NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αυξάνεται η χρήση συμβολαίων σε εμπορεύματα για κάλυψη των ανατιμήσεων

Αυξάνεται η χρήση συμβολαίων σε εμπορεύματα για κάλυψη των ανατιμήσεων

Αυξάνονται οι συναλλαγές προθεσμιακών συμβολαίων επί εμπορευμάτων (commodities) στην ελληνική αγορά μετά την ανάγκη για κάλυψη (hedging) σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται είτε ως πρώτες ύλες είτε ως τελικά προϊόντα με αυξημένο κόστος και δύσκολη διανομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, ο αριθμός συμβολαίων σε πρώτες ύλες όπως είναι το πετρέλαιο, το αλουμίνιο έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα. Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η κίνηση στις θυγατρικές χρηματιστηριακές στα παράγωγα προϊόντα εμπορευμάτων έχει πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε έχουν φτάσει περίπου στο 40% - 50% της συνολικής τους χρηματιστηριακής κίνησης.

Από τις εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, που κατά τεκμήριο είναι από τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά, μεγάλη χρήση παραγώγων προϊόντων σε εμπορεύματα για λόγους hedging (κάλυψη επενδυτικού κινδύνου από την ανατίμηση) κάνουν τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ), η Μυτιληναίος (Αλουμίνιο), οι τράπεζες, βέβαια, σε συμβόλαια επιτοκίων (swaps) για συναλλαγματικό ρίσκο, η Intracom και η Intralot, ο ΟΛΠ, η Aegean (θέλει να καλύψει την άνοδο του κόστους πετρελαίου) και αρκετές άλλες σε κλάδους που σχετίζονται με βιομηχανία και μεταφορές. Συμβόλαια εμπορευμάτων έχει και ο Titan International για παράδειγμα αλλά και ακτοπλοϊκές.

Τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονται κυρίως από θυγατρικές ξένων ομίλων που θέλουν αφενός να καλύψουν το ρίσκο από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και αφετέρου να καλύψουν και τον κίνδυνο αγοράς (market risk) από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Αυξημένη μόχλευση στα συμβόλαια πετρελαίου

Εκτός από την αύξηση των συναλλαγών, τα συμβόλαια πετρελαίου γίνονται με αυξημένη μόχλευση (δανεικά κεφάλαια) η οποία αυξάνει τα ποσά που τοποθετούνται σ’ αυτά τα προϊόντα πετρελαίου αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το ρίσκο σε πιθανή αλλαγή τάσης. Προς το παρόν τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν κλειδώσει σε υψηλότερα επίπεδα για τον Δεκέμβριο κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr