NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αυτός είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο - «Made in Japan»

Αυτός είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο - «Made in Japan»

Η τελευταία έκδοση της λίστας Top500 με τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο σημείωσε μικρή αλλαγή, με τον ιαπωνικό Fugaku να διατηρεί την πρώτη θέση.

Η λίστα των 10 κορυφαίων δεν άλλαξε πολύ από την τελευταία αναφορά πριν από έξι μήνες, με μόνο μία νέα προσθήκη - ένα σύστημα Microsoft Azure που ονομάζεται Voyager-EUS2.

Το Voyager, που διαθέτει επεξεργαστές AMD Epyc και GPU Nvidia A100, πέτυχε 30,05 petaflops, καθιστώντας τον τον δέκατο ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο.

Τα άλλα συστήματα παρέμειναν στην ίδια θέση - μετά το Fugaku έρχεται το σύστημα Summit των ΗΠΑ, ένας υπερυπολογιστής IBM Power και Nvidia GPU με ταχύτητα 148 petaflops. Το παρόμοιας αρχιτεκτονικής σύστημα US Sierra των 94 petaflops είναι το επόμενο.

Στη συνέχεια, έρχεται αυτός που είναι επίσημα ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής της Κίνας, ο Sunway TaihuLight των 93 petaflops, ο οποίος διαθέτει chipset Sunway. Η κυβέρνηση Biden επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία νωρίτερα φέτος.

Στο νούμερο πέντε βρίσκεται ο υπερυπολογιστής Perlmutter των ΗΠΑ, ο οποίος βελτίωσε οριακά την απόδοσή του σε σχέση με την τελευταία κατάταξη, στα 70,8 petaflops, με τον συνδυασμό AMD Epyc και Nvidia A100.

Οι ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να λανσάρουν το δικό τους σύστημα exascale - που αποκαλούν τον πρώτο υπερυπολογιστή exascale στον κόσμο. Με 1,5 exaflops, το Frontier αναμένεται πως θα γίνει ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr