NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

SEEMS: Η ελληνική startup που πρωτοπορεί στο «Industrial Internet of Things»

SEEMS: Η ελληνική startup που πρωτοπορεί στο «Industrial Internet of Things»

Το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) είναι μια έννοια που μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μια ελληνική startup, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αναπτύσσει λύσεις IoT για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ιδιαίτερα των βιομηχανικών μονάδων. Για αυτό και στο επίκεντρο βρίσκεται το λεγόμενο «Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων». Πρόκειται για την SEEMS.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο epixeiro.gr, η κ. Αμάντα Σουκουλιά, Managing Partner της SEEMS (που συμμετέχει και στην Πλατφόρμα Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank), η εταιρεία προωθεί στην αγορά τη λύση aRTi-D©, μια ολοκληρωμένη και υψηλά καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα υλισμικού και λογισμικού. Η συγκεκριμένη λύση, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και της τεχνολογίας ΙΙοΤ, παράγει δεδομένα που απεικονίζουν την πλήρη λειτουργική κατάσταση των μέσων και το περιβάλλον της παραγωγής, μέσα από μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.

Η Λύση aRTi-D©, σύμφωνα με την κ. Σουκουλιά, αποτελεί ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα ψηφιακά συστήματα του είδους στην ελληνική αγορά. Έχει εγκατασταθεί και δοκιμάζεται ήδη στην ελληνική βιομηχανία, σε διάφορους κλάδους, όπως η φαρμακοβιομηχανία, τα πλαστικά, τα χρώματα και τα τρόφιμα. «Σε ένα τεχνολογικό οικοσύστημα με συχνά διαφοροποιούμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, ο εταιρικός μας σχεδιασμός εστιάζει στο συνεχή εκσυγχρονισμό της λύσης aRTi-D©, με προσθήκη νέων ψηφιακών εφαρμογών και αναβάθμιση των υφισταμένων» σημειώνει χαρακτηριστικά,

Η ομάδα της SEEMS απαρτίζεται, σήμερα, από 12 άτομα (μαζί με τους ιδρυτές), 7 από τα οποία είναι μηχανικοί, με ένα δυναμικό δίκτυο εξωτερικών συνεργατών. Η ομάδα διαθέτει «υψηλό επίπεδο επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης, με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση έργων υψηλής πολυπλοκότητας, ομαδικής εργασίας και δυνατότητα ανάπτυξης λογισμικού με τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών». Την ίδια στιγμή, το έργο της υποστηρίζεται από ένα τριμελές Advisory Board, με καταξιωμένα στελέχη της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

seems_article_new.jpg?mtime=20211130215114#asset:313541

«Οτιδήποτε μετριέται, βελτιώνεται»

Πώς προέκυψε, όμως, η ανάπτυξη του aRTi-D©; Σύμφωνα με την κ. Σουκουλιά, «η μέτρηση και ανάλυση διάφορων λειτουργικών παραμέτρων στη βιομηχανική παραγωγή έγινε αρχικά αναγκαία και στη συνέχεια απαραίτητη, στο πλαίσιο της αρχής "οτιδήποτε μετριέται, βελτιώνεται". Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή τεχνολογία γίνεται ολοένα το μεγάλο ζητούμενο στη μεταποιητική βιομηχανία. Επειδή η συγκεκριμένη αγορά ήταν, είναι και θα είναι από τις μεγαλύτερες και πολλά υποσχόμενες, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη γνώση και εμπειρία μας αποφασίσαμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αυτής της λύσης».

Με ψηφιοποιημένο το σύνολο των δεδομένων της παραγωγής, η ανάγκη που έρχεται να καλύψει είναι ο αποτελεσματικότερος σχεδιασμός της παραγωγής, ο εντοπισμός και ελαχιστοποίηση των χαμένων χρόνων, ο αυτοματοποιημένος έλεγχος ποιότητας, η κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και, με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και προβλέψεις, η πρόληψη μη προγραμματισμένων διακοπών της παραγωγής με επισφαλή αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, «αυξάνει τη διαθεσιμότητα των μέσων και κατά συνέπεια την απόδοση, με χαμηλότερο κόστος».

Παράθεση - epixeiro.gr

Η Λύση aRTi-D© αποτελεί ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα ψηφιακά συστήματα του είδους στην ελληνική αγορά

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως τονίζει η ίδια, είναι ότι έχει αναπτυχθεί μια πολύ απλή και ευέλικτη λύση η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη χρήση της, είναι εύκολα επεκτάσιμη (μια πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές), διαθέτει υλισμικό (hardware) και λογισμικό (software) τεχνολογίας αιχμής -που σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε 100% in-house- προσφέρει υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης εφαρμογών που καλύπτουν τις απαιτήσεις της βιομηχανικής παραγωγής και παρέχει άμεση και απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη και αναβαθμίσεις.

Επόμενοι στόχοι είναι η εδραίωση της παρουσίας στην Ελλάδα, η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, η αύξηση του προσωπικού με εξειδικευμένα στελέχη και η είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά στη διετία 2023-24.

Η σημασία του IIoT

Όπως προαναφέρθηκε, η λύση που αναπτύσσει η SEEMS υλοποιεί το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Industrial Internet of Things - IIoT). Αυτό αποτελεί το μηχανισμό απόκτησης των μεγεθών (μετρήσεων) των διαφόρων κρίσιμων και μη λειτουργικών παραμέτρων της Βιομηχανίας. «Είναι μία δυναμική δομή διαχείρισης των πρωτογενών δεδομένων, τα οποία, μετά την επεξεργασία τους, θα συνθέσουν την πλήρη εικόνα του κάθε λειτουργικού τομέα ξεχωριστά αλλά και στο σύνολο».

Το IIoT «είναι ουσιαστικά το "νερό στο μύλο" της βιομηχανίας. Τροφοδοτώντας 24/7 με έγκυρα και ακριβή δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του κύκλου της Διοίκησης & Ελέγχου». Για το μέλλον του, «βλέπει» πως «με γνώμονα την εξέλιξη του IoT την τελευταία 5ετία, τις παγκόσμιες τεχνολογικές τάσεις, τους στόχους του Horizon Europe (2021-27) και τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του βιομηχανικού χώρου, θεωρούμε βέβαιο ότι το IIoT θα παραμείνει πρωταγωνιστής, τουλάχιστον στη δεκαετία 2020-30 του Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

seems_article_new2.jpg?mtime=20211130215215#asset:313542

«Ένα εφικτό - βιώσιμο σχέδιο»

Ζητήσαμε από την Managing Partner της SEEMS τη γνώμη της για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και μια συμβουλή προς νέους startuppers. «Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύπλοκο, ειδικά για μια startup που εδρεύει στην περιφέρεια και βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν προς εκμετάλλευση - αξιοποίηση, πόροι - δομές και ευκαιρίες δικτύωσης», μας λέει. «Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες ενέργειες οι οποίες έχουν βοηθήσει σημαντικά την καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) είναι μια πρωτοβουλία που παρέχει ευκαιρίες και διευκολύνσεις στις ελληνικές startups».

Παράθεση - epixeiro.gr

Το IIoT είναι ουσιαστικά το "νερό στο μύλο" της βιομηχανίας

Όσον αφορά στις ενδεχόμενες δυσκολίες, αυτές αφορούσαν, στα πρώτα βήματα, κυρίως το θέμα της ρευστότητας, «διότι στην εκκίνηση χρειάζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη της ομάδας, την προμήθεια υλικών κ.α.» Παράλληλα, «η συμβουλή που θα δίναμε σε μια ομάδα που ξεκινάει σήμερα, είναι πως, πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε ανάπτυξη, θα πρέπει να διερευνήσει - επιβεβαιώσει (όσο είναι δυνατό) ότι η ιδέα της ταιριάζει με ανάγκη της αγοράς και άρα θα υπάρξει και η αντίστοιχη ζήτηση - και στη συνέχεια να σχεδιάσει προσεκτικά τους στόχους και τις επιμέρους δράσεις με ένα εφικτό - βιώσιμο σχέδιο».

Η συμμετοχή στο egg – enter•grow•go

Και η συμμετοχή στην Πλατφόρμα egg Start Up της Eurobank; «Η εταιρεία, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, επιχειρεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της και να εδραιωθεί στην αγορά της Ελλάδας με μελλοντικές βλέψεις στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα egg – enter•grow•go είναι ένας σημαντικά επιτυχημένος επιταχυντής, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλές ελληνικές startups να εξελιχθούν τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες σε startups για mentoring, χρηματοδότηση, δικτύωση και δημιουργία δυναμικής για εξωστρέφεια, ευκαιρίες από τις οποίες η SEEMS ελπίζει να ωφεληθεί προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά και την αποστολή της».

seems_newlogo2.png?mtime=20211201124117#asset:313675


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr