο σχολικές εφημερίδες στην Κω και στη Λέρο

Δύο σχολικές εφημερίδες βγάζουν οι μαθητές των κέντρων μη τυπικής εκπαίδευσης της Άρσις, KEDU στην Κω και LEDU στη Λέρο, προσκαλώντας την τοπική κοινωνία σε ένα διαρκή διάλογο.

Η εφημερίδα «Ηρωικά Μπλεξίματα» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κέντρου μη τυπικής εκπαίδευσης LEDU και στην έκδοσή της συμμετέχουν μαθητές όχι μόνο από το LEDU, αλλά και από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Λέρου: Λακκίου, Αγίας Μαρίνας, Ξηροκάμπου και Αλίντων. Οι μαθητές γράφουν για τα αγαπημένα τους φρούτα, συνταγές και παραδοσιακά τραγούδια, συνθέτουν ιστορίες και παίρνουν συνεντεύξεις των δασκάλων τους. Επίσης, αποκαλύπτουν τα όσα ονειρεύονται.

Από την πλευρά του LEDU συμμετείχαν περίπου 30 παιδιά στα πρώτα τρία τεύχη, τα οποία ήθελαν να περιγράψουν πράγματα που αγαπάνε. «Γενικά τα παιδιά δεν έχουν την τάση να μιλούν για το ταξίδι ή τις περιπέτειες που πέρασαν, προτιμούν να μιλούν για καθημερινά πράγματα, που τα κάνουν να ξεχνιούνται και να νιώθουν μια πιο ομαλή καθημερινότητα», τονίζει η συντονίστρια του κέντρου της Λέρου. Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της διάδρασης των προσφυγόπουλων με την τοπική κοινωνία μέσα από την εφημερίδα, καθώς «αποκτούν δεξιότητες κοινωνικοποίησης οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές ειδικά για τα προσφυγόπουλα που ζουν σε τόσο περιορισμένο χώρο και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους πέραν του hotspot. Επίσης, τα προσφυγόπουλα έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής, μιλάνε με τα άλλα παιδιά για συνταγές, τραγούδια, βρίσκουν κοινά μεταξύ τους που είναι πάρα πολύ σημαντικό, μαθαίνουν να συνυπάρχουν».

Σημειώνεται ότι τα κέντρα μη τυπικής εκπαίδευσης KEDU και LEDU λειτουργούν με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε αυτά φοιτούν προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας με στόχο τα κέντρα να αποτελέσουν προθάλαμο για την ένταξη των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση. Από το περασμένο καλοκαίρι στα δύο κέντρα προσφέρονται και ταχύρρυθμα μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες προκειμένου να υποστηριχθούν στην ένταξή τους.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr