NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Στο ατελιέ της Χριστιάνας Βαρδάκου τα ρούχα βάφονται στο χέρι και υφαίνονται στον αργαλειό

Στο ατελιέ της Χριστιάνας Βαρδάκου τα ρούχα βάφονται στο χέρι και υφαίνονται στον αργαλειό
01_12_2021

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Χρηματοδότηση

Μεγαλώνοντας στην Αθήνα, η Χριστιάνα Βαρδάκου από πολύ μικρή ηλικία ήξερε ότι ήθελε να σπουδάσει σε μια Σχολή Καλών Τεχνών. Από τις σπουδές της ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό υφασμάτων, καθώς ήθελε τα σχέδια και οι ζωγραφιές της να έχουν ένα σκοπό και όχι μόνο να «στολίζουν» ένα τοίχο, όπως λέει η ίδια. Μέσα από το textile design συνδύασε την αγάπη της για τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη μόδα και την εσωτερική διακόσμηση, ενώ ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία τη μύησε στον μαγικό κόσμο της ύφανσης, του κεντήματος και των φυτικών βαφών. Με τις βαλίτσες της γεμάτες γνώση, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα της για να φτιάξει τη δική της επιχείρηση, ένα εργαστήριο βαφής, σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων και ενδυμάτων.

Είχατε ασχοληθεί επαγγελματικά στο παρελθόν με κάποιο αντίστοιχο project που να αφορά τα ρούχα/υφάσματα;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έκανα πρακτική σε μία εταιρεία σχεδιασμού υφασμάτων όπου είδα τι πραγματικά σημαίνει fast fashion. Σχεδίαζα prints από το πρωί μέχρι το απόγευμα και στο τέλος της μέρας έπρεπε να σκανάρω όλα τα σχέδια μου. Τα σχέδια εκτυπώνονταν στην Κίνα, σε πολυεστερικά υφάσματα, κάθε δύο βδομάδες. Μετά πήγαιναν σε εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου μεγάλες fast fashion εταιρείες τα αγόραζαν και τα χρησιμοποιούσαν στις συλλογές τους. Ό,τι δεν πουλιόταν στις εκθέσεις κατέληγε στα σκουπίδια, και το «ξεσκαρτάρισμα» αυτό γινόταν κάθε τρεις εβδομάδες. Όταν το είδα αυτό να συμβαίνει αποφάσισα ότι δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός τέτοιου συστήματος. Άρχισα να κάνω έρευνα και κατάλαβα ότι το «Slow Design» και το «Emotionally Durable Design» είναι οι αξίες που θέλω να πρεσβεύω.

Όσο σπούδαζα στο Chelsea College of Arts, τα σαββατοκύριακα δούλευα σε ένα μαγαζί με νήματα και εξαρτήματα για πλέξιμο, εκεί η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική. Το αφεντικό μου λάτρευε το χειροποίητο, ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και έβρισκε μικρές εταιρίες και καλλιτέχνες και διάλεγε πολύ προσεκτικά τα προϊόντα για το μαγαζί. Τα πάντα ήταν φτιαγμένα από καλά υλικά, φτιαγμένα σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα και μοναδικά. Σίγουρα με επηρέασε πολύ στον τρόπο σκέψης και με βοήθησε στο να αρχίσω το δικό μου brand, το οποίο έχει παρόμοια φιλοσοφία, βιωσιμότητα στην παραγωγή, καλά οργανικά υλικά, μοναδικά αντικείμενα, μικρές ποσότητες και προϊόντα με περιβαλλοντική συνείδηση.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το brand σας;

Μετά από τις σπουδές μου, ταξίδεψα για τέσσερις μήνες στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο σκοπός του ταξιδιού, ήταν να μάθω περισσότερα για παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης, φυτικών βαφών, μπατίκ και κεντήματος. Μετά από το ταξίδι, σκόπευα να γυρίσω στο Λονδίνο και να δουλέψω ως print designer σε ένα στούντιο.

Στην Ταϊλάνδη όμως επισκέφτηκα ένα μικρό παράδεισο, ένα εργαστήριο πέντε γυναικών. Η μια γυναίκα έβαφε με φυτικές βαφές τα νήματα, η μια ύφαινε, μια άλλη σχεδίαζε πατρόν, μια άλλη έραβε και η τελευταία ήταν πωλήτρια στο μαγαζί τους και δίδασκε τα σεμινάρια. Το θεώρησα υπέροχο να μπορεί κάποιος να επισκεφτεί έναν τέτοιο χώρο και να βλέπει όλα τα στάδια της δημιουργίας. Έμεινα εκεί 5 μέρες όπου με έμαθαν διάφορες παραδοσιακές τεχνικές βαφής και ύφανσης.

Όσο ύφαινα εκεί, ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα ότι δεν θέλω να μείνω στο Λονδίνο, αλλά ότι θα ήθελα να δημιουργήσω έναν παρόμοιο χώρο στη χώρα που μεγάλωσα και αγαπώ. Κάπως έτσι, γύρισα στο Λονδίνο, μάζεψα τα πράγματά μου, πήγα πίσω στην Αθήνα και άρχισα να προσπαθώ να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.

vardakou-3.png?mtime=20211130220305#asset:313547

Υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση και zero waste φιλοσοφία στα προϊόντα σου;

Όλα τα κομμάτια του brand σχεδιάζονται ξεχωριστά, ολοκληρώνονται στο χέρι και μπορούν να εξατομικευτούν απόλυτα. Χρησιμοποιώ μόνο οργανικά υφάσματα και όχι συνθετικά, επομένως είναι βιοδιασπώμενα και μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα. Τα υφάσματα και νήματα είναι βαμμένα με φυτικές βαφές, με ελληνικά στην πλειοψηφία τους βότανα. Οι βαφές μετά από τη χρήση πετάγονται στον κήπο του εργαστηρίου και λειτουργούν σαν λίπασμα. Θέλοντας να δείξω τη διαφάνεια της παραγωγής, κάθε τεμάχιο συνοδεύεται από ένα «βιογραφικό» περιγράφοντας όλη τη διαδικασία του πώς φτιάχτηκε το κάθε αντικείμενο. Επίσης, προσπαθώ να δημιουργώ διαχρονικά σχέδια πέρα από εφήμερες μόδες και trends, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τα κρατήσουν για πολλά χρόνια, ελπίζοντας ότι μπορούν στο μέλλον να γίνουν και οικογενειακά κειμήλια.

Όσο για το zero waste, στο εργαστήριο μας δεν πετάμε τίποτα. Χρησιμοποιούμε τη φύρα με διάφορους τρόπους. Τα λεπτά κομμάτια τα χρησιμοποιούμε στο packaging μας, ενώ τα μικρά κομματάκια τα ράβουμε μαζί δημιουργώντας patchwork scrunchies για τα μαλλιά, ή μικρά μαξιλαράκια με λεβάντα για τη ντουλάπα.

Τι είδους προϊόντα μπορεί να αγοράσει κάποιος στο eshop σας;

Έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων. Είδη για το σπίτι, όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, κουβέρτες, runners (τραβέρσες) και πετσέτες. Αξεσουάρ όπως κορδέλες και scrunchies για τα μαλλιά, μαντήλια, ζώνες και τσάντες. Τέλος, μερικά γυναικεία ρούχα, όπως κιμονό, φούστες, σορτσάκια και μπλούζες. Φέτος την άνοιξη, στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μια καινούρια καλοκαιρινή συλλογή γυναικείων ρούχων με φορέματα, παντελόνες και καφτάνια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό κατόπιν ειδικής παραγγελίας για κάτι συγκεκριμένο που θέλει ένας πελάτης, έτσι, ο πελάτης μπορεί να διαλέξει ύφασμα, χρώμα, τεχνική και μαζί του να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;

Το ατελιέ βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό, Χρυσοστόμου Σμύρνης 53. Κατόπιν ραντεβού μπορείτε να μας επισκεφτείτε και να δείτε και τα προϊόντα μας, αλλά και να μας γνωρίσετε και να μας δείτε επί του έργου.

Έχουμε επίσης ένα online store και στο Instagram. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με το A Magic Cabinet και το Μουσείο Μπενάκη.

Ήταν δύσκολο το εγχείρημα και το ξεκίνημα μιας τέτοιας επιχείρησης; Πόσο ισχυρός είναι ο ανταγωνισμός;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν και είναι μια μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα με τις δυσκολίες των καιρών και πέρα από τη δημιουργικότητα και το πείσμα που χρειάζεται, απαιτείται επίσης μια ολόκληρη εργαλειοθήκη γνώσεων (λογιστικά, marketing, διοίκηση κλπ.) για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση στην εποχή μας στην Ελλάδα. Αυτό που έχω μάθει όμως είναι ότι δεν πρέπει να το βάζω κάτω, σίγουρα θα γίνουν λάθη αλλά αυτά γίνονται μαθήματα! Από τη στιγμή που μπορώ να υποστηρίξω αυτό που κάνω και να δείξω πόσο σημαντικό είναι για εμένα, τότε σιγά σιγά το βλέπουν και άλλοι και έτσι εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Τελευταία έχω αρχίσει να ανακαλύπτω πολλά μικρά sustainable brands στην Ελλάδα τα οποία έχουν παρόμοιες φιλοσοφίες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο brand που να βάφει τα υφάσματα με φυτικές βαφές στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει και κάνει το brand μας ξεχωριστό. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης αυτής της αργής επεξεργασίας, κάθε προϊόν είναι μοναδικό. Καθένα λίγο διαφορετικό από το άλλο, αλλά όλα εξίσου όμορφα και φτιαγμένα με αγάπη.

vardakou-1.png?mtime=20211130220253#asset:313545

Πώς σας επηρέασε ο κορωνοϊός; Σας άλλαξε με κάποιο τρόπο την στρατηγική σας;

Από τη στιγμή που όλοι κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας λόγω καραντίνας αναγκαστικά αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθώντας να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα. Άρχισα να βλέπω τον αριθμό ακόλουθων μας στο instagram να ανεβαίνει και έτσι άρχισα να χρησιμοποιώ το instagram περισσότερο. Κάθε μέρα ανέβαζα βίντεο και φωτογραφίες στα “story” δείχνοντας το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο εργαστήριο μας. Μία από τις φιλοσοφίες μας είναι η απόλυτη διαφάνεια στην παραγωγή, επομένως έδειχνα στιγμιότυπα από εμένα στον αργαλειό, ή τη Μαρία να ράβει, ή τη Ματίλντα να κάνει μπατίκ, ή ακόμα και τον Ίτο (τον σκύλο μου που έχω πάντα μαζί μας στο εργαστήριο) να κάθεται δίπλα μας μερικές φορές ήσυχος και άλλες προσπαθώντας να μας αποσυντονίσει φέρνοντάς μας τα παιχνίδια του! Όλο αυτό μας έφερε πιο κοντά με τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν και μας άνοιξε πολλές πόρτες.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης; Μ' άλλα λόγια, γιατί να προτιμήσει κάποιος τα προϊόντα σας;

Νομίζω πως το βασικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι ότι όλη η παραγωγή γίνεται στον ίδιο χώρο από εμάς τις τρεις. Στο εργαστήριο μας, εκτός από τον σχεδιασμό του ρούχου, τα πατρόν και το ράψιμο, φτιάχνουμε και τα υφάσματα, επομένως η διαδικασία διαρκεί πολύ περισσότερο. Για τα κιμονό μας πρώτα ζωγραφίζω τοπία, μετά τα επεξεργάζομαι στο photoshop, προτού τα στείλω για ψηφιακή εκτύπωση και το κάθε σχέδιο τυπώνεται μόνο μία φορά, επομένως δεν υπάρχει ποτέ ίδιο και το κάθε κιμονό είναι ξεχωριστό και κανένας άλλος δεν θα έχει το ίδιο. Τα ρούχα που βάφουμε με φυτικές βαφές στο χέρι, είναι επίσης μοναδικά γιατί ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο φυτό πάντα θα υπάρχει κάποια διαφορά στην απόχρωση λόγω της διαδικασίας. Το κάθε ρούχο έχει μια ιστορία και είναι μοναδικό όπως ακριβώς και οι πελάτες μας.

Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας σε 5 χρόνια από τώρα;

Μας φαντάζομαι σε ένα χώρο πιο μεγάλο, με πολύ φως! Φαντάζομαι έναν χώρο με διάφορα δωμάτια, ένα που θα είναι showroom και θα είναι γεμάτο με όλες μας τις δημιουργίες, ένα που θα είναι γεμάτο πατρόν, υφάσματα και κλωστές (εκεί θα βρίσκεται η Μαρία και θα ράβει, ίσως με άλλο ένα άτομο), μια μεγάλη κουζίνα με πολλους νεροχύτες και εστίες φωτιάς γεμάτες καζάνια και κατσαρόλες με φυτικές βαφές, ένα μεγάλο χώρο με μεγάλα τραπέζια για workshops και μια μεγάλη βιβλιοθήκη με όλα τα βιβλία μόδας, ύφανσης, παραδοσιακων τεχνικων κλπ (έχω φέρει βιβλία σε σχέση με υφάσματα από όλες τις χώρες που έχω επισκεφτεί) που θα ήθελα να λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη. Και ένα μεγάλο κήπο για εξωτερικά workshops, και γλάστρες γεμάτες με φυτά για φυτικές βαφές. Θα ήθελα η επιχείρηση να έχει μεγαλώσει λίγο και να είμαστε 6-7 νέα άτομα που να δουλεύουμε όλοι μαζί καθημερινά. Τέλος, ελπίζω πως θα έχουμε περισσότερες συνεργασίες ενδοχώριες αλλά και με το εξωτερικό.

Πώς μάθατε για το The People's Trust;

Μέσω instagram! Είμαι μεγάλη φαν του εστιατορίου “Alex the fresh pasta” στο Κολωνάκι, είναι τα καλύτερα μακαρόνια στην Αθήνα! Η Άλεξ Βασιλάτου ήταν στο ίδιο σχολείο μαζί μου, ένα χρόνο μεγαλύτερη και ακολουθώντας την στο instagram έμαθα ότι είχε κι αυτή υποστηριχθεί από το The People’s Trust.

Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;

Ο οργανισμός με βοήθησε με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου, πήραμε επιτέλους μια επαγγελματική ραπτομηχανή και έναν κοπτοράπτη, ένα επαγγελματικό σίδερο και steamer, ρολά υφάσματος από Έλληνες προμηθευτές, φυτικές βαφές από το εξωτερικό με φυτά τα οποία δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα λόγω καιρού, και καινούριο eco-friendly packaging! Επίσης κάναμε και μια μικρή ανακαίνιση και αλλάξαμε τον χώρο βάζοντας περισσότερα ράφια στους τοίχους για τις βαφές και τα νήματά μας, καινούρια racks για τα ρούχα που έχουμε δημιουργήσει και ένα καινούριο λάπτοπ για τον σχεδιασμό των καινούριων μας prints. Επίσης είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για όλη τη συμβουλευτική που παρέχει το People’s Trust και για τη γνωριμία με άλλους επιχειρηματίες, έτσι μπορούμε να αρχίσουμε καινούριες συνεργασίες αλλά και να γνωρίσουμε κόσμο και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον!

Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;

Φυσικά! Όλη η διαδικασία ήταν πολύ ευχάριστη και με όσους έχω έρθει σε επικοινωνία από το People’s Trust έλαβα πολύ υποστήριξη και στήριξη. Επίσης ήταν πολύ βοηθητικό να δημιουργήσω το πρώτο μου business plan και να απαντήσω σε ερωτήσεις που ίσως να μην είχα σκεφτεί αν δεν είχα κάνει την αίτηση. Είμαι πολύ χαρούμενη που πλέον ανήκω στην οικογένεια τουThe People’s Trust και ανυπομονώ να φτιάξουν τα πράγματα με τον κορωνοϊό έτσι ώστε να πάρω μέρος σε δράσεις και ομιλίες και να γνωρίσω και άλλους επιχειρηματίες σαν και εμένα από κοντά!

vardakou-2.png?mtime=20211130220259#asset:313546


Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr