NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Σμυρλής: Η ελληνική οικονομία επέδειξε πραγματικά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα

Σμυρλής: Η ελληνική οικονομία επέδειξε πραγματικά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα

​Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο Ετήσιο Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) υπό τον τίτλο: «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα», στη θεματική ενότητα «Η συμβολή της οικονομικής διπλωματίας και των επιμελητηρίων στην προώθηση των εξαγωγών».

Ο κ. Σμυρλής, μετά την αναφορά του στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, βάση του οποίου επετεύχθη ο επανασχεδιασμός της οικονομικής διπλωματίας κατά το πρότυπο δυναμικών οικονομιών, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η χάραξη εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής πολιτικής γίνεται συντονισμένα τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε πραγματικά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας σημαντικά θεμέλια για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, αξιοποίησε πολύ αποτελεσματικά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της, ενισχύοντάς τες με νέα εργαλεία και τοποθετήθηκε πιο δυναμικά, και λόγω της σημαντικής μεταρρύθμισης του ΥΠΕΞ, στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Σμυρλή στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες κατάφεραν να αντέξουν. Η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσιάζει αύξηση κατά 3,2% για το 2020, ενώ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 η αξία τους αυξήθηκε περαιτέρω κατά 19,2%. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε 48% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% το 2019, δεν είναι πλέον ανέφικτος.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ να αναλαμβάνει το καθήκον να αποτυπώσει με σαφήνεια, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τους νέους στόχους αλλά και να ενσωματώσει τις προκλήσεις της οικονομικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να συγκληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το «Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας» που λειτουργεί υποστηρικτικά στην Enterprise Greece, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας Κυβέρνησης – Περιφερειών – Φορέων – Επιμελητηρίων - Επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων και εργαλείων Οικονομικής Διπλωματίας, καθώς επίσης και το σχεδιασμό σύστασης εντός του 2022 «Γραφείων Εξωστρέφειας» ανά περιφέρεια, σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργούν ως οι αντένες μας σε κάθε περιφέρεια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr