NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: ​Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021​​

ΙΟΒΕ: ​Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021​​

Ενισχύθηκε ο όγκος εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του Ιανουαρίου. Άνοδο 6,6% σημείωσε επίσης και στο α’ οκτάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.

Σε επίπεδο προϊόντος, η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%). Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.

Μικρή υποχώρηση οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και εξασθένιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 110,3 μονάδες, έναντι 113,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 91,8 μονάδων πριν ένα χρόνο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις –43,2 (από –40,8) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ήπια υψηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-44,7 μονάδες).

Παράλληλα συνεχίζεται η ισχυρή ανάκαμψη και στο γ' τρίμηνο, κυρίως από την έντονη αύξηση των εξαγωγικών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης με το ΑΕΠ να σημειώνει ισχυρή άνοδο στο γ’ τρίμηνο του 2021, κατά 13,4%, κατόπιν ανάκαμψης 16,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο εννεάμηνο φέτος ρυθμός ανάκαμψης 8,9%. Αύξηση στο γ’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,9%).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 109,1 (από 110,2 μον. τον Νοέμβριο), αισθητά υψηλότερα, ωστόσο, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (93,3 μον.). Επιδείνωση που οφείλεται κυρίως στην εξασθένιση προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς και ενίσχυσης αποθεμάτων

Τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σημαντική ήταν η ετήσια άνοδος (y-oy) 8,0% στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην ΕΕ27.

Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο στην Ελλάδα άνοδος σημειώθηκε σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς: Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (4,8%), Ορυχεία-Λατομεία (5,4%), Μεταποίηση (9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία, σημειώθηκε αύξηση Φάρμακα (7,1%) και τα Τρόφιμα (5,4%). Υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στα Βασικά μέταλλα (-9,8%) και τα Προϊόντα Ξύλου (-6,5%).

Συνεχίστηκε η ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και του εμπορικού ελλείμματος βιομηχανίας τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σημαντική είναι η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 11,8% τον Οκτώβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ., από €1,7 δισεκ. ένα έτος πριν.

Συνεχίστηκε η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να αυξάνεται τον Νοέμβριο κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική είναι και η άνοδος του κόστους Φυσικού Αερίου με την τιμή στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 να ακολουθεί τις ανοδικές τάσεις βασικών αγορών της Ευρώπης ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 25% χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Άνοδος σημειώθηκε επίσης και στη μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 με τη μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) να αυξάνεται και τον Δεκέμβριο συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία (+221%) τους τελευταίους 14 μήνες.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της ανεργίας και τον Οκτώβριο (y-o-y), επηρεασμένη κυρίως από την άνοδο της απασχόλησης. Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 13,2% τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, από 15,8% τον Οκτώβριο του 2020. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε την ίδια περίοδο κατά 124,1 χιλ. άτομα ή 16,7%, από τους 743,3 χιλ. τον Οκτώβριο του 2020.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας προήλθε κυρίως από την άνοδο της απασχόλησης (+98,3 χιλ. άτομα) αλλά και από τη μείωση του εργατικού δυναμικού (-25,8 χιλ. άτομα). Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021 το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες και ο αριθμός των ανέργων κατά 33,4 χιλ.

Σημειώνεται ότι το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», σε αντικατάσταση των «Αποτελεσμάτων Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr