NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Υπέρ του «δικαιώματος στην επισκευή» συσκευών ο Αμερικανός Πρόεδρος

Υπέρ του «δικαιώματος στην επισκευή» συσκευών ο Αμερικανός Πρόεδρος
Φωτογραφία: Joe Biden

Ο Joe Biden γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που υποστηρίζει το δικαίωμα στην επισκευή (right to repair), αναφερόμενος στις αντιανταγωνιστικές πρακτικές κάποιων κατασκευαστών ηλεκτρονικών ειδών.

Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Biden πραγματοποίησε ενημέρωση σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε πέρυσι, το οποίο έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να δημιουργήσει κανόνες που θα επιβάλλονται κατά των αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

«Το δικαίωμα στην επισκευή», είπε. «Ακούγεται κάπως ανόητο να το λέμε έτσι, αλλά το λέμε δικαίωμα στην επισκευή και είναι κυριολεκτικό».

«Σε υπερβολικά πολλές περιοχές, αν έχετε ένα προϊόν, από ένα smartphone έως ένα τρακτέρ, δεν έχετε την ελευθερία να επιλέξετε πώς ή πού να επισκευάσετε αυτό το αντικείμενο που αγοράσατε», πρόσθεσε ο Biden.

«Όταν χαλούσε, έπρεπε να πάτε στον αντιπρόσωπο και έπρεπε να πληρώσετε το κόστος του αντιπροσώπου, την τιμή του αντιπροσώπου. Εάν προσπαθήσατε να το διορθώσετε μόνοι σας, ορισμένοι κατασκευαστές ακυρώνουν την εγγύηση.»

Στις δηλώσεις του, είπε ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να δει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ανακοινώνει ομόφωνα ότι θα εντείνει την επιβολή κατά των παράνομων περιορισμών επισκευής».

Πήρε επίσης τα εύσημα για πρόσφατες κινήσεις από την Amazon και τη Microsoft που, θεωρητικά, θα διευκολύνουν τους καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά επισκευής και εγχειρίδια για τις συσκευές τους.

«Οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκευάζουν μόνοι τους τα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές τους, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρω πώς να το κάνω αυτό. Όποτε έχω πρόβλημα με το τηλέφωνό μου, τηλεφωνώ στην κόρη μου. Αλλά θα διευκολύνει εκατομμύρια Αμερικανούς να επισκευάσουν τα ηλεκτρονικά τους, αντί να πληρώσουν ένα χέρι και ένα πόδι για να τα επισκευάσουν ή απλώς να πετάξουν μια συσκευή».

Η ομιλία του έρχεται μετά από ένα εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε το 2021, το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη νομοθεσία για το δικαίωμα στην επισκευή στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η FTC υιοθέτησε επίσημα μια στάση υπέρ του δικαιώματος και άρχισε να μελετά νέους μηχανισμούς επιβολής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr