NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανακαλύφθηκαν δεκάδες εξωπλανήτες χωρίς ήλιους στον γαλαξία μας

Ανακαλύφθηκαν δεκάδες εξωπλανήτες χωρίς ήλιους στον γαλαξία μας
24_12_2021 | 16:24 24_12_2021 | 16:26
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δεκάδες εξωπλανήτες χωρίς ήλιους, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μυστηριωδών κόσμων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα σύνολο από τουλάχιστον 70 εξωπλανήτες χωρίς αστέρια -τη μεγαλύτερη ενιαία ομάδα "rogue planets" που έχει βρεθεί ποτέ, σε ένα τμήμα του διαστήματος περίπου 420 έτη φωτός από τη Γη.

«Δεν ξέραμε πόσους να περιμένουμε και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε τόσους πολλούς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Núria Miret-Roig, αστρονόμος στο Laboratoire d'Astrophysique de Bordeaux στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Οι περισσότεροι εξωπλανήτες εντοπίζονται μέσω παρατηρήσεων των αστεριών τους. Οι αστρονόμοι παρατηρούν ελαφρές αστρικές κινήσεις που προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη ενός πλανήτη σε τροχιά, ή εντοπίζουν μικροσκοπικές πτώσεις φωτεινότητας που προκαλούνται όταν ένας κόσμος «διέρχεται» από το άστρο του.

Η Miret-Roig και η ομάδα της ανέλυσαν εικόνες 20 ετών και άλλα δεδομένα που συλλέχθηκαν από διάφορα τηλεσκόπια στο έδαφος και στο διάστημα. «Μετρήσαμε τις μικροσκοπικές κινήσεις, τα χρώματα και τη φωτεινότητα δεκάδων εκατομμυρίων πηγών σε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού», είπε η Miret-Roig. «Αυτές οι μετρήσεις μας επέτρεψαν να αναγνωρίσουμε με ασφάλεια τα πιο αμυδρά αντικείμενα σε αυτήν την περιοχή, τους συγκεκριμένους πλανήτες».

Τα νέα αποτελέσματα ενισχύουν την ιδέα ότι τέτοιου τύπου πλανήτες είναι κοινοί σε όλο τον γαλαξία, ίσως μάλιστα να υπερτερούν αριθμητικά των «κανονικών» κόσμων που περιφέρονται γύρω από τα μητρικά αστέρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr