NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η υπερνομοθεσία απειλεί λογιστές και οικονομικές διευθύνσεις επιχειρήσεων

Η υπερνομοθεσία απειλεί λογιστές και οικονομικές διευθύνσεις επιχειρήσεων

Σε λανθασμένη κατεύθυνση κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά στις προθέσεις

Kίνδυνος από την υπερ-νομοθεσία απειλεί την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση -και ειδικά το οικονομικό επιτελείο- σε μία προσπάθεια να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, επιθυμούν να αυξήσουν τον χρονικό ορίζοντα πληρωμών αυξάνοντας τις δόσεις, χωρίς όμως να βλέπουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Από τον Μάρτιο, προτίθεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι το taxisnet να ανοίξει φέτος νωρίτερα, με στόχο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 ή 10 δόσεις.

Καλούνται οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Αυτή την είδηση διέρρευσε στα φιλικά της μέσα η κυβέρνηση, θέλοντας να τεστάρει τις αντιδράσεις των φορολογουμένων αλλά και τις αντιδράσεις των επαγγελματιών. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των επιχειρήσεων, που θεωρούν ότι ο στόχος να είναι έτοιμες οι δηλώσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου είναι πρακτικά ανέφικτος.

Εάν επιβεβαιωθεί η φημολογία, θα σημαίνει ότι τα οικονομικά επιτελεία των επιχειρήσεων που παραδοσιακά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάνουν τις τελευταίες κινήσεις για τον ισολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, θα βρεθούν σε μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας, με άγνωστα αρνητικά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχάσουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με το προσωπικό τους 50% παρών και το άλλο 50% με τηλεεργασία, ενώ τα κρούσματα Οmikron θερίζουν αυτές τις ημέρες.

Η ελληνική οικονομική κοινωνία και η κοινωνία ευρύτερα βρίσκεται σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και έρχεται το υπουργείο οικονομικών να αλλάζει πολύ γρήγορα τις φορολογικές συνθήκες. Θεωρούμε τραγικό λάθος, την προσπάθεια υπερνομοθεσίας και βίαιου εκσυγχρονισμού της φορολογίας την οποία έχει επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο και οι «γκουρού» της πληροφορικής με ασκήσεις επί χάρτου, αγνοώντας τις φωνές των χιλιάδων λογιστών και οικονομικών διευθυντών της χώρας που ξέχασαν τι σημαίνει ρεβεγιόν και ξεκούραση αυτές τις ημέρες.

Μόνο το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς (απομένουν και οι εορτές των φώτων) έχουν ξεκινήσεις οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες για «φορολογικό άπλωμα» των πληρωμών, ενδεχομένως να έχει αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που θέλουν να επιτύχουν (την διευκόλυνση των φορολογουμένων) και δούμε μία «φορολογική κόπωση και αδιαφορία» για τα τεκταινόμενα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr