NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιχειρηματικών κεφαλαίων

Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιχειρηματικών κεφαλαίων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) και η ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), με θέμα «Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων: Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με Επιχειρηματικά Κεφάλαια». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στο ιστορικό κτήριο του ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής.

Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης ο οποίος συνεχάρη την ΕΑΤΕ για τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία διαμόρφωσης ενός πλαισίου ενημέρωσης και διαλόγου για την ανάπτυξη του ελληνικού επενδυτικού οικοσυστήματος. Τόνισε ότι, η Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές και έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό παράθυρο επενδυτικής και αναπτυξιακής ευκαιρίας το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Ο κ. Τσακίρης προανήγγειλε ότι βρίσκονται σε στάδιο τελικής έγκρισης από την ΕΕ τα νέα προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει βγει η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τόνισε ότι, η «ευρωπαϊκή σφραγίδα» πέραν της χρηματοδότησης αποτελεί μια εγγύηση αξιοπιστίας των projects, δημιουργεί ιδιαίτερη δυναμική γύρω από τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς η ευρωπαϊκή αξιολόγηση δεν τους δίνει μόνον ώθηση, αλλά και τις βάζει στο ραντάρ των επενδυτών.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στον χώρο του πρόσφατα εγκαινιασθέντος «Κέντρου Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ, που όπως έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ανοικτό σπίτι σύνδεσης των επιχειρήσεων και της καινοτομίας δικτυώνοντας όλους τους απαραίτητους stakeholders. Τόνισε τη στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έδωσε έμφαση επίσης στη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BPI France), καθώς και στο ότι η ΕΑΤΕ συμμετέχει ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο, αλλά και στην προσπάθεια στήριξης των scale up επιχειρήσεων στην ΕΕ. Ανέφερε, τέλος, ότι η επιτυχία της ΕΑΤΕ είναι η επιτυχία των funds και η εν γένει ανάπτυξη του οικοσυστήματος επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, γι’ αυτό και θα συνεχισθούν αντίστοιχες δράσεις που παρέχουν τεχνογνωσία και πρόσβαση σε νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου επισήμανε από την πλευρά της ότι η ΕΑΤΕ, με το σημαντικό εύρος προσκλήσεων που διαθέτει, είναι ανοικτή σε φιλόδοξες και ρεαλιστικές προτάσεις. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα συμπράξεων και συνεργασίας για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) κ. Γιάννης Παπαδόπουλος υπογράμμισε την σημαντική ανάπτυξη των εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν σήμερα το € 1,5 δις, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις που έχουν προσελκύσει πλήθος διεθνών επενδυτών ενισχύοντας την απασχόληση αλλά και εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σημείωσε ότι, κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς διαδραματίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων με τις σημαντικές επενδύσεις και τις αποδόσεις που πέτυχαν διαχρονικά, καθώς επίσης η ΕΑΤΕ (πρ. TANEO) και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσακίρης με τη δημιουργία σειράς νέων επενδυτικών εργαλείων για την αγορά venture capital-private equity (VC/PE) σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν σε αυτή την θετική συγκυρία και νέα επενδυτικά εργαλεία αλλά και σειρά κινήτρων φορολογικών αλλά και στο πεδίο των συγχωνεύσεων κι εξαγορών που θα στηρίξουν και επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς VC/PE, που μόνο θετική επίδραση μπορούν να έχουν στην οικονομία, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Με τη σειρά του, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης τόνισε ότι η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε εξωτερική χρηματοδότηση ήταν ανέκαθεν κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί ιδανική συγκυρία, καθώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα της E.Ε. προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης χρηματοδότησης για όλους τους κλάδους, όλους τους τύπους οργανισμών και για κάθε είδους έργα. Παράλληλα, σημείωσε, ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν και μια ιδιαίτερα ελκυστική λύση για τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς υποστηρίζουν τις επενδύσεις τους, πολλαπλασιάζουν την αξία τους, μειώνουν το ρίσκο και παρέχουν ρευστότητα. Ο κ. Ιωσηφίδης κατέληξε ότι, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης, η ΕΥ έχει προσαρμόσει έγκαιρα τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης για επενδυτικά ή επιχειρηματικά σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Βασίλης Τσιάμης, Associate Partner στο Τμήμα Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Πρόσβασης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, προχώρησε σε μία επισκόπηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο ομιλητής εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίζεται σε άμεση και έμμεση (όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), αναλύοντας το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 της Ε.Ε., ύψους €1,82 δισ., που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η βιωσιμότητα, το περιβάλλον, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η καινοτομία.

Ο κος Τσιάμης επικέντρωσε την ομιλία του στις ευκαιρίες που παρέχουν τα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης της Ε.Ε., τα οποία δεν έχουν τύχει ευρείας χρήσης από τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, παραθέτοντας συγκεκριμένα εργαλεία και παραδείγματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι άμεσες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο στο μενού των διαθεσίμων επιλογών, τόσο για τις επιχειρήσεις όποιου μεγέθους, όσο και για τους επενδυτές».

Στη συνέχεια, ο Δρ. Γιώργος Τζαμτζής, Senior Consultant στο Τμήμα Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, Υπηρεσίες Πρόσβασης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης της EY Ελλάδος, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τις μικρές και μεσαίες (ΜμΕ), αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ανέλυσε το πρόγραμμα Horizon Europe, ύψους €95,5 εκατ. για τον ορίζοντα 2021-2027, το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία από την Ε.Ε., που στοχεύει, τόσο να απαντήσει σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο ομιλητής εξήγησε ότι η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που αφορά έργα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών, που αξιολογούνται βάσει τριών κριτηρίων – αριστεία, αντίκτυπος και εφαρμογή – ενώ καλύπτει, με μορφή επιχορήγησης, μεταξύ 60%-100% του προϋπολογισμού των έργων.

Τέλος, ο Δρ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στα εργαλεία χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), όπως το EIC Accelerator, που στοχεύει στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜμΕ για την ανάπτυξη καινοτομίας υψηλού αντικτύπου. Πιο συγκεκριμένα, ο ομιλητής εξήγησε ότι το EIC Accelerator προσφέρει συνδυασμό επιλογών χρηματοδότησης, τόσο με τη μορφή επενδύσεων (τουλάχιστον €0,5 εκατ. και έως €15 εκατ.) για τη μεγέθυνση ΜμΕ, όσο και με τη μορφή επιχορηγήσεων (έως €2,5 εκατ.) για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και συνδυασμό αυτών. Κλείνοντας, ανακεφαλαίωσε αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καλύπτει το κενό μεταξύ δημόσιας χρηματοδότησης και χρηματοδότησης ιδιωτικών κεφαλαίων, και λειτουργεί συνδυαστικά με επιχειρηματικά κεφάλαια, μειώνοντας το ρίσκο των επενδύσεων, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα, δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, αντίθετα με χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr