NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Μια πειραματική τσίχλα μπορεί να μειώνει την εξάπλωση του κορονοϊού

Μια πειραματική τσίχλα μπορεί να μειώνει την εξάπλωση του κορονοϊού

​Προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19 έχουν υψηλά επίπεδα του ιού στο σάλιο τους. Τώρα, ερευνητές ανέπτυξαν μια πειραματική τσίχλα που παγιδεύει τα σωματίδια του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τον Covid-19.

Η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του ιού όταν τα μολυσμένα άτομα αναπνέουν, μιλούν ή βήχουν. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημοσίευσαν λεπτομέρειες της μελέτης στο ερευνητικό περιοδικό Molecular Therapy.

Η πειραματική τσίχλα παγιδεύει τα ιικά σωματίδια μέσω αντιγράφων ενός υποδοχέα που ονομάζεται angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) (ACE2), τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειάς του.

Σαν ένα κλειδί που εισάγεται σε μια κλειδωμένη πόρτα, ο SARS-Cov-2 εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω αυτών των υποδοχέων.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν την τσίχλα με πρωτεΐνες ACE2 φυτικής προέλευσης, υπό την ιδέα ότι τα ιικά σωματίδια θα κολλήσουν στα ούλα, ελαχιστοποιώντας την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί από το στόμα σε άλλα σημεία.

Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας στην παγίδευση του ιού, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου από ασθενείς με Covid-19 και τα ανέμιξαν με μια τσίχλα σε σκόνη.

Όταν εξέτασε τα δείγματα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η τσίχλα με πρωτεΐνες ACE2 είχε απορροφήσει ιικά σωματίδια από το μολυσμένο σάλιο, ενώ η κανονική τσίχλα δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Συνολικά, το ιικό φορτίο σε μολυσμένα δείγματα μειώθηκε κατά 95 τοις εκατό όταν αναμίχθηκε με 50 χιλιοστόγραμμα τσίχλας σε σκόνη, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τσίχλα μοιάζει και έχει την αίσθηση του τύπου τσίχλας που βρίσκεται στα καταστήματα αυτή τη στιγμή και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες για χρόνια.

Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε έρευνα πρώιμου σταδίου και δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή σε σενάρια πραγματικού κόσμου.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από πειράματα που διεξήχθησαν σε συνθήκες εργαστηριακά ελεγχόμενες χρησιμοποιώντας μια μηχανή που προσομοίωσε τη μάσηση.

Το πείραμα δεν απαντά σε ερωτήσεις όπως το πώς η θερμοκρασία του σώματος ή τα στοματικά βακτήρια επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας ή πόσο θα διαρκέσει η ικανότητα της να παγιδεύει ιικά σωματίδια.

Συνολικά, το κόμμι θα μπορούσε θεωρητικά να είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων παραλλαγών του Covid-19, καθώς όλες οι μορφές του SARS-CoV-2 εισέρχονται στο σώμα κολλώντας πάνω σε πρωτεΐνες ACE2.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr