NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Α. Κοριανίτης, Kolossos Security: Η ασφάλεια βιώνει κάτι που όμοιο της δεν έχει ξαναδεί

Α. Κοριανίτης, Kolossos Security: Η ασφάλεια βιώνει κάτι που όμοιο της δεν έχει ξαναδεί

Ο Αντώνης Κοριανίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Kolossos Security, μιας εταιρείας που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας σε όλη την επικράτεια, μιλάει στο epixeiro.gr για την «επίδραση» που υπήρξε από την πανδημία και τα lockdown, για την επιλογή προσωπικού και το πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα γύρω από τις πιστοποιήσεις, αλλά και για το ρόλο του cybersecurity.

Μιλήστε μας για Kolossos Security. Πώς προέκυψε η δημιουργία της και η δική σας ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο; Ποια θα λέγατε πως είναι, εν συντομία, τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

Η Kolossos Security δημιουργήθηκε για να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας σε όλη την επικράτεια. Ασχολούμαι 28 έτη με τον συγκεκριμένο κλάδο, οπότε γνωρίζω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιχειρήσεων. Είναι μια σύγχρονη, δυναμική, αποτελεσματική εταιρεία security ελληνικών συμφερόντων, που ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας υψηλών προδιαγραφών, από στελέχη τα οποία έχουν μεγάλη εμπειρία και διαρκή παρουσία στο χώρο της ασφάλειας.

Έχει πιστοποιηθεί από EQAHELLAS Α.Ε και QMSCERT HELLAS, έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε σύστημα διαχείρισης ποιότητας το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ΕΛΟΤ ΕΝ 9001:2015, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 και QMSCERTISO/IEL 27001:2013 για την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης, συστημάτων ασφαλείας, φυλάξεις χώρων και συνδέσεις με κέντρο λήψης εικόνας και σημάτων και την Ελληνική Αστυνομία.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μας, από την ιδιοκτησία, το διοικητικό προσωπικό, τους εγκαταστάτες και το προσωπικό ασφαλείας, έχουμε κοινούς αντικειμενικούς στόχους, οι οποίοι σε κάθε συνεργασία μας επαναπροσδιορίζονται και τους οποίους επιτυγχάνουμε μέσα από μηχανισμούς που έχουμε αναπτύξει.

Δώστε μας μια εικόνα από τη δραστηριοποίηση σας. Υπήρξε «επίδραση» από την πανδημία και τα lockdown; Πώς έχει αναπτυχθεί ο κλάδος σας τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, και ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας;

Οι υπηρεσίες της Kolossos Security προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών μας μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: στατική και περιπολούμενη φύλαξη, acess control, CCTV, κέντρο λήψης σημάτων, διαχείριση κρίσεων, συνοδεία προσώπων, εγκατάσταση συστημάτων, ασφάλεια εκδηλώσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η ασφάλεια των πελατών - συνεργατών μας και αυτό το διασφαλίζουμε επιπλέον με ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ γενικής αστικής ευθύνης, ευθύνης προϊόντος, εργοδοτικής ευθύνης & terrorismliability και επαγγελματικής ευθύνης, ύψους 2.000.000 ευρώ.

Η επέλαση του covid-19 στην Ελλάδα και τα δύο lockdown μέσα στο 2020 ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπηρεσιών ασφαλείας. Η αναβολή πολλών επιχειρηματικών επενδύσεων, καθώς και η ανασφάλεια των νοικοκυριών που προκλήθηκε από τη μείωση των εισοδημάτων τους, οδήγησε μεσοσταθμικά σε μείωση τζίρου των επιχειρήσεων για το 2020. Από τεχνολογική άποψη, η πανδημία έχει δημιουργήσει μια αύξηση της ζήτησης για λύσεις που σχετίζονται με τον covid-19, που μπορούν να προστατεύσουν το προσωπικό και τους πελάτες μιας επιχείρησης από την ασθένεια, καθώς και τις οικογένειες τους.

Η ασφάλεια βιώνει κάτι που όμοιο της δεν έχει ξαναδεί. Η πανδημία μας έφερε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλάζοντας τα πάντα: φόβος για την υγεία του πληθυσμού και της οικονομίας γενικότερα, νέοι κανόνες εργασίας, προσωπικές δυσκολίες κ.τ.λ. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου οικονομικού περιβάλλοντος, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.

Οι κίνδυνοι της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, της λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες, η πανδημία, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είναι που καθιστούν γόνιμο το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφαλείας στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των αλλαγών στο επίπεδο της εγκληματικότητας, ήταν να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη κατάσταση «παγκοσμιοποιημένης ανασφάλειας», η οποία συντηρείται μέσα από το γενικότερο πλαίσιο της «κοινωνίας της διακινδύνευσης».

Στη σύγχρονη εποχή, υπό τον όρο ασφάλεια, νοούμε περισσότερα πράγματα. Συμπεριλαμβάνονται θέματα οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσων ευκαιριών, προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και γενικά κάθε αξίας που προάγει την ανθρώπινη ευημερία. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρείται εκτεταμένη αξιοποίηση των εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας, τόσο από την πλευρά των πολιτών, όσο και από την πλευρά του κράτους, των Δήμων και των ιδιωτικών εταιρειών (τράπεζες, πολυεθνικές επιχειρήσεις, super markets, εμπορικά κέντρα κ.τ.λ.).

Στη βάση αυτή, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη μικροεγκληματικότητα στις πόλεις και να μειωθεί το αίσθημα της ανασφάλειας και ο φόβος του εγκλήματος, η προσφυγή των πολιτών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων - οργανισμών και των κρατικών υπηρεσιών και φορέων στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, θεωρείται, μεταξύ άλλων πρακτικών αντιμετώπισης, ως η πιο συνηθισμένη. Ενδεικτικά, κάποια από τα μέτρα ασφαλείας που ζητούν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας, οι μπάρες, ο ηλεκτρονικός έλεγχος, τα συστήματα παρακολούθησης με κάμερες και οι περιπολίες με προσωπικό ασφαλείας με οχήματα της Kolossos Security.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η πανδημία μας έφερε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλάζοντας τα πάντα

Μας ζητούν επιτήρηση ή φύλαξη κινητών και ακινήτων περιουσιών, αγαθών και εγκαταστάσεων. προστασία φυσικών προσώπων, προστασία θεαμάτων, εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και αθλητικών εκδηλώσεων, ασφαλή μεταφορά χρημάτων, αξιών και πολύτιμων αντικειμένων, έλεγχο και διαβίβαση σημάτων συναγερμού, έλεγχο ασφαλείας πληρωμάτων, επιβατών, χειραποσκευών, αποσκευών φορτίου και ταχυδρομικού υλικού σε λιμένες και αερολιμένες, συνοδεία αθλητικών αποστολών για την ασφαλή μετακίνηση τους, εκπόνηση μελετών και σχεδιασμού συστημάτων ασφαλείας, υπηρεσίες ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία για την προστασία των επιβαινόντων, του πλοίου και του φορτίου αυτού από επιθέσεις που συνιστούν πειρατεία κατά την έννοια του όρου αυτού.

Πώς επιλέγετε, εκπαιδεύετε και προετοιμάζετε το προσωπικό σας, ώστε να διασφαλίσετε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών; Υπάρχει κάποια πιστοποίηση που χρειάζεται; Ποια τα skills που εσείς αναζητάτε;

Τα τελευταία χρόνια, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας. Η ειδικότητα «προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας» συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται στο εθνικό πλαίσιο προσόντων και κατά συνέπεια στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Ο τίτλος αυτός αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Όλοι οι φύλακές μας διαθέτουν τον αναγνωρισμένο επαγγελματικό τίτλο της ειδικότητας «Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας». Για την απόκτηση της επαγγελματικής πιστοποίησης, απαιτείται η παρακολούθηση εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης και επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις που οργανώνονται από το κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

Η πρόσκληση για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας περιλαμβάνεται στις λειτουργίες του Security Management. Η τελική επιλογή προσωπικού ασφαλείας θεωρείται μια από τις σημαντικότερες διοικητικές υπευθυνότητες. Εφαρμόζουμε διαδικασίες βέλτιστης επιλογής. Η ιδιωτική ασφάλεια έχει ανάγκη επαγγελματιών και όχι περιστασιακού προσωπικού, χαμηλά αμειβόμενου. Συνιστώσες, δηλαδή, που δημιουργούν την πραγματικότητα του «ανάλογα του τι πληρώνομαι, προσφέρω».

Τα διοικητικά στελέχη προέρχονται από χώρους όπου οι υποψήφιοι έχουν αποκτήσει παιδεία ασφάλειας και φυσικά έχουν τη λεγόμενη συναίσθηση ασφάλειας. Τέτοιοι είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Πυροσβεστική, οι Δημοτικές Αστυνομίες, οι υπηρεσίες εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης και το προσωπικό ευταξίας γηπέδων. Οι παραπάνω χώροι προτιμώνται, διότι το υπάρχων πεδίο γνώσεων εξοικονομεί κονδύλια εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, πρέπει να τεθούν ορισμένα standards υποψηφίων προς επιλογή. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε γενικά και ειδικά. Τα γενικά αφορούν το σωματότυπο (προδιαγραφές ύψους, κιλά) και την εμφάνιση, η οποία θα πρέπει να αποπνέει σοβαρότητα, πειθαρχία και τη βεβαιότητα ότι η εικόνα του οργανισμού που θα βγαίνει προς τα έξω μέσω του υπαλλήλου ασφαλείας θα είναι αυτή που επιδιώκει ο οργανισμός με τις δημόσιες σχέσεις του. Βασικό προσόν η κατοχή άδειας εργασίας security.

Τα ειδικά προσόντα του προσωπικού ασφαλείας: εντιμότητα, πειθαρχία. Για τους security managers: ευφυΐα άνω του μέσου όρου, ψυχραιμία στις δύσκολες καταστάσεις, ισχυρές ικανότητες επικοινωνίας (προφορικής και γραπτής), ικανότητες συνεργασίας και λειτουργίας σε καταστάσεις πίεσης, ικανότητα αποφυγής δημιουργίας προβλημάτων μέσα σε άλλο πρόβλημα ή σε κρίση, απλότητα, αυτοεκτίμηση, αξιοπιστία, ανθεκτικότητα, ακεραιότητα, αξιοπρέπεια.

Παράθεση - epixeiro.gr

Έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας

Η αίτηση καλό θα είναι να συνοδεύεται από ένα βιογραφικό με φωτογραφία, παραστατικά που θα υποστηρίζουν όσα θα αναφέρονται και από δύο συστατικές επιστολές. Η διαδικασία επιλογής γίνεται από ομάδα και ανάλογα το πόστο για το οποίο προορίζονται οι υποψήφιοι. Οι νεοπροσληφθέντες υποβάλλονται σε μια σειρά ενημερώσεων για να κατανοήσουν τις εργασίες της εταιρείας ή του οργανισμού και την εταιρική κουλτούρα.

Είστε ικανοποιημένος, ως ιδιοκτήτης μιας τέτοιας επιχείρησης, από το πλαίσιο λειτουργίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όσον αφορά και στις πιστοποιήσεις του προσωπικού; Υπάρχουν αιτήματα προς την πολιτεία;

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα υπήρχαν ελλείψεις στον κλάδο μας. Η πολιτεία θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί για να διεξάγονται πιο τακτικά οι εξετάσεις των υποψηφίων security. Υπάρχει πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ! Υπάρχουν ελλείψεις σε φύλακες (security). Αναλαμβάνουμε έργα σημαντικών οργανισμών και αδυνατούμε να τα καλύψουμε λόγω έλλειψης πιστοποιημένου προσωπικού ασφάλειας, κάτι που έχει δημιουργηθεί την τελευταία εξαετία. Το θετικό είναι οι προετοιμασίες για την προκήρυξη προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων στον χώρο του προσωπικού ασφαλείας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Σε σχετική συνάντηση, τονίστηκε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ταχείας απορρόφησης των καταρτισθέντων, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες security. Τα προγράμματα θα «τρέξουν» τους πρώτους μήνες του 2022, θα αφορούν περί τα 10.000 άτομα και θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο ΕΣΠΑ.

Ένας τομέας στον οποίο βλέπουμε πως παρέχετε υπηρεσίες είναι και το cybersecurity. Γιατί μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας δραστηριοποιείται και σε αυτό; Έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές επιθέσεις που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Η Kolossos Security δραστηριοποιείται στο cybersecurity γιατί έχει να κάνει με τις ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας που προσφέρει. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε κατάλογο εννέα ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων Cyber Security. Δηλαδή: εκτίμηση κινδύνου (Risk Assessment), εκτίμηση ευπαθειών, εκτίμηση ασφαλείας (Security Assessment), δοκιμές διείσδυσης (penetration test), δοκιμές διείσδυσης σε ασύρματα δίκτυα (wifi penetration test), κοινωνική μηχανική (social engineering), πολιτικές ασφαλείας (Security policies), ενίσχυση ασφαλείας συστημάτων (Hardening), πιστοποιητικά ασφαλείας, κρυπτογράφηση.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2021, η χρήση των εμβολίων έδωσε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ζήσουμε χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς του 2020. Αλλά για την πλειοψηφία των οργανισμών και επιχειρήσεων παγκοσμίως, η επιστροφή στην προ πανδημίας «κανονικότητα» ήταν ούτως ή άλλως μακριά. Η τηλεργασία λειτούργησε ως καταλύτης για την ψηφιοποίηση των οικονομιών και της απασχόλησης, φέρνοντας μαζί της κάποια πλεονεκτήματα, όπως η ευελιξία και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, παρά την άρση των περιορισμών, οι επιχειρήσεις συνέχισαν να εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο. Αυτό ακριβώς διεύρυνε και το πεδίο δράσης των διεθνών κυκλωμάτων κυβερνοεγκλημάτων.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η πολιτεία θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί για να διεξάγονται πιο τακτικά οι εξετάσεις των υποψηφίων security

Σχετική έκθεση της Check Point είναι άκρως αποκαλυπτική, καθώς δείχνει μια αύξηση κατά 29% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως, ενώ ειδικά όσον αφορά στις επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα οργανισμών, με στόχο τα λύτρα, αυτές αυξήθηκαν κατά 93% τους τελευταίους 6 μήνες. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση των κόκκινων ζωνών. Άλλωστε, πραγματικός χαμός έγινε με τις επιθέσεις τύπου SolarWinds. Πάνω από 18.000 εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, «κατέβασαν» κάτι που έδειχνε σαν σύνηθες λογισμικό αναβάθμισης. Στην πραγματικότητα, ήταν ιός «Δούρειος Ίππος». Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνοεγκληματίες εισέβαλαν από την «πίσω πόρτα» και απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα των στόχων τους. Η εκτίμηση της Check point είναι σοκαριστική: οι κυβερνοεπιθέσεις για λύτρα θα αυξηθούν, παρά την αντίδραση των διωκτικών αρχών, καθώς πλέον οι hackers έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν, σε πραγματικό χρόνο, την ώρα της επίθεσης, τη στρατηγική τους και τα όπλα τους, προκαλώντας εν τέλει περισσότερες παράπλευρες απώλειες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Kolossos Security, οι επόμενοι στόχοι, όσον αφορά και στο 2022;

Είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Η δημιουργία και η παροχή εξατομικευμένων λύσεων ασφαλείας είναι αυτό που κάνουμε καθημερινά. Ακούμε τις ανάγκες του πελάτη και θα ταιριάξουμε το κατάλληλο προσωπικό και τεχνικές με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, για να παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προστασίας.

Στους στόχους μας είναι η επιχειρησιακή επέκταση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στα Βαλκάνια και στην Κύπρο, η δημιουργία μιας κουλτούρας μέσα στην εταιρεία ώστε η ομάδα μας να δουλεύει σε μία συχνότητα. η επένδυση στο μέλλον της Kolossos Security με το να επενδύσουμε στους ανθρώπους, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, η καθημερινή έρευνα των αναγκών των πελατών στην ελληνική και κυπριακή αγορά, η ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες στα ηλεκτρονικά συστήματα και η συνεχής εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών, πυρασφάλειας, εκκενώσεις κτιρίων, ενέργειες σε περιπτώσεις σεισμού, βομβιστικές απειλές, ανεύρεση ύποπτων αντικειμένων, εκτίμηση συγκεκριμένης απειλής, εκπαίδευση για απειλητικά τηλεφωνήματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr