NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

First Cold Brew: H πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής καφέ κρύας εκχύλισης

First Cold Brew: H πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής καφέ κρύας εκχύλισης
21_01_2022

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Χρηματοδότηση

​Ήταν 2014 όταν οι Μάνος Αποστολόπουλος, Φώτης Σπίνος και Νίκος Θεοδωρής, συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε κοινή επαγγελματική στέγη που είχε ως αντικείμενο τον καφέ. Άγνωστοι μεταξύ τους ως τότε, γρήγορα συνειδητοποίησαν πως έχουν κοινή φιλοσοφία για το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, τον καφέ, και σιγά-σιγά καλλιεργήθηκε μέσα τους η ιδέα για το πέρασμα στην επιχειρηματικότητα.

Μέσα από αυτή την επαγγελματική σχέση και σε ένα fast-forward στο 2019, γεννήθηκε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής η First Cold Brew, η πρώτη ελληνική επιχείρηση που παράγει προϊόντα καφέ κρύας εκχείλισης.

Οι ρόλοι και τα βιογραφικά

Η εμπειρία πολλών ετών και των τριών συνεργατών αποτέλεσε τη βάση του επιχειρηματικού τους οικοδομήματος. Ο Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ασχολήθηκε με αυτό που λέμε «τρίτο κύμα καφέ» και εξειδικεύθηκε στη μέθοδο της κρύας εκχύλισης και αργότερα στο καβούρδισμα του καφέ. Το 2016, μάλιστα, κατέκτησε την 3η θέση στο National Coffee in Good Spirits Championship. Ο Φώτης, με σπουδές στη μηχανολογία, είναι ο υπεύθυνος προϊόντων και εγκαταστάσεων. Εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στην εστίαση, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι και εισηγητής σεμιναρίων σε ακαδημία και αλυσίδα καφέ. Η αγάπη του για τη μηχανολογία και η δεξιοτεχνία του στις κατασκευές αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τη γραμμή παραγωγής, καθώς είναι εξολοκλήρου σχεδιασμένη από την ομάδα της First Cold Brew. Τέλος, ο νησιώτης της παρέας, ο Νίκος από τη Νάξο, με σπουδές στην ψυχολογία, εργάζεται στον κλάδο της εστίασης από το 2009 και είναι υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας και τις εμπορικές συμφωνίες. Μάλιστα, είναι διακεκριμένος barista, καθώς κέρδισε τη 2η θέση στο National Brewers Championship το 2017.

Η First Cold Brew ήταν η πρώτη επιχειρηματική απόπειρα της ομάδας, αν και αυτό δε σημαίνει κάτι, καθώς το κάθε μέλος ατομικά κουβαλούσε την πολύτιμη εμπειρία του. Η αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν ένα χώρο εστίασης, γρήγορα όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν λείπουν τα καφέ στην ελληνική αγορά. Έτσι, ο Μάνος είχε την ιδέα να δημιουργήσουν την πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής ροφημάτων κρύας εκχύλισης. Η σκέψη είχε γεννηθεί το 2013, όταν και η ομάδα πρωτοασχολήθηκε με τη μέθοδο της κρύας εκχύλισης, αλλά ωρίμασε το 2019, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της η επιχείρηση.

- Ποια προϊόντα προσφέρει η επιχείρησή σας;

Η First Cold Brew προσφέρει στον καταναλωτή, αλλά και στον επαγγελματία, για πρώτη φορά υψηλής ποιότητας προϊόντα καφέ κρύας εκχύλισης, έτοιμα προς κατανάλωση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προσφέρει εμφιαλωμένους καφέδες σε διάφορες συσκευασίες και από διάφορες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αιθιοπία και άλλες, οι οποίες δίνουν διαφορετικά και ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις για το κάθε προϊόν. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι πρόσφατα δημιουργήσαμε και μια νέα σειρά προϊόντων Coffee Cocktails, όπου έχουμε αναμείξει τον μοναδικό μας καφέ με επιλεγμένα αποστάγματα, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία απογευματινού ποτού.

First-Cold-Brew-2.jpg?mtime=20220119163558#asset:323262

- Πού μπορεί να αγοράσει κάποιος τα προϊόντα σας;

Σούπερ μάρκετ, καταστήματα με βιολογικά είδη, convenience Stores, Coffee Shops, καφέ και Boutique Hotel, είναι τα βασικά σημεία πώλησης των προϊόντων μας. Από εκεί και πέρα, πολύς κόσμος μας «συναντά» μέσα από το site μας, αλλά και τα social media μας, Facebook και Instagram.

- Ήταν δύσκολο το εγχείρημα και το ξεκίνημα μιας τέτοιας επιχείρησης; Υπάρχει ανταγωνισμός και πόσο ισχυρός είναι;

Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2019. Δεδομένου ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε τη μονάδα παραγωγής από το μηδέν λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια στάνταρ εφαρμογή για την κρύα εκχύλιση, ήταν αρκετά δύσκολο. Η έρευνά μας ξεκίνησε το 2018, χρειαστήκαμε πάνω από 8 μήνες μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και περίπου 6 μήνες για να βγει η πρώτη μας παραγωγή.

Η μονάδα μας και η μέθοδος είναι η μοναδική στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός είναι κυρίως από εταιρείες στο εξωτερικό, αλλά η εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά είναι μικρή. Επιπλέον υπάρχουν καταστήματα ή και εταιρείες καφέ οι οποίοι παράγουν δικά τους αντίστοιχα προϊόντα, αλλά δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά κυρίως στον χρόνο ζωής, αλλά και την ασφάλεια προς τον καταναλωτή, μιας και παρασκευάζονται με συμβατικές μεθόδους.

Βέβαια, τα προϊόντα καφέ κρύας εκχύλισης (Cold Brew Coffee) είναι νέα τάση στην ελληνική αγορά και η ύπαρξη ποικίλων cold brew brands μπορεί να ληφθεί ως θετικό, αφού συμβάλλουν στη γενική αναγνώριση του είδους αυτού.

Επίσης, μέσω της υπηρεσίας Private Label που προσφέρουμε, έχουμε αρκετούς πελάτες εταιρείες καφέ, στις οποίες παράγουμε προϊόντα αντίστοιχης ποιότητας με αποτέλεσμα ακόμα και κάποια ανταγωνιστικά προϊόντα να παράγονται από εμάς.

- Πώς σας επηρέασε ο κορονοϊός; Σας άλλαξε με κάποιο τρόπο τη στρατηγική σας;

Ο κορονοϊός επηρέασε τη λειτουργίας μας αρκετά, όπως έπληξε σχεδόν κάθε επιχείρηση. Η πρώτη καραντίνα συνέπεσε με το πρώτο λανσάρισμα των προϊόντων μας, με συνέπεια τα περισσότερα καταστήματα και ξενοδοχεία με τα οποία είχαμε έρθει σε επαφή να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η δυναμική μας. Η στρατηγική μας χρειάστηκε να αλλάξει και να στραφούμε περισσότερο στο Retail και στο e-shop και λιγότερο στα καταστήματα που προσφέρουν service.

- Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης; Μ' άλλα λόγια, γιατί να προτιμήσει κάποιος την First Cold Brew;

Η μέθοδος κρύας εκχύλισης από την First Cold Brew είναι η πιο φυσική μέθοδος παρασκευής καφέ, στην οποία δεν χρησιμοποιείται σε κανένα στάδιο παραγωγής υψηλή θερμοκρασία, αλλά ούτε και πίεση. Αυτό που επιτυγχάνεται μέσα από την καινοτόμα μέθοδο εκχύλισης, είναι ένας γλυκόπιοτος και ήπιος καφές με διαρκή επίγευση και λιγότερα οξέα. Δηλαδή ένας καφές που συγκρατεί σταθερά καλά τα γευστικά χαρακτηριστικά του σε μεγάλη διάρκεια ζωής (πάνω από 6 μήνες), καταρρίπτοντας τις αστοχίες που συνήθως έχουν οι παραδοσιακές μέθοδοι παρασκευής καφέ. Ξεχωρίζει γιατί είναι ο μοναδικός εντελώς φυσικός καφές ψυγείου, που δεν περιέχει ζάχαρη, δεν έχει συντηρητικά, ούτε πρόσθετα τροφίμων.

Παρασκευάζεται με υψηλής ποιότητας κόκκους καφέ 100% Arabica “Specialty Grade”. Οι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και εκχυλίζονται με σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας στο Νέο Ηράκλειο. Πλέον ο καθένας μπορεί να έχει στο ψυγείο του έναν αυθεντικό έτοιμο καφέ πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις, χωρίς να επιβαρύνεται από εξοπλισμό ή τη διαδικασία παραγωγής του.

Επιπλέον, με την υπηρεσία Private Label, οι εταιρείες και οι αλυσίδες καφέ έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πελάτες και στους καταναλωτές τους ασφαλή και σταθερά προϊόντα κρύας εκχύλισης, κάτι που ως τώρα δεν ήταν δυνατόν, αφού οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής τέτοιων ροφημάτων δεν έχουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

- Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας σε 5 χρόνια από τώρα;

Η First Cold Brew δημιουργήθηκε μέσα από τη φιλοδοξία μας για παραγωγή καλής ποιότητας καφέ. Στόχος μας είναι τα προϊόντα μας να είναι συνώνυμα ακριβώς αυτού του πράγματος και να εδραιωθούν στην αγορά. Ελπίζουμε μέσα από περισσότερες και νέες συνεργασίες με αλυσίδες Super Market και συνεργάτες στην επαρχία στον κλάδο HO.RE.CA. να πετύχουμε την τοποθέτησή μας σε τουλάχιστον 800 σημεία πώλησης.

Σκοπεύουμε επίσης να αυτοματοποιήσουμε τη γραμμή παραγωγής και να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε την αύξηση των πωλήσεων και να δημιουργήσουμε ένα χώρο εργασίας πρότυπο και ευχάριστο για όλους.

First-Cold-Brew-3.jpg?mtime=20220119163559#asset:323263

- Πώς μάθατε για το The People's Trust;

Για το People’s Trust μάθαμε μέσα από την έρευνά μας για οργανισμούς στήριξης νέας επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και τη στήριξη σε συμβουλευτική.

- Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;

Με τη χρηματοδότηση που μας δόθηκε αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό μας με νέο ψυκτικό μηχάνημα, αντλία και διάφορα είδη για τη γραμμή παραγωγής και πραγματοποιήσαμε και την ανακαίνιση του χώρου και των γραφείων μας. Επιπλέον, μέρος της οικονομικής υποστήριξης χρησιμοποιείται για την προώθηση των προϊόντων μέσω διαφημίσεων και πωλητή.

- Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;

Φυσικά! Το The People’s Trust όχι μόνο ενίσχυσε οικονομικά την εταιρεία μας, αλλά δημιουργεί και ένα δίκτυο νέων επιχειρηματιών που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το αντικείμενό τους. Στηρίζει τις επιχειρήσεις με διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες και συγχρόνως με την εξωστρέφειά του και των ανθρώπων που απαρτίζουν τον οργανισμό που είναι διαθέσιμοι σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.

Στη δική μας περίπτωση η αποδοχή της First Cold Brew μέσα στον οργανισμό, αλλά και η πρωτόγνωρη αμεσότητά του σε όλα, σημαίνει πολλά για εμάς. Εν κατακλείδι προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποιον νέο επιχειρηματία ή σε όποιον σκέφτεται να υλοποιήσει την ιδέα του, να απευθυνθεί στο The People’s Trust γιατί οποιαδήποτε βοήθεια λάβει θα είναι πολύτιμη.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr