NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιταχύνει την υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιταχύνει την υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα

Ο οδικός χάρτης της γαλλικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα, που θα τον καταστήσει φορέα ψηφιακής κυριαρχίας και εγγύηση «δημοκρατικής εμπιστοσύνης», παρουσιάστηκε από την Γαλλίδα υπουργό Δημοσίου Μετασχηματισμού, Amélie de Montchalin.

«Πρέπει τώρα να οικοδομήσουμε τη δημόσια δράση του νέου αιώνα», είπε, υποδεικνύοντας ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να εμπνεύσει «κράτη που επιδιώκουν» μεγαλύτερο άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων τους και χρήση ανοιχτού κώδικα.

Με τη συντριπτική πλειονότητα των σχέσεων μεταξύ πολιτών και κρατικών υπηρεσιών να είναι πλέον ψηφιακές, η Montchalin πιστεύει ότι μια «κουλτούρα διαφάνειας» είναι απαραίτητη για τη «δημοκρατική εμπιστοσύνη». Είναι επίσης θέμα ψηφιακής κυριαρχίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, οι επενδύσεις σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2018 απέφεραν έσοδα 65-95 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γαλλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις πολιτικές ανοιχτού κώδικα.

Για να βοηθήσει τις γαλλικές Αρχές να κάνουν μεγαλύτερη χρήση τέτοιων λύσεων, η Montchalin ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας στο πλαίσιο της Διυπουργικής Ψηφιακής Διεύθυνσης (DINUM), υπεύθυνη για την προώθηση και τον διυπουργικό συντονισμό αυτής της αποστολής.

Αποκάλυψε επίσης την κυκλοφορία της πλατφόρμας code.gouv.fr, η οποία θα καταγράφει όλο τον πηγαίο κώδικα που δημοσιεύεται από δημόσιους οργανισμούς.

Ο πηγαίος κώδικας για το «France Connect», το ψηφιακό σύστημα για κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 30 εκατομμύρια Γάλλους, θα είναι δημόσιος «τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η Montchalin, προσθέτοντας ότι θα γίνει το ίδιο και για τον κώδικα για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr