NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

193 χώρες υιοθετούν συμφωνία για την ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη

193 χώρες υιοθετούν συμφωνία για την ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη

​Εκατοντάδες κράτη συμφώνησαν να υιοθετήσουν κοινές αξίες και αρχές για να διασφαλίσουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται με ηθικό τρόπο.

Και τα 193 μέλη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Unesco), συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, υιοθέτησαν το ιστορικό κείμενο την Πέμπτη.

«Βλέπουμε αυξημένες φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις, σημαντικές απειλές για την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια, τους κινδύνους της μαζικής παρακολούθησης και την αυξημένη χρήση αναξιόπιστων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην επιβολή του νόμου, για να αναφέρουμε μερικά. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν καθολικά πρότυπα που να δίνουν απάντηση σε αυτά τα ζητήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η νέα συμφωνία στοχεύει να καθοδηγήσει την κατασκευή της απαραίτητης νομικής υποδομής για να διασφαλίσει την ηθική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco.

«Ο κόσμος χρειάζεται κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας», είπε. «Η "Σύσταση για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης" είναι μια σημαντική απάντηση. Θέτει το πρώτο παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο ενώ δίνει στα κράτη την ευθύνη της εφαρμογής τους.

«Η UNESCO θα υποστηρίξει τα 193 κράτη μέλη της στην εφαρμογή τους και θα τους ζητήσει να υποβάλλουν τακτικά έκθεση για την πρόοδο και τις πρακτικές τους». Η παγκόσμια συμφωνία στοχεύει να παρέχει έναν οδηγό για να διασφαλίσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός πραγματοποιείται χωρίς να προκαλείται ζημιά.

Τα κράτη συμφώνησαν να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ιδιωτικότητα.

Υπάρχουν, επίσης, κεφάλαια προσανατολισμένα στη δράση για τη διακυβέρνηση δεδομένων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.

Η σύσταση απαγορεύει επίσης ρητά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση και μαζική παρακολούθηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr