NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιαπωνία: Άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες ελέγχουν ρομπότ - σερβιτόρους

Ιαπωνία: Άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες ελέγχουν ρομπότ - σερβιτόρους

​Το DAWN, ή αλλιώς Diverse Avatar Working Network, που εδρεύει στο Τόκιο, είναι μια καφετέρια που στελεχώνεται από ρομπότ που λειτουργούν εξ αποστάσεως από άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι χειριστές, που αναφέρονται ως «πιλότοι», μπορούν να ελέγχουν τα ρομπότ από το σπίτι με ποντίκι, tablet ή τηλεχειριστήριο που ελέγχεται από το βλέμμα.

Η πειραματική επιχείρηση κέρδισε φέτος το μεγάλο βραβείο στα περίφημα Good Design Awards. Οι κριτές επαίνεσαν την DAWN για την ανάπτυξη «ρομπότ alter-ego» που αφαιρούν τα εμπόδια στην εργασία.

Στη δήλωσή της, η επιτροπή των βραβείων είπε ότι αναμένει πως «το καφέ θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για περαιτέρω επέκταση των επαφών μεταξύ ατόμων με διάφορες αναπηρίες που αναζητούν δουλειά, εταιρείες και καταναλωτές».

Η πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιαπωνία, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να εργαστεί λόγω σωματικής αναπηρίας, ψυχικής ασθένειας ή ηλικίας. Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga διόρισε τον πρώτο «υπουργό μοναξιάς» της χώρας, επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της αύξησης των αυτοκτονιών μεταξύ των εργαζομένων, το 2020.

Ο Kentaro Yoshifuji, Διευθύνων Σύμβουλος του Ory Laboratory, της νεοσύστατης εταιρείας τεχνολογίας πίσω από το DAWN, αναφέρει ότι το μοντέλο τηλεργασίας της καφετέριας θα μπορούσε να είναι ένας δρόμος προς την απασχόληση για άτομα που έχουν αναλάβει καθήκοντα παιδικής φροντίδας και κατ' οίκον εκπαίδευσης ή άτομα που, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να βρεθούν σε δημόσια μέρη λόγω του Covid-19.

Το DAWN ξεκίνησε το 2018. Μετά από θετικά σχόλια από πελάτες και υπαλλήλους, το Ory Laboratory άνοιξε ένα μόνιμο σημείο στην περιοχή Nihonbashi του Τόκιο τον Ιούνιο. Τα ρομπότ που σερβίρουν φαγητό, όπως μπέργκερ και πιάτα με ρύζι, ονομάζονται OriHime-D.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr