NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

«Αρχιμήδης»: Νέα ερευνητική μονάδα για AI, την Επιστήμη των Δεδομένων και Αλγορίθμους

«Αρχιμήδης»: Νέα ερευνητική μονάδα για AI, την Επιστήμη των Δεδομένων και Αλγορίθμους

​Σε εκδήλωση με αφορμή τη δημιουργία της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης», με αντικείμενα την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετείχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά ελληνικά- και όχι μόνο στην Ελλάδα- με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια δομή που πιστεύω ότι προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού, είναι μια σημαντική «προίκα» για τη χώρα. Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

«Με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά, Έλληνες -αλλά όχι μόνο- που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο το οποίο τόσο καθορίζει ήδη τη ζωή, την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων μας. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τον οποίο συνδέονται πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι μοναδική. Και η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα που νομίζω ότι θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιλογή της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” να εντάξουμε το συγκεκριμένο ερευνητικό ινστιτούτο στο πρόγραμμα που συντονίσαμε. Γιατί η λογική μας ήταν ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μία χρονιά τιμής και μνήμης, αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο να αντικρίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή, μα κάθε δυνατή προσπάθεια, να υλοποιηθεί. Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους, αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Τις στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης. Από εκεί κατέληξε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, στο RRF», προσέθεσε η κα Αγγελοπούλου.

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με το κέντρο, ουσιαστικά, είναι αυτή η διασύνδεση ακριβώς μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και των επιστημόνων της διασποράς», σημείωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Αυτό που θέλουμε να ενισχύσουμε είναι αυτή η διάδραση μεταξύ του ταλέντου της Ελλάδας και των ευκαιριών τις οποίες έχει αυτό το ταλέντο με την καθοδήγηση και των επιστημόνων της διασποράς».

«Στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι Έλληνες επιστήμονες που αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνα στην Ελλάδα. Και ο σκοπός αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του «Αρχιμήδη» είναι αυτούς τους επιστήμονες να μαζέψει και να ενισχύσει», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Χρίστος Παπαδημητρίου.

«Ο “Αρχιμήδης” θα έλεγα πως είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα», είπε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, προσθέτοντας ότι «ήδη το ερευνητικό οικοσύστημα, όπως και τα πανεπιστήμιά μας, είναι πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα «η ερευνητική παραγωγή της χώρας να είναι μία βαριά βιομηχανία».

«Η παρουσία πλέον ενός πολύ επιφανούς ιδρύματος σαν τον “Αρχιμήδη” έρχεται και δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Γιατί εμείς από την πλευρά μας έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία σε εσάς. Όπως και οι άνθρωποι που θα είναι σε εσάς και έχουν αυτό το επιχειρηματικό μικρόβιο να μπορούν να έρθουν σε εμάς», επισήμανε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης. «Η διάκριση πια μεταξύ επιστήμονα και επιχειρηματία δεν είναι τόσο στεγανή όσο είναι στο μυαλό πολλών ανθρώπων».

Η ταυτότητα ενός εμβληματικού έργου

Η απόφαση για τη δημιουργία του «Αρχιμήδη» υπεγράφη σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα. «Σε έναν χρόνο, το 2020, από το 1,27% πήγαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1,5% του ΑΕΠ, ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει ποτέ για την έρευνα», είπε στη λήξη της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής.

Η νέα ερευνητική υποδομή «Αρχιμήδης» καλύπτει τρεις θεματικές που αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι συνδέονται άρρηκτα με την έρευνα και την καινοτομία, ενώ οδηγούν στην ανάπτυξη εφαρμοσμένων τεχνολογιών που μπορούν να μετασχηματίσουν την οικονομία και να βελτιώσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

Η δομή «Αρχιμήδης» θα υπηρετεί τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, έχοντας ως κύρια αποστολή τη χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, οικοδομώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Θα λειτουργεί επίσης ως κόμβος για τη συνεργασία διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό με ταλαντούχους νέους επιστήμονες, όπως και ως σημείο ανταλλαγής ιδεών.

Θα αποτελέσει ταυτόχρονα «μαγνήτη» για την επιστροφή Ελλήνων που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια, αντιστρέφοντας το brain drain, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιούνται επιδιώκοντας εφαρμοσμένες λύσεις σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα. Στο πεδίο της αγοράς, η μονάδα θα καλλιεργήσει συνέργειες με το ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομίας σε έναν φύσει εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Η δομή θα στελεχωθεί από 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό.

Η νέα μονάδα θα αποτελεί μέρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών και ψηφιακών υποδομών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Σε πρώτη φάση θα στεγαστεί σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Αθηνών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο περιλαμβάνει εγκεκριμένα έργα για υποδομές έρευνας και για ερευνητικές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καθηγητής Γιάννης Εμίρης, και ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βερέμης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr