NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Τρία νέα σχέδια νόμου για επιτάχυνση επενδύσεων και τεχνοβλαστούς

Τρία νέα σχέδια νόμου για επιτάχυνση επενδύσεων και τεχνοβλαστούς

​Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης «το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο "Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς", ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής χθες και θα έχουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη.

Στη συνέχεια θα έχουμε στη Βουλή την εισαγωγή, τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό στοίχημα. Όπως ξέρετε, έχουμε στόχο να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια με το Νέο Έτος. Θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική του συζήτηση στις Επιτροπές πριν το Νέο Έτος και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τις πρώτες μέρες του 2022.

Στη συνέχεια, έρχεται ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ώστε να είμαστε σε θέση αμέσως μετά να εισέλθουμε και στο νέο κύκλο, με το νέο νόμο πια, στην παραγωγή επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο κατά τον τρόπο που το γνωρίζετε, αλλά πια με το νέο σύστημα».

Ο ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως «το πρώτο, για τις στρατηγικές επενδύσεις σας είπε ο κύριος Υπουργός ότι θα ψηφιστεί την Τρίτη. Το δεύτερο, που είναι το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θα έχει κατατεθεί έως την Παρασκευή που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κοζάνη. Και στη συνέχεια θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που και αυτός είναι έτοιμος. Τα τρία αυτά νομοσχέδια έχουν περάσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το πρώτο σχέδιο νόμου με τίτλο «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς». Είναι κατ΄ ουσίαν, η βίβλος για τις στρατηγικές επενδύσεις και έχει μεγάλη σημασία. Ως σήμερα ο στρατηγικός επενδυτής έπρεπε να αναφέρεται σε δυο και τρεις διαφορετικούς νόμους. Όπως γνωρίζετε οι στρατηγικοί επενδυτές στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100%. Όμως, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Είμαστε ακόμα χαμηλά, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Εμείς θεωρούμε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου θα επιταχύνουμε αυτή την διαδικασία δίνοντας έναν πολλαπλασιαστή στις στρατηγικές επενδύσεις.

Έχουμε, λοιπόν, ένα νόμο που θα μπορεί να αναφέρεται ο επενδυτής, έχουμε ενοποιήσει τις υφιστάμενες διατάξεις και έχουμε προσθέσει πολλές νέες, έτσι ώστε να δημιουργείται η ασφάλεια Δικαίου για τους επενδυτές. Η ασφάλεια Δικαίου είναι πολύ σημαντικό θέμα διότι αυτό είναι που ωθεί τις επενδύσεις και που εμείς εδώ, στο υπουργείο, και εννοώ τον υπουργό, και στις επισκέψεις που είχαμε από την αρχή της διακυβέρνησης, βλέπαμε ότι άλλαζε ο τρόπος που αντιμετώπιζαν την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές.

Έχουμε, λοιπόν, νέες κατηγορίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Γνωρίζουμε τις ανάγκες της εποχής. Γνωρίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Γνωρίζουμε πού πηγαίνει η τεχνολογία και η οικονομία. Και προσθέτουμε νέες, σύγχρονες κατηγορίες, έτσι ώστε οι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία διότι δημιουργεί και τις χωροταξικές συνθήκες ή τις ταυτοποιήσεις έτσι ώστε κάποιος επενδυτής ο οποίος έρχεται για ένα Data Center, που μέχρι σήμερα η νομολογία μας το έβλεπε ως ένα logistics center, ως ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας, και βεβαίως ένα Data Center δεν είναι ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, όλες αυτές τις νέες επενδύσεις και επιλύουμε και ζητήματα χωροταξικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Επίσης σημαντικό είναι ότι από αυτά τα οποία βλέπετε, όπως η αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα μιλήσουμε παρακάτω, έχουμε και την εισαγωγή των νέων IPCEI’s στις οποίες η Ελλάδα είχε μείνει πίσω. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη καταφέραμε και βάλαμε την πατρίδα μας σε αυτά που λέγονται σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα IPCEI’s και συγκεκριμένα σε αυτό των μπαταριών. Καταφέραμε και μπήκαμε στο «και πέντε». Βάλαμε την πατρίδα μας στο IPCEI του υδρογόνου και της μικροηλεκτρονικής. Έχουμε λοιπόν data center, στούντιο, τεχνική νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός cloud computing.

Τι κάνουμε λοιπόν; Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και βεβαίως αυτό το κάνουμε και με δύο τρόπους. Πέραν το ότι αναθέτουμε, και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια που την έχουμε ξεκινήσει από το Επενδύω στην Ελλάδα. Επιταχύνουμε και αυτό δουλεύει και είναι αποτελεσματικό».

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, δήλωσε πως «με τον νέο νόμο ορίζεται ποιες εταιρείες πλέον αποτελούν εταιρείες τεχνοβλαστούς spin off, ενώ οι φορείς θα καθορίζονται με βάση την ιδιότητα των ιδρυτών και το επιχειρηματικό τους αντικείμενο. Πλέον οι ερευνητές που έχουν αναπτύξει την προς αξιοποίηση έρευνα αποκτούν ξεκάθαρα δικαιώματα και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αποσαφηνίζεται πως αυτά θα ορίζονται από τους κανονισμούς των οργανισμών. Ορίζεται πως πλήρης δικαιούχος των δικαιωμάτων είναι ο ερευνητικός οργανισμός με υποχρέωση απόδοσης ωφελημάτων στον ερευνητή.

Εισάγεται ο θεσμός της σύμβασης τεχνοβλαστού. Πρόκειται για μια αναλυτική ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και της εταιρείας μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, θα γίνεται η παραχώρηση της αξιοποίησης της εκάστοτε διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης που αναπτύχθηκε στον οργανισμό.

Επιπλέον προβλέπονται οι δυνατότητες και οι όροι συμμετοχής επενδυτών στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ενώ στον νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων κατά την διάρκεια της λειτουργίας του τεχνοβλαστού.

Δίνονται ευκαιρίες για οικονομική υποστήριξη μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας και την Πολιτεία. Να επαναλάβουμε πως οι τεχνοβλαστοί spin off των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων εντάσσονται στο Elevate Greece με την γρήγορη διαδικασία, όπου έχουν αυτόματα δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα για τους επενδυτικούς αγγέλους που έχουμε θεσπίσει:

Τα δικαιώματα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης, τα λεγόμενα stock options ή η πρόσβαση στη δράση που είχαμε βγάλει για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων για τον κορονοϊό με τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά βέβαια και όλο το επίσημο δίκτυο υποστηρικτών του Elevate Greece που είναι από τράπεζες, πολυεθνικές και παρέχουν σημαντικά κίνητρα, είτε είναι χρηματικά έπαθλα, αυτά τα οποία παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ αξίας πάνω από 252.000 ευρώ ή ακόμα και υπηρεσίες mentoring, παροχή δωρεάν υπηρεσιών νέφους, εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά όχι μόνο από αυτήν - και από τις συστημικές τράπεζες.

Επίσης, πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας τα οποία έχουν αυτές οι επιχειρήσεις και θέλω να αναφέρω ότι δεν είναι μία αποσπασματική νομοθέτηση, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο και αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι πολύ σύντομα φέρνουμε και τη δράση μέσω ΕΣΠΑ πάλι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στήριξη και την ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο έχει καινοτόμες ιδέες, να μπορούν να τις μετατρέψουν σε επιχειρηματικό προϊόν, σε κάτι το οποίο θα έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Άρα, αλλάζουμε με το νομοσχέδιο αυτό το σύνολο της θεσμικής λειτουργίας των τεχνοβλαστών, παράλληλα όμως μέσω της δράσης του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, θα παρέχεται και όλη η τεχνική βοήθεια που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι επιστήμονες, διότι η σημασία εκεί που βοηθάει το κράτος έναν επιστήμονα, είναι να μπορέσει να του δώσει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο επιστημονικό του κομμάτι και η πολιτεία με τα εργαλεία αυτά δίνει τη δυνατότητα σε άλλους ανθρώπους να του παρέχουνε την στήριξη ώστε να καταφέρει να έχει επιχειρηματική επιτυχία».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr