NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Οι διεκδικήσεις και τα 15 αιτήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Οι διεκδικήσεις και τα 15 αιτήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Φοροαπαλλαγές για τους κλάδους ζωής και περιουσίας. Απαλλαγή ΦΠΑ στις πράξεις μετά ανάμεσα σε μεσίτες και πράκτορες. Φορολόγηση της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση σαν αποζημίωση. Δυνατότητα χρήσης επαγγελματικού αυτοκινήτου. Τη δυνατότητα φορολογικής απαλλαγής των επισφαλειών. Μέριμνα και αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών. Την προώθηση της λειτουργίας επαγγελματικού ταμείου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Αυτόματη ενημέρωση των μητρώων των επιμελητηρίων με τα συμβόλαια αστικής ευθύνης απευθείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μέριμνα για τις διαδικασίες που αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα. Εξ αποστάσεως εξετάσεις πιστοποίησης. Συνεργασία των επιμελητηρίων με στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού οργανισμού. Λειτουργία του νόμου για την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης σε 50 επαγγέλματα. Ανάδειξη του επαγγελματικού προφίλ των επαγγελματιών ασφαλιστικών συμβούλων για την αναβάθμιση του θεσμού. Δοκιμαστική περίοδος -περίοδος χάριτος- για τους νέους ασφαλιστικού διαμεσολαβητές.

Τα παραπάνω είναι τα 15 αιτήματα που αναδείχτηκαν στην 3η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια, που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Κ.Ε.Ε.Ε.

Διαχρονικά δισεπίλυτα προβλήματα

Τα περισσότερα αιτήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι διαχρονικά και σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε συνδυασμό με την λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τόσο οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης προς τους ελεύθερος επαγγελματίες, όσο και η απουσία φορολογικών κινήτρων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την πλειοψηφία του κλάδου. Ήσσονος σημασίας η απουσία ελέγχων από την ΔΕΙΑ για την αντιμετώπιση ζητημάτων αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το θέμα της εκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης απασχολεί έντονα τον κλάδο το οποίο ωστόσο φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ένα άλλο θέμα που λίγα μπορεί ο κλάδος να πετύχει αν η Πολιτεία δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις είναι το ζήτημα με τα ανασφάλιστα και την υποχρεωτικότητα ασφάλισης αστικής ευθύνης. Για το δεύτερο θέμα λύση δεν φαίνεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα με τα ανασφάλιστα οχήματα σύμφωνα με πηγές του epixeiro.gr η Πολιτεία ετοιμάζει μηχανισμό εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων που θα λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους.

Η ταυτότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Σύμφωνα με την επίσημη τελευταία έρευνα., ο αριθμός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών υπολογίζεται κατά προσέγγιση στις 13,460. Το 49,3% των φυσικών προσώπων δηλώνει ακαθάριστα έσοδα ως 15.000 ευρώ, ενώ ως 100,000 ευρώ δηλώνει το 61,3% των Νομικών Προσώπων.

Χαμηλός εμφανίζεται ο αριθμός του μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού σε σχεδόν 7 στις 10 περιπτώσεις ενός διαμεσολαβητή και χρήσιμα είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για μισθολογικό – λειτουργικό κόστος. Θετικό σύμφωνα με την έρευνα ότι οι άνθρωποι της ασφάλισης τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πιο καταρτισμένοι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες. Με ανώτερες σπουδές εμφανίζεται το 25,7% με ανώτατες το 31,6% ή με μεταπτυχιακό το 15%.

Το 46% φαίνεται πως μπήκε στο επάγγελμα μέσω άλλου διαμεσολαβητή Πρωταγωνιστικό ρόλο όπως υπολογίζονταν έχουν οι πράκτορες με ποσοστό 84%, ακολουθούν οι συντονιστές με 11,1% και οι μεσίτες με 4,9%. Όσον αφορά την μορφή συνεργασίας: 50,1% αποκλειστικής και 49,9% μη αποκλειστικής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr