NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Female Entrepreneurial Week: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης​

Female Entrepreneurial Week: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης​

450 σύνεδροι από 20 χώρες στο Διεθνές Φόρουμ του Σ.Ε.Γ.Ε. ανέδειξαν τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα σε Μοχλό Ανάπτυξης και ανανέωσαν το ραντεβού για το Νοέμβριο του 2023.

Με πρωταγωνίστρια τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, συμπρωταγωνίστρια την επανεκκίνηση της Οικονομίας και τη συμμετοχή 450 συνέδρων από 20 διαφορετικές χώρες ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη το Διεθνές Φόρουμ “Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Female Entrepreneurial Week που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε., από 22-25 Νοεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη. Μετά από μία μικρή παύση λόγω των ειδικών επιδημιολογικών συνθηκών, το φόρουμ επέστρεψε φέτος ακόμα πιο δυναμικά, και μέσα από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους να παρουσιάσουν διά ζώσης το σύνολο των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων, να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες, αλλά και να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις για την ανάπτυξη και τη δικτύωση των επιχειρήσεών τους.

Με ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, από την Πράσινη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία, μέχρι τις Εναλλακτικές Πηγές Χρηματοδότησης και τα Δίκτυα Συνεργασιών, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και τεχνογνώστες ήρθαν σε επαφή εκ νέου, πολλαπλασιάζοντας τις συνέργειες φορέων και τις συνεργασίες μελών του Συνδέσμου.

«Λόγω των συνθηκών πραγματικά δεν γνωρίζαμε αν και πως θα υλοποιήσουμε το Συνέδριο. 25 ημέρες πριν την ορισμένη ημερομηνία εκκίνησης του Συνεδρίου πήραμε την απόφαση να το πραγματοποιήσουμε και δεν διαψευστήκαμε», δήλωσε η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ κα Λίνα Τσαλταμπάση.

Οι περισσότερες ενότητες έγιναν μόνο με φυσική παρουσία, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με σκοπό να αποκατασταθεί η επικοινωνία και η διάδραση μεταξύ των εταίρων και των συμμετεχόντων. «Το σύνολο των συνέδρων που πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν, μας συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία να φέρουμε όλους τους Φορείς και Τεχνογνώστες σε επαφή εκ νέου, πολλαπλασιάζοντας τις συνέργειες φορέων και τις συνεργασίες μελών μας. Ήταν απαραίτητο να αποκατασταθεί η επαφή και η εμπιστοσύνη, μετά από μια μακροχρόνια αποχή. Άλλωστε δεν δόθηκε τυχαία ο υπότιτλος στο συνέδριο για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας», σημείωσε η κα Τσαλταμπάση.

  • Με επίκεντρο την Αγροδιατροφή, την Έξυπνη Γεωργία και την Καλλιέργεια, φιλοξενήθηκε η ημερίδα του Προγράμματος Next Food σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την Ανάδειξη των Δεξιοτήτων του Αγροτοεπιχειρηματία του Μέλλοντος, η δράση δημοσιοποίησης του Προγράμματος Smart Farming 4.0 All σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την προώθηση της ‘Έξυπνης Γεωργίας και το σεμινάριο «The Business of Food», μιας συνδιοργάνωσης της Wise Greece με τον Σ.Ε.Γ.Ε. όπου διδάχθηκαν οι μικροεπιχειρηματίες τρόπους υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων του τομέα αγροδιατροφής.
  • Με στόχευση τον κλάδο του Τουρισμού πραγματοποιήθηκε και η εναρκτήρια συνάντηση του “WeTour” του προγράμματος “Black Sea Basin”, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου γυναικείων τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Στο επίκεντρο της Δράσης ήταν η Ομάδα Εργασίας-Focus Group μελών του ΣΕΓΕ που εκπροσωπούν την Τουριστική Βιομηχανία και εκπροσώπους του Τουρισμού από Γυναικείους Φορείς από χώρες της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα κοινό τουριστικό προϊόν για το σύνολο της περιοχής. Ο Τουρισμός είχε την τιμητική του και στις συζητήσεις για συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων, και στο διήμερο δράσεων του έργο του “Game of Business” στα πλαίσια του INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία. Βέβαια συζητήθηκαν οι συνέργειες επιχειρήσεων και άλλων κλάδων που ανήκουν σε γυναίκες των δύο χωρών. Η Δράση πλαισιώθηκε από μια πολυάριθμη Αποστολή Γυναικών Επιχειρηματιών από τη Βουλγαρία.
  • Με το μάτι μας στραμμένο στην Πράσινη Οικονομία και το Κοινωνικό Επιχειρείν, διοργανώθηκε το διασκεδαστικό συνέδριο “Women and Energy” με την παρουσίαση της ανοδικής εξέλιξης της πορείας της Ενεργειακής Κοινότητας WenCoop ως παράδειγμα καλής πρακτικής, καθώς και με την παρουσίαση της Ενεργειακής Κοινότητας Troya στην Τουρκία ως περίπτωση μελέτης. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Heinrich Boell Ελλάδος και της Electra Energy, έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα KALOMATHE.GR και στη μάθηση διαμοιρασμού συλλογικής γνώσης ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες εφαρμογής και σε άλλα παραδείγματα. Στο διαδραστικό εργαστήριο World Cafe διασκέδασαν οι σύνεδροι με την ανίχνευση των φυλετικών ανισοτήτων που αποτρέπουν τις γυναίκες από τη συμβολή τους στην ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση επαγγελματικής καριέρας σε αυτόν τον τομέα και τον εντοπισμό των οφελών για τις γυναίκες που πηγάζουν από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Άλλωστε, όπως τόνισε η κα Αλίς Κοροβέση, Αντιπρόεδρος της WEnCoop και Γενική Γραμματέας του Σ.Ε.Γ.Ε., «η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες για όλους, γι’ αυτό κι εμείς επενδύουμε στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος».
  • Στο ίδιο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας στοχεύει πλέον το Δίκτυο των Γυναικών Επιχειρηματιών των Βαλκανίων, καθώς το έργο “Balkan Women Colaition II (B-WCo)”, που υλοποιείται από τους Γυναικείους Φορείς της περιοχής μας στοχεύει στην αντιμετώπιση του συνεχούς χάσματος επιχειρηματικών δεξιοτήτων και στην κάλυψη της έλλειψης γνώσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταξύ των γυναικών. Μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης θα φέρει κοντά τις γυναίκες, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις αγγέλων σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που θα αυξήσει τον αριθμό των επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, θα βελτιώσει την ισότητα των φύλων και θα ευαισθητοποιήσει τη σημασία των πρωτοβουλιών αυτοαπασχόλησης που εστιάζουν στην υποστήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών θεμάτων.
  • Την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ένταξη των Προσφύγων και Μεταναστών στην αγορά εργασίας, με εκπαίδευση για την κάλυψη των αναγκών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας ανέδειξε το έργο ERIAS. Μέσω του συνεδρίου διάχυσης αποτελεσμάτων δόθηκε η απάντηση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στο ζήτημα της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων, προτείνοντας μια μεθοδολογία ενσωμάτωσης τους στην αγορά εργασίας. «Μέσω των αποτελεσμάτων του έργου ERIAS είναι πλέον εμφανές ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, με την κατάλληλη υποστήριξη αναπτύσσουν δεξιότητες και ταλέντα που συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής» τόνισε η κα Χριστίνα Βρακά, Οικονομική Επόπτης του Σ.Ε.Γ.Ε.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η θεματική για μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή.

Παρουσιάστηκε το έργο “DIGI-WOMEN” με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες επιχειρηματίες να ψηφιοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους. Μέσα από την αναζήτηση και την κατανόηση των αναγκών των γυναικών αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης προκειμένου να προσφερθούν εκπαιδεύσεις και συνεδρίες καθοδήγησης- χρήσης των ψηφιακών εργαλείων για την ανάπτυξη και προώθηση των επιχειρήσεων τους.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υφυπουργείου Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο και με προσδοκίες για νέες συνεργασίες, ενώ δόθηκε ραντεβού για την “5η Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Female Entrepreneurial Week” το Νοέμβριο του 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική Διοργάνωση-Χορηγός Εκδήλωσης: OECON Group

Χορηγός Επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ3

Υποστηρικτές Επικοινωνίας: Epixeiro.gr, GRTimes.gr, Voria.gr, CityPortal.gr, BusinessDaily.gr, Thessbomb, ΒεργίναΤηλεόραση, newsique.gr

Female_Entrepreneurial_Week.jpg?mtime=20211126131051#asset:312606


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr