NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά, δοκιμάζεται ρινικό εμβόλιο σε άνθρωπο

Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά, δοκιμάζεται ρινικό εμβόλιο σε άνθρωπο

​Το Brigham and Women's Hospital πρόκειται να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή που θα δοκιμάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός νέου εμβολίου, το οποίο θα χορηγείται ρινικά με σκοπό την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD).

Η δοκιμή αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα σχεδόν 20 ετών έρευνας με επικεφαλής τον Howard L. Weiner, MD, συνδιευθυντή του Κέντρου Νευρολογικών Νοσημάτων Ann Romney στο Brigham.

«Η έναρξη της πρώτης ανθρώπινης δοκιμής ενός ρινικού εμβολίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο», δήλωσε ο Weiner. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει προκλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν τις δυνατότητες αυτού του ρινικού εμβολίου.

Εάν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μη τοξική θεραπεία για άτομα με Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί έγκαιρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο».

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί τον ανοσοδιαμορφωτή Protollin, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Protollin αποτελείται από πρωτεΐνες που προέρχονται από βακτήρια και έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στον άνθρωπο ως ανοσοενισχυτικό για άλλα εμβόλια.

Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στους λεμφαδένες στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού, ώστε να «μεταναστεύσουν» στον εγκέφαλο. Η I-Mab Biopharma (I-Mab) και η Jiangsu Nhwa Pharmaceutical (NHWA) είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την εμπορευματοποίηση του Protollin.

«Εδώ και 20 χρόνια, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην εξάλειψη του βήτα αμυλοειδούς. Αυτό το εμβόλιο αξιοποιεί έναν νέο βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία της AD», δήλωσε η Tanuja Chitnis, MD, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Brigham. «Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα άνοιξε το δρόμο για να αναζητήσουμε μια εντελώς νέα οδό για την πιθανή θεραπεία όχι μόνο της AD, αλλά και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών».

Η κλινική δοκιμή θα γίνει με 16 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα είναι μεταξύ 60 και 85 ετών με πρώιμη, συμπτωματική ΝΑ. Θα λάβουν δύο δόσεις του ρινικού εμβολίου με διαφορά μίας εβδομάδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr